Index Vakbarát Hírportál

Nincs meglepetés, Szlovákia jobb nálunk

2019. március 21., csütörtök 22:53

A magyar futballválogatott korábbi sztárjai közül senki sem játszhatott hazai pályán Európa- vagy világbajnokságon. A jelenlegi csapatnak összejöhet ez az élmény, még akkor is, ha az első lépcső a szlovákok ellen nem sikerült.

Magyarország szövetségi kapitánya, Marco Rossi az első Európa-bajnoki selejtezőn is hitet tett az ötvédős felállás mellett, amiből Lovrencsics és Korhut a pálya két szélén könnyen megiramodhat, és akkor már egy 3-5-2-es rendszerről beszélhetünk. Dzsudzsákot a kispadon hagyta, Kalmár Zsolt volt a kezdőben.

Az olasz szakember azt mondta a meccs előtt: mindegy, milyen a hadrend, sokkal fontosabb a szellemiség. A tüzet szerette volna viszontlátni a játékosain.

Erő, hűség, remény

– a magyar szurkolótábor ezt üzente a játékosoknak.

A válogatott akaratával az első pillanattól nem volt semmilyen probléma, motiváltak, agresszívek voltak, de azt is látható volt már az első pillanattól, hogy a szlovákok képzettebbek, gyorsabbak, a labdával biztosabban bánnak, mint a mieink, nem véletlenül játszanak többet és jobb csapatokban. És olykor kicsit agresszívebbek is voltak.

Itt végignézheti, hogyan alakult percről percre a meccset.

Szlovákia esélyeshez méltón kezdte a meccset, Pekaríknak volt egy távoli lövése, a 17 . percben Hancko a felső léc tetejét találta el. A legnagyobb szlovák sztár, a télen a Kínába távozó Marek Hamšík próbálta mozgatni csapatát, de sok hibával, ő messze nem azt hozta, mint mikor még a Nápolyban volt.

A 20. perc után a magyarok uralták jobban a játékot, észrevehető volt a csapat arculata, érezni lehetett, mit szerettünk volna játszani, de Lovrencsics jobb oldali előretöréseinél az utolsó passzok rosszul sikerültek.

Szalai jelezte is, hogy pontosabb passzokat kér, különben nem leszünk veszélyesek. Az első félidőben nem volt kaput eltaláló magyar lövés, Kovács ugyan közel állt hozzá, de beleléptek a kísérletébe. (A Vidi irányítója lendületes volt, de nem vezér.)

A 42. percben megszerezte a vezetést Szlovákia.

Pekarík szöktette Rusnákot, Kleinheisler lemaradt róla – nem értették meg egymást Korhuttal –, és erőből belőtte a labdát középre, és négy méterről ballal a kapuba belsőzte Orbánt megelőzve a Hertha játékosa, Ondrej Duda.

Dárdai azt szokta mondani Dudáról, hogy technikailag kivételesen képzett, képes úgy levenni a labdát, ha feldobják neki gyertyában, hogy a pattanáskor ráteszi a lábát. Ehhez a gólhoz nem volt nagy szükség technikai bravúrhoz, de nagyon szépen és finoman ért hozzá. Amikor ünnepelni mentek, a magyar szurkolók sört dobtak hozzájuk, de észre sem vették. Az UEFA viszont alighanem kiszúrta ezt a jelenetet.

Két perc múlva egy lendületes hazai támadás futott a pályán, de Hamšík nem választott jó megoldást, és ha el is jutott a védők lábai között a labda a kapuig, Gulácsinak nem okozott gondot, hogy vetődve hárítson.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Kleinheislernek 55 perc után le kellett mennie, a 18 éves Szoboszlai Dominik állt a helyére, aki nélkül valószínűleg nem fut ki egyszer sem a magyar csapat a következő tíz évben. Hamarosan jött Dzsudzsák Balázs is, aki meghatározott már egy korszakot, a 99. válogatottsága volt a csütörtök esti.

A 62. percben kapura lőttünk, ez volt az első alkalom, amikor a Newcastle-ban védő Dúbravkának közbe kellett avatkoznia, Szalai 17 méterről kapásból tüzelt – Orbán fejelte vissza neki a labdát –, a kapus vetődve ütötte oldalra a labdát.

A 73. percben Willi Orbán került helyzetbe Lovrencsics kitűnő indítása után, át akarta fejelni a kapus felett a labdát, de nem sikerült neki, így Dúbravka könnyedén lehúzta. Dzsudzsáknak volt egy fél méterrel célt tévesztett lövése

A szlovákok sokkal veszélyesebbek voltak, Gulácsinak védenie kellett kézzel és lábbal is, egyszer pedig Orbán mentett fontos helyzetben.

Az utolsó tíz percre szlovák lesgóllal fordultunk, jogosan nem adták meg Pekarík találatát, kicsit előrébb volt az utolsó magyar védőnél.

Három perc múlva azonban végleg eldőlt a meccs: Duda a kezdőkörből indította Rusnákot egy tökéletes labdával.  Az Amerikában játszó szélső átvette, visszafelé húzott egyet a labdán, és Korhut mellett visszalőtte a rövid sarokba, Gulácsi beleért, de kiütni nem tudta.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nincs meglepetés, Szlovákia jobb nálunk

A magyar futballválogatott mutatott valamit a karakteréből, de a kapu előtt veszélytelen volt. Nem úgy a hazai csapat, amelyik kettőnél több gólt is lőhetett volna. Vereséggel indult az Eb-selejtező.

2130 · Mar 21, 2019 10:53pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Öf

Horvátország hátrányba került hazai pályán Azerbajdzsán ellen, de aztán megfordította a meccset. Rossiék a győztes csapatot fogadják vasárnap, míg a szlovákok Walesbe mennek.

Marco Rossi így foglalta össze a véleményét az M4-nek.

„Nem játszottunk rossz mérkőzést, volt néhány nagy helyzetünk 0-1-nél. A másodikban jobban játszottunk. Berúgták a helyzeteiket, kihasználták a hibáinkat.

Két hibánk volt, azok megnehezítették az életünket. A hibákon nehezen tudtuk túltenni magunkat, ami kihatott az önbizalmunkra. Nem rettegtünk tőlük, több öntudattal kell játszani egy ilyen meccsen.

Emelt fővel jövünk le, javulnunk kell. Ha ilyen szinten ilyen könnyen odaadjuk a labdát az ellenfélnek, akkor gólt kaphatunk. Taktikailag rendben voltunk."

Rovatok