Index Vakbarát Hírportál

Megóvták a portugálok az Ukrajna elleni Eb-selejtezőjüket

2019. március 28., csütörtök 13:00

A portugálok és a luxemburgiak is megóvták az elmúlt napokban játszott Ukrajna elleni Eb-selejtezőjüket. A beadvány szerint az ukránok honosított brazil játékosa, Júnior Moraes jogosulatlanul szerepelt mindkét meccsen. A portugálok elleni 0-0-nál csereként állt be, a luxemburgiak elleni 1-2-nél végig a pályán volt.

A brazíliai Santosban született futballista 2012-ben lett a Metalurh Donyeck játékosa, majd 2015-ben a Dinamo Kijevhez igazolt, amely 2017 februárjában kölcsönadta a kínai TJ Csüancsiennek. Négy hónappal később visszatért a Dinamo Kijevhez, aztán múlt nyáron a Sahtarba szerződött.

Az UEFA szabályai szerint megszakítás nélkül öt évet kell abban az országban eltölteni, ahol honosítják a játékost. Ez a 2012 és 2017 közötti időszakban elméletileg meglett volna, csakhogy kiesik az a négy kínai hónap.

A megoldás nem lesz ennyire egyértelmű, ugyanis Moraes csak három meccset játszott Kínában:

Kérdés, mennyi időt töltött az országban, és milyen megszakításokkal. Az biztosnak tűnik, hogy sérült nem volt ebben az időszakban.

Valószínűleg nem lesz gyors a döntés az ügyben, de érdekes helyzet áll fenn, ha az UEFA helyt ad az óvásnak, és a meccseket az ellenfeleknek igazolja győzelemként.

Ez esetben Ukrajnának két 0-3-as veresége lesz 0 ponttal, és az utolsó helyre kerül a csoportban. Luxemburgot verték, de a miniállam megkapja a három pontot, és a litvánokkal szemben a pályán megszerzett hárommal már hat lesz nekik, amivel az első helyre ugranának a B csoportban.

A portugáloknak volt egy 1-1-es döntetlenjük a szerbekkel is az ukrán iksz mellett, nekik 4 pontjuk lenne.

Az európai szövetség (UEFA) közölte, vizsgálja az esetet.

luxemburg-ukrajna

Rovatok