Index Vakbarát Hírportál

A Felcsút a hiányzó 1,3 milliárd forintot is begyűjtötte a 9 milliárdos tao-programjára

2019. március 14., csütörtök 14:28

Feleslegesen aggódott, aki attól félt, hogy a felcsúti akadémia nem fog tudni összegyűjteni vagy elkölteni egyetlen tao-programra több mint 9 milliárd forintot.

Tavaly novemberben hosszú cikket szenteltünk a felcsúti focialapítvány érdekes körülmények között 9 milliárd forintosra hízó 2017/18-as tao-programjának. Az eredeti formájában is minden korábbi – természetesen szintén Orbán Viktor alapítványa által tartott – rekordot megdöntő, 5,4 milliárdos program értéke egy törvénymódosításnak köszönhetően nőhetett meg 2018 júniusában 3,6 milliárd forinttal, az akkor még építés alatt álló sport- és konferencia-központ műszaki tartalmának bővülésére hivatkozva. 

Az egyszeri laikusban ugyanakkor bujkált némi aggodalom, hogy a Felcsút tényleg ki fogja-e tudni használni a pluszban megítélt – tehát nyilván létfontosságú – többletforrást. Hiszen a 2018. június 27-én jóváhagyott, az önrésszel együtt 5,1 milliárd forintnyi pluszberuházás megvalósítására három hónapja sem volt az alapítványnak, tekintve hogy 2018. szeptember 23-án megkezdődött az épület átadás-átvételi eljárása, tehát elkészült, viszont olyan beruházásokra nem lehet taózni, amik már folyamatban vannak vagy meg is valósultak.

A Mészáros Lőrinc vezette alapítványnak tehát rendesen meg kellett hajtania a kivitelezőt, hogy a kétéves beruházás utolsó 2-3 hónapjában valahogy beépítsenek további bő 5 milliárd forintot az eredetileg 7,5 milliárdos projektbe.

Még szerencse, hogy az építő cég épp a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt. volt.

A vállalatot ugyan nem a törvénynek megfelelően, közbeszerzéssel választották ki, viszont nem is okozott gondot számára, hogy a beruházás értékét addig nyújtsa, ameddig a negyven százalékkal megnövelt takaró ért.

A felcsútiak teljes sikerét bizonyítja, hogy míg az elmúlt hétig „mindössze" 7,7 milliárd forintnyi begyűjtött adófelajánlás elköltését hagyták jóvá az alapítvány számára az MLSZ nemrég frissített adatbázisa szerint, mostanra ez az összeg a lehetséges maximumra, 9 026 035 506 forintra nőtt.

Azaz a Felcsútnak nemcsak sikerült olyan cégeket találnia, amelyek összesen 9 milliárd forintnyi társasági adót ajánlottak fel a tavalyi programjára, de a pénz elköltését is 100 százalékban igazoltnak találta az MLSZ, egészen a legutolsó 6 forintig.

(Borítókép: A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) új sport- és konferenciaközpontjának sportcsarnoka Felcsúton 2018. október 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Rovatok