Index Vakbarát Hírportál

Egy kicsi vereség, amit nagyon megünnepelhet Gibraltár

2019. március 23., szombat 20:18

A 2020-as futball-Európa-bajnoki selejtezőket szombaton újabb csoportok kezdték meg. Az F csoportban rögtön volt egy kiscsapatderbi, a Málta–Feröer, és a D-ben is egy miniállam, Gibraltár küzdött első selejtezős pontjaiért. Ez végül nem jött össze, de így is sikernek lehet tekinteni a vereséget.

Bár a magyar futballválogatott Máltával és Feröerrel is megszenvedett már, egyik szigetország sem számít még az európai középmezőnybe sem, általában minden megszerzett pontnak örülhetnek. Hogy pont egymás ellen kezdhették a selejtezősorozatot, mindkét csapat jó startban bízhatott.

Ez Máltának össze is jött, már a 13. percben vezetett Nwoko góljával, majd a 77. percben Steve Borg büntetőjével már 2-0 volt. Ez azért is nézett ki nagyon jól, mert a máltaiak már tíz emberrel futballoztak ekkor, a 62. percben a középső védő Agius kapott egyből piros lapot. 

A 98. percben Feröer még szépíteni tudott Thomsen góljával.

Jegyzőköny:

Svájcnak elvileg simán le kellett volna győznie Grúziát, de az első félidő elég szenvedősre sikerült, csak a másodikban pörgött fel egy kicsit a játék. Zuber és Zakaria góljával jött össze végül a 2-0. 

j

Gibraltár története során először a 2016-os Európa-bajnoki selejtezőben indulhatott, de nem sokra vitte, tucatszám kapta a gólokat, nulla ponttal fejezte be a sorozatot. Ennek fényében minden megszerzett pont történelmi jelentőségű lehet a miniállamnak. 

Ahogy négy évvel ezelőtt, Gibraltár most is összekerült Írországgal. Legutóbb 4-0-ra és 7-0-ra kapott ki. Ehhez képest egészen jól kezdődött a meccs, a gibraltáriak védekezése jól működött, gól nélkül hozták le az első félidőt. 

A másodikban viszont hamar gólt kaptak, a 49. percben a középen érkező Jeff Hendrick gurított a kapuba. Több találat nem esett – az írek a pálya állapotára is panaszkodtak – , így Gibraltár történelmi vereséget szenvedett. Az ország eddigi legkisebb különbségű Eb-selejtezős veresége ez a 0-1, eddig az örményekkel játszott 0-3 volt a legjobb eredmény.

Gibraltál-Írország

A Svédország–Románián a hazai csapat nem túl látványos és nem túl rohanós futballal 2-0-s előnybe került az első félidőben – a 33. percben Quaisson, a 40. percben Claesson talált be. A második félidőben viszont már jóval látványosabb játék alakult ki.

A román kapitány jót húzott Claudiu Keserű beállításával, aki egyből életet vitt a román támadásokba, jól is szervezett, majd az 58. percben ő szépített egy fejesgóllal. A románok lendületben maradtak, de a svédek is kénytelen voltak ritmust váltani. A meccs hajrája a kapusokról szólt. Tatarusanu védett nagyokat a román oldalon, majd a 93. percben a svéd Berg állt bele mellkassal egy közeli lövésbe, ezzel a vezetést is megőrizte.

gg

Rovatok