Index Vakbarát Hírportál

A Liverpool profin elintézte a Bayernt, a Barca izzadva a Lyont

2019. március 13., szerda 23:38

Bayern-Liverpool 1-3, Barcelona-Lyon 5-1 a Bajnokok Ligája utolsó két nyolcaddöntőjében, ilyen összesítéssel jutottak a legjobb nyolc közé.

Bayern München–Liverpool 1-3 (1-1)

Komoly kihívás előtt állt Jürgen Klopp: még soha egyetlen csapattól sem kapott ki annyiszor – 16-szor – mint a Bayerntől, ráadásul az irányítása alatt a Liverpool az elmúlt öt idegenbeli BL-meccsét elveszítette.

A 0-0-s liverpooli odavágó után egyik csapat sem rontott neki a másiknak, az első 15 perc legérdekesebb eseménye Jordan Henderson sérülése volt, akit 13 perc után le kellett cserélni sérülés miatt. Az első lövés a Bayerné volt nem sokkal ezután, Thiago próbálkozott 18 méterről, de a kísérlete messzire elkerülte a kaput.

A 20. percre a Liverpool is kezdett magára találni. Előbb Firminónak volt egy gyenge próbálkozása, majd Mané szerzett egy hihetetlen találatot: megverte Rafinhát, aztán a kirontó Neuert ültette be megalázó módon a hintába, végül extrapengésen a kapuba emelt, 0-1. 

A gól után rákapcsolat a Bayern is, 10 perccel később ki is egyenlített. Egy gyorsan elvégzett szabadrúgást passzolt középre Gnabry, a Lewandowski elől tisztázni próbáló Matip a saját kapujába rúgta a labdát, 1-1. 

A félidő vége a németeké volt, de a vezetést már nem sikerült megszerezni, így 1-1-es döntetlen volt a szünetben. Az állás a Liverpoolnak kedvezett, ennek ellenére Klopp csapata nem állt be védekezni – idegenben dominálta a Bayernt. Az agresszív felfogásnak meg is lett az eredménye, a 69. percben Van Dijk eldöntötte a találkozót. Hihetetlenül magasra ment fel fejelni szögletnél, 1-2. A Bayernnek újra két gól kellett volna.

Teljesen össze is zuhant, és bár becsületből mentek előre végig, még csak helyzetet sem sikerült kialakítaniuk. Ettől a ponttól kezdve a Liverpool sem erőltette a dolgot, de a 85. percben az addig semmit nem mutató Szalah kiválóan ívélte Mané fejére a labdát. A Liverpool 3-1-re nyert, és bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

JSA

Barcelona-Lyon 5-1 (2-0)

A Lyon indult jobb helyzetből, a 0-0-ás első meccs után gólos iksszel már továbbjuthatott volna, de természetesen a Barca volt a favorit hazai pályán.

Így is kezdődött a meccs, Luis Suarez kapott nagyon véleményes büntetőt negyedóra után: az uruguayi a védő Denayer lábára lépett, a lengyel bíró mégis 11-est adott. Meg sem nézte videón. Messi bepanenkázta, 1-0.

Fél óra után jött a második, Arthur adott iniestás passzt a védők közé Suareznek, ő zseniálisan vette át, megverte a védőjét, majd ezüst tálcán tette le Coutinhónak, aki élete legkönnyebb gólját lőtte üres kapura, 2-0.

Innen Messiről szólt a meccs, háromszor zárhatta volna le a továbbjutást a harmadik góllal:

Közben a Lyon talált egy gólt, az 58. percben egy szöglet utáni kavarodásban Tousarthoz pattant a labda, gyönyörűen kezelte le mellel, 8-10 méterről berúgta a jobb alsóba, 2-1.

A franciáknak egyetlen gól kellett a továbbjutáshoz, és rá is mentek, beszorították a Barcát, amin lehetett látni, hogy érezte a veszélyt.

Messi hagyott ki újabb nagy helyzetet, elvette a labdát az utolsó védőtől, egyedül ment kapura, de újra túlhúzta, befogták, lőni sem tudott.

20 percen át éles és feszült volt a meccs, bár a Lyonnak nagy helyzete nem volt, de hajtott azért az egy gólért.

A 78.-ban Messi aztán az ötödik helyzetéből lezárta a párharcot. Úgy tűnt, megint túljátssza, de a végén egy balos csellel elküldött két védőt, jobbal kapura gurított. A kapus majdnem megfogta, de elvánszorgott a labda a kapuig és a jobb alsó sarokig, 3-1.

A Barca felszabadult, három perc múlva szép kontra végén Messi adott nagy gólpasszt - jobbal - a felfutó Piquének, a középhátvéd az üres kapuba helyezett, 4-1.

A 86.-ban jött a csere, a Coutinho helyére beállt Dembelé: őt is Messi szolgálta ki tökéletesen, kötényben, a kapust is érintve ment be a labda, 5-1.

A Barcelona nem játszott jól, de 5-1-re győzött, és ugyanilyen összesítéssel jutott a 8 közé. Messi a két gól, két gólpassz ellenére sem volt az igazi, neki kell leginkább javulnia, ha csapata négy év után túl akar jutni a negyeddöntőn, ahol ellenfelei lehetnek:

Porto, Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester United, Manchester City, Ajax, Juventus.

Négy angol és csak egy spanyol a nyolcban, sorsolás péntek délben, bárki kaphat bárkit.

a

Rovatok