Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok szórakozva nyertek, az olaszok bombagólt vágtak

2019. március 23., szombat 23:06

Spanyolország és Olaszország is győzelemmel nyitott a 2020-as futball-Európa-bajnokság selejtező sorozatában. Előbbi Norvégiát, utóbbi Finnországot verte. A görögök és a bosnyákok is győzelemmel startoltak a J csoportban.

Az F csoporban szereplő spanyolok az első perctől kezdve beszorították Norvégiát, ami egy ideig még kontrázásra is képtelen volt. A norvégok nem is bírták sokáig a nyomást, a 16. percben a spanyolok gyors oldalváltásokkal a védelem mögé kerültek, az ötösön álló Rodrigo pedig könnyű gólt szerezhetett Jordi Alba passza után. Később egy trükkös sarkazással is veszélyeztetett, de Jarstein kapus valahogy kitolta a labdát a kapufánál.

A norvégok nagyjából fél óra után jöttek ki a szorításból, és egy óriási ziccert sikerült kihagyniuk. A jobb oldalon Hendriksen futotta le a védőket, pontosan is adott középre az érkező Tarik Elyounoussinak, aki becsúszva hiába volt már De Gea kapus mögött is, inkább mentett, mint veszélyeztetett. Az oldalvonal felé pattant a lábáról a labda.

Az óriási helyzetek kihagyásában aztán a spanyolok is felvették a versenyt, két fejessel veszélyeztettek, az egyiket Jarstein védte, a másik a kapufa mellé pattant, majd látványos, sarkazós játék után is elrontották a lövést. Már az első félidőben eldönthette volna a meccset Luis Enrique csapata.

A második félidőben a spanyolok érthetetlen módon visszavettek a tempóból, már közel sem voltak olyan veszélyesek és élesek, mint korábban. Kiegyenlítettebbé vált a meccs, a norvégok is könnyebben kerültek a hazai csapat kapuja elé. 

A 65. percben aztán 11-eshez is jutottak a norvégok, Inigo Martínezt látta szabálytalannak a játékvezető Johnsennel szemben. A büntetőt King vágta a bal alsó sarokba.

A döntetlent nem sokáig tudták tartani Norvégia, egy rövid hazaadással Morata indult meg kapu felé, és kirontó Jarstein elkaszálta. Ezért is büntető járt. A 11-eshez Sergio Ramos állt oda, és egy lágy mozdulattal a léc alá emelt. 

A spanyolok ezután fölényben játszottak, megint elszúrtak néhány helyzetet, de biztosan tartották az előnyüket, a norvégok csak utolsó pár percben tudtak nyomást gyakorolni rájuk.

SPA-NOR

Az olaszok elég hamar sokkolták a finneket. Egy szabadrúgás kombinációjuk ugyan nem sikerült, de a kifejelt labdára Barella érkezett, és 18 méterről irdatlanul nagy gólt vágott a hetedik percben.

A finnek a 74. percig kihúzták ezzel az egy góllal, de egy súlyos védelmi hiba után megkapták a másodikat, a jobb szélen Immobile hozta végig minden gond nélkül, majd a négy védő között bemozgó Kean lőtt lazán kapuba a kirontó kapus mellett. Keannek így álomszerűre sikerült az bemutatkozása az olasz válogatottban. 19 évesen és 23 naposan ő lett az olasz válogatott második legfiatalabb gólszerzője. A rekordot Bruno Nicole tartja, 1958-ban 18 évesen és 258 naposan szerzett gólt.

ITA-FIN

Bosznia-Hercegovina 2-1-re győzte le hazai pályán Örményországot. A 33. percben a rövid sarokra érkező Krunic csúsztatta kapuba Pjanic szögletét. A bosnyákok a 80. percben duplázták, egy bedobásból indulva kerültek a védelem mögé, Visca beadását Milosevic tette közelről a kapuba. Az örmények a 90+3. percben Mihtarjan 11-esével szépítettek.

BOS-ARM

A kiscsapatok nem adják könnyen magukat, ezt a görög válogatott is megtapasztalta. A hazai pályán játszó Liechtenstein egészen a 45+1. percig megőrizte a 0-0-t. Ekkor Kúrmpelisz ívelt fel a félpályáról, a védők mögé leshatárról kilépő Fortúnisz pedig simán át is vette a labdát, és közelről a kapuba passzolt.

A második görög gól is hasonlóan született, bár Donisznak nehezebb dolga volt, Maszurasz fejre érkező emelésénél. Így is a védők mögé került, és keményen a kapuba vágta a labdát a 80. percben.

LIE-GRE

Rovatok