Index Vakbarát Hírportál

A horvát futballelnök reméli, hogy országa példát vesz Magyarországról

2019. március 23., szombat 12:57

A magyar labdarúgó-szövetséggel, illetve a magyar miniszterelnökkel különösen jó kapcsolatokat ápoló Davor Suker látogatott a felcsúti akadémiára, hogy ott megtekintse a Puskás Akadémia és Mészáros Lőrinc horvátországi csapata, az Eszék felkészülési mérkőzését.

A horvát labdarúgó-szövetség elnöke ebből az alkalomból rövid interjút adott az Orbán Viktor által alapított akadémia tévéműsorának, amelyben olyan elragadtatással beszélt a felcsúti fejlesztésekről, illetve a magyar kormány sportpolitikájáról, mintha a horvátok drukkoltak volna a fotelből a magyar válogatott világbajnoki döntőjének 2018 nyarán, vagy Kleinheisler László vitte volna el a tavalyi Aranylabdát Messi és Ronaldo elől, nem pedig Luka Modric.

Tetszik, hogy Magyarországon stratégiai ágazatként tekintenek a labdarúgásra. Orbán Viktor miniszterelnök és az egész kormány támogatja a fejlődést

  – mondta az 1998-as világbajnokság gólkirálya, akit különösen a 12,5 milliárd forintból felépített sport- és konferenciaközpont fogott meg.

Előbb van szükség sportlétesítményekre, hogy azokban egészséges fiatalokat nevelhessünk fel, akiknek kevésbé lesz szükségük kórházakra. Így a jövőt támogatjuk. Boldog leszek, ha Horvátországban is látják a példát, és ha apránként is, de mi is befektetünk hasonló létesítményekbe

Mondta a közel 9 milliárd forintnyi tao-támogatás, azaz közpénz felhasználásával, alapvetően a versenysportban érdekelt elitakadémia igényeinek épített komplexumról Suker. 

Arra a kérdésre, hogy a stratégiailag támogatott magyar labdarúgás teljesítménye mégis miért marad el ennyire látványosan a horvát futballétól Suker kitérő választ adott, amelyben a tömegsport fontosságáról beszélt.

Utóbbit a magyar sportpolitika a valóságban kifejezetten alultámogatja az élsporthoz képest. Ezt elég jól érzékelteti, hogy a felcsúti komplexum 12,5 milliárdos árával szemben a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemében 2018-ban építendő 19 tornateremre és 26 tanuszodára összesen 13,4 milliárd forintot szánt a kormány.

A magyar futball felzárkózásának tekintetében annyi konkrétum hangzott el Sukertől, hogy szerinte még 5-10 év kell hozzá, hogy a mostani látványos befektetések látványos eredményeket hozzanak. Ez egyébként pontosan egybevág azzal, amit Orbán Viktor mondott még 2010-ben.

Rovatok