Index Vakbarát Hírportál

400 millió dollárra mondana nemet a FIFA, ha nem bővítik a 2022-es vb-t

2019. március 11., hétfő 22:18

A FIFA megvalósíthatósági tanulmánya szerint nincs akadálya, hogy a 2022-es katari világbajnokságot az eredetileg tervezett 32 helyett 48 csapattal rendezzék meg. Azt viszont a 83 oldalas tanulmány is kiemeli, hogy csak legalább egy Katar mellé beszálló társrendezővel bonyolítható le így a torna, de bővítés esetén szóba kerülhet, hogy az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Omán is rendezzen mérkőzéseket.

A döntő érv persze az, hogy

a tanulmányban szerepel, hogy a 32-es formátum megváltoztatásának jogi kockázatai alacsonyak, ezzel szemben 400 millió dollár pluszbevételre van kilátás.

A FIFA vezetőtestülete, a tanács a csütörtökön és pénteken Miamiban sorra kerülő ülésén tárgyal a témáról – ami Gianni Infantino elnök ötlete volt –, a végleges döntést pedig júniusban hozza meg. A megvalósíthatósági tanulmány katari feltétel volt arra vonatkozóan, hogy rendezőként döntsenek a bővítésről.

A FIFA már korábban bejelentette, hogy a 2026-os, kanadai, amerikai és mexikói közös rendezésű világbajnokságon 48 válogatott szerepelhet majd.

Eközben a hétvégén a The Sunday Times arról írt, hogy a FIFA 2010-ben, 21 nappal a végső szavazás előtt 400 millió dollárt kapott a katari állami tv-társaság, az Al Jazeera vezérétől, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thanitól, illetve más címen további 400 millió érkezett a szövetséghez, hogy Katar rendezhesse a 2022-es tornát.

Rovatok