Index Vakbarát Hírportál

Ha van tavaly videóbíró, mi vagyunk a bajnokok

2019. március 20., szerda 14:24

Orosz Pál, a FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint a lehető leghamarabb be kellene vezetni a videóbírót a magyar bajnokságban. Orosz elsődlegesen azzal indokolta ezt a véleményét a Nemzeti Sportnak adott szerdai interjújában, hogy

ha működött volna a rendszer, az elmúlt évben bajnokok vagyunk. 

A Fradi-vezér elmondása szerint, bár a vélemények egyelőre megoszlanak a rendszer hatékonyságáról, a ferencvárosi klubnál egyértelműen a bírók munkáját segítő VAR (video assistant referee) bevezetése mellett vannak.

Orosz az interjúban kitért több, a tavalyi szezonban szerinte egyértelműen a Fradit sújtó vitatott játékvezetői ítéletre is annak bizonyítékaként, hogy ha a 2017-18-as bajnokságban lett volna VAR az NB I.-ben, akkor azt az ő csapata nyeri.

Többek közt Juhász Roland és Fernando Gorriarán esetét említette, amikor utóbbi játékos kiállítása helyett szerinte büntetőt kellett volna ítélnie a bírónak a Vidi FC ellen. Illetve Lanzafame és Dibusz találkozását a 2018. májusi Honvéd-Ferencváros meccsen, amiért Orosz szerint nem adott volna büntetőt a bíró az akkor még a Honvédot erősítő csatár csapata javára, ha van VAR. Jegyezzük meg, a jelenetet látva ezzel bizony még a videobírónak is nehéz dolga lett volna.

Orosz olyan eseteket nem említett, amikor a VAR segítségével esetleg a Ferencvárost hátrányosan érintő ítéletek születhettek volna. Valamint az olyan nemzetközi példákról sem beszélt, amikor a videóbíró bevonásával születtek érthetetlen ítéletek, noha akadt ilyen is elég.

A vezérigazgató a rendszer bevezetése mellett kardoskodva azzal is érvelt a sportlapnak, hogy a futball manapság már üzlet, és teljesen más tárgyalási alapot jelent egy szponzorral, ha bajnok az együttes, vagy ha téves ítéletek miatt néhány ponttal lecsúszott az aranyéremről.

Jegyezzük meg, a Ferencváros szerencséjére a csapat szponzorait olyan nagyon azért nem zavarhatta az előző szezonban szerzett ezüstérem, különben bajosan igazolhatott volna össze a klub egy olyan játékoskeretet, ami bő 30 százalékkal drágább a tavalyinál.

Orosz az NB I. technológiai reformjának szükségességén túl Szerhij Rebrovról is ejtett pár szót. A vezérigazgató szerint az ukrán edző szigora jót tett a csapatnak, amely az utóbbi időben egyre jobb teljesítményt nyújt, de messze még a bajnokság vége.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok