Index Vakbarát Hírportál

A zsoldos tulajdonos legszörnyűbb fajtája vagyok

2019. március 28., csütörtök 19:03

Megcsinálta Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatát, miközben rá csak epizódszerepet írtak a NER-futballban. A Honvéd-tulaj George F. Hemingway a fizetésekről is beszélt.

Ön klubtulajdonosként miként látja azt a helyzetet, hogy gazdaságilag nem tudják felvenni a versenyt a kiemelt csapatokkal, mint a Fradi vagy a Vidi, mert nincsenek olyan támogatóik, mint nekik?

A Honvédnak van egy nagy támogatója, a legnagyobb és legfontosabb: én magam.

Minden országban, minden bajnokságban vannak csapatok, amelyek jobban vannak ellátva anyagilag. Mi azok közé tartozunk, akiknek saját maguknak kell megteremteniük az anyagi jólétet, a Kánaánt.

Pályaív

Szabó György néven született, magyar származású amerikai üzletember. A rendszerváltáskor kezdett magyarországi befektetésekbe a vendéglátásban, illetve a kiskereskedelemben, majd cége, a Bonbon Hemingway Rt. megszerezte a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken hazai franchise-jogait. 

2006-ban vásárolta meg a Budapest Honvédot. Egy rendkívül rossz anyagi hátterű klubot vett át, amelynek helyzetét évek alatt, jelentős beruházással stabilizálta. Módszerei nem mindenki tetszését nyerték el, de az idő őt igazolta. Bár olykor úgy tűnik, mintha szándékosan is keresné konfliktusokat, és az évek alatt látványosan sikerült összevesznie szinte mindenkivel, ma már általánosan elismerik sportvezetői-tulajdonosi kvalitásait és eredményeit.

A kezdeti években szerzett két kupagyőzelem után a 2012–13-as szezonban a dobogón végzett a Honvéddal, majd 2016–17-ben hatalmas meglepetésre elhódította az NB I. bajnoki címét, több, nála lényegesen jobb anyagi lehetőségekkel bíró csapat elől. A siker értékét növeli, hogy a Honvéd bajnokcsapata túlnyomórészt a Hemingway által 2007-ben alapított Magyar Futball Akadémia növendékeire épült. A bajnoki címben nagy szerepe volt az elmúlt évtizedek legnagyobb igazolásának tartott olasz Davide Lanzafaménak is.

Bár klubtulajdonosként nehéz elhelyezni a NER labdarúgásában, az Orbán Viktor iránti tiszteletének nyíltan hangot adó Hemingwaynak sikerült elérnie, hogy számtalan csúszást követően végül 2018-ban elindult az új Bozsik-stadion építése, illetve ebben az évben a miniszterelnök átadta a Budapest Honvéd FC-Magyar Futball Akadémia Utánpótlásközpontot is.

Ez egy elég diplomatikus válasz volt, ugyanakkor a 2017-es bajnoki cím után egy emlékezetes felirattal – miszerint  „Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapata” – önök is jelezték, hogy a helyzetük meglehetősen sajátos. Miért nem támogatja önöket egy MVM-hez vagy  Molhoz hasonló állami nagyvállalat?

Ezt tőlük kellene megkérdezni, mert én más ember fejébe, motivációiba nem tudok belelátni. Azt kell megkérdezni, aki mást szponzorál, hogy miért a Paks vagy a Fradi, és miért nem mi. A magyar futballt illetően ugyanakkor vannak legitim okok, hogy milyen irányba indul el az ember a sportpolitika területén.

Ezt hogy érti?

A magyar futball, amit a 2010 előtti két-három évtizedben teljesen leromboltak, két úton indulhat el Európa felé. Mindkettőt használni kell. A rövid út a klubfutball, a hosszú pedig az akadémiai rendszer, aminek van is esélye.

Ma van már két-három nagyon jó akadémia Magyarországon, azt mondom, most már európai szintű talán.

Tudná nevesíteni őket?

Igen, én azt gondolom, hogy az MTK, a Honvéd meg Felcsút az a három hely, ahol azt mondhatjuk, hogy talán európai szintű képzés folyik. Van még két-három központ, ahol nagyon jó munkát végeznek, Debrecent és Szombathelyt emelném ki. Tehát ez az akadémiai rendszer jelenti a hosszú utat. Olyan játékosokat kell nevelni – mi már megtettük – , hogy minden mérkőzésen hét-nyolc saját nevelésű magyar játékos szerepeljen a csapatban, akik majd valamikor  – az első vagy a második generáció – a magyar válogatott gerincét jelenthetik. Ez egy hosszú, fárasztó és drága út, amihez nagyon sok lelkiismereti dolog is kell, komolyan kell venni.

És a másik lehetőség?

A klubfutballnak van egy gyorsabb útja, ezt általában a kisebb országok használják, ahol nem tudnak olyan erős bajnokságot felépíteni, mint az olasz, német, spanyol vagy angol. Viszont ha nagyon megnyomnak két-három klubot, ahová nagyon sok pénzt fektetnek be, akkor össze tudnak hozni egy olyan csapatot, amelyik rövid távon talán képes az Európa Ligában, néhány évente a Bajnokok Ligájában csillogni-villogni. Lásd a Videoton most legutóbb. Ez a másik út. Nézze, annak is van logikája, ha két-három csapatot az üzleti környezet kiemel a bajnokságból, és azt mondja, oké ezek meg tudnak mérettetni az európai porondon, próbáljuk őket segíteni, ahelyett, hogy ezt a pénzt elosztjuk 8- vagy 12-felé.

Ha a Honvédnak jutna nagyságrendileg annyi pénz, mint a Vidinek vagy a Ferencvárosnak, akkor jobb eredményeket tudna elérni?

Soha nem foglalkoznék más klubok vezetésével vagy szakmai munkájával. Ha sokkal több pénzt kapnánk, akkor sokkal jobb eredményt érnénk el. Ezt gondolkodás nélkül mondom önnek, mert a pénz a labdarúgás anyateje. És ha én olyan büdzsével tudnék gazdálkodni, mint ez a két csapat, amit említett, akkor nem kétséges, hogy sokkal jobb eredményt tudnék elérni, mint amit most elérek. De nincs véleményem arról a munkáról vagy eredményről, ami máshol van.

Hasonló feltételekkel a Honvéd bejutna az Európa Liga csoportkörébe?

Alapelvárás lenne.

Most mekkora a Honvéd költségvetése?

2 milliárd forint. Ez a Honvéd és a Magyar Futball Akadémia költségvetése, aminek egy nagyon nagy része az akadémia.

És mennyibe kerülnek a profik?

A legutóbbi hónapban az első keretben lévő 30 játékos bruttó alapbére 37,5 millió forint volt havonta. Ezt megszorozza 12-vel, és tudja a bruttó alapbért az évre. Aztán vannak edzők, pályakarbantartás stb.

Azt a bérpolitikát, hogy 5000 eurónál nem fizetnek többet havonta senkinek, tudják tartani?

Igen. A nálunk lévő játékosok alapfizetése bruttó 1,2-1,3 millió forint volt havonta. 2015-höz képest volt igazán nagy emelkedés, nagyon sok pénz került a labdarúgásba a játékosokon keresztül az utóbbi három évben, ezért nekünk is emelni kellett. Ha annak idején kérdezett volna, akkor 3000 eurót mondtam volna, hogy az alatt szeretnénk maradni.

Az NB I.-ben két klub támaszkodik igazán a játékoseladásból származó bevételekre, az Újpest és a Honvéd. Míg Újpesten külföldieket futtatnak be és adnak el külföldre, addig Kispesten mintha inkább hazai játékosokat nevelnének a hazai csapatoknak. Ez tudatos?

Semmilyen ilyen irány nincs, én annak adom el a játékost, aki a legtöbb pénzt fizeti érte. A zsoldos tulajdonos legszörnyűbb fajtája vagyok. Az MTK is ezen az úton jár.

Lanzafamét hogyan sikerült megcsípni annak idején? Őt még a Juventus-drukkerek is nagy tehetségként tartották számon, amikor fiatal volt.

Lanzafame nagy tehetség volt akkor, és nagy tehetség ma is. Millió dolláros játékosokat hoznak ide, oda, amoda, de ő kiemelkedik. Amikor Lanza 19 éves volt, az öregek a csapatban, ahol játszott, belevitték egy bundaszituációba. Elvesztettek egy-két mérkőzést valami minimális összegekért, pár ezer euróról van szó. Ahogy erről elkezdtek beszélni, ezeket a játékosokat egyre kevésbé foglalkoztatták, mert féltek, hogy valami balhé lehet. Ezért Lanzafame éveken keresztül hol itt játszott, hol meg ott, amíg ki nem jött ez a dolog.

Amikor idejött Magyarországra, én nem tudtam, hogy bármilyen problémája lenne. Mondták, hogy nézzük meg, én megnéztem, mondtam atyaúristen, hát hol volt ez az ember?!

Akkor 26 éves volt, azt hiszem. Mondtam, igazoljuk le gyorsan, leigazoltuk.

És hogy tudta meg a múltját?

Másnap a Nemzeti Sport írt róla egy cikket, hogy balhéja volt. Akkor átnéztem, amit tudni lehetett róla, és azt mondtam, hogy le lehetett igazolni, bár lehet, hogy ha tudtam volna előre, akkor jobban átgondoltam volna. Ott is maradt nálunk a legutolsó mérkőzésig, amikor vádat emeltek ellene. Aztán eltiltották egy időre, megbűnhődött, de akkor még kevesebben akarták leigazolni, én viszont nagyon akartam. És mindennek tudatában visszahoztam ide, és nagyon csodálatos bajnokságaink voltak vele.

Lanza egy jó fiú, de nem egy filozófiaprofesszor, és nagyon el tudom képzelni, hogy az idősebbek behúzták őt a csőbe.

Nálunk mindig teljes erőbedobással játszott, aztán pedig ő szólt, hogy szeretne elmenni több pénzt keresni. Meghallgattam, amit a Ferencváros ajánlott, és amikor megadták, amit én kértem, akkor értékesítettük a játékjogát nekik.

Üzleti titok, hogy mennyiért?

Nem üzleti titok, de a vevő dolga eldönteni, hogy elmondja-e. Engem nem zavarna. Nagyságrendileg mekkora összegről beszélünk? Jó pár százezer euró.

Legutóbb ősszel volt téma, hogy esetleg eladná a klubot…

(Hangos nevetés.) 12 éve vettem meg a klubot, azóta két-három havonta megkérdezik tőlem, hogy eladnám-e, amire mindig ugyanazt szoktam mondani, visszakeresheti nyugodtan. Mindig azt válaszolom, hogy én nem árulok semmit, de ha valami az én tulajdonomban van, és olyan ajánlat jön érte, amit elfogadok, akkor eladom. A Honvéd sem más. Tehát ha valaki jön, és ad annyi pénzt, amiért megéri, akkor eladom.

Hogy ki a vevő, az számít?

Igen, olyannak nem adnám el, aki rosszat tenne a Honvédnak vagy a magyar labdarúgásnak.

A Honvéd bevételei nagyjából milyen arányban oszlanak meg a játékoseladásból származó összegek, az állami támogatások, a központi pénzek és a hirdetési bevételek között?

Az elmúlt évben a 2 milliárdból körülbelül 500 millió származott játékoseladásból és az európai kupaszereplésből, a többi minden más.

És a szponzorációs és reklámbevétel önöknél mennyi?

Nekünk nincs.

Akkor a többi bevétel honnan származik?

Van a televíziós pénz, a szerencsejáték használatából jövő pénz, van a győzelmi prémium az MLSZ-től, van az akadémiai támogatás, van valamennyi tao. Az elmúlt három évben már nem, de előtte sok pénzt tettem be én is.

Az MLSZ koncepciójáról, hogy a magyar labdarúgásnak 2030-ig üzleti alapokra kell kerülnie, mit gondol?

Azt, amit a pápa a beszéde végén mondott Buenos Airesben: ámen!

A bajnokságot nyerő csapat fiataljait követik új érkezők az akadémiáról?

Van 4-5 fiatal, aki ott van a nagycsapat környékén, és van 10-12 az akadémián, aki olyan minőséget képvisel, ami nekünk még nem volt az elmúlt tíz évben. Velük korábban kezdtünk el foglalkozni, és úgy látszik, hogy ez bejött. Nagyon komoly potenciált képviselnek.

A Honvéd szinte valamennyi utánpótláscsapata vezeti a bajnokságot. Ez egy kitűzött cél az akadémián, vagy a minőségi munka következménye?

Ez a minőségi kiválasztás következménye, ami 50 százalékot jelent. 50 százalék pedig a minőségi képzés. Tehát falábúakat nem lehet minőségileg képezni, a minőségi játékosokat pedig el lehet rontani rossz képzéssel. Egy nagy változást vezettünk be három-négy éve. Addig mindig arra fókuszáltam, hogy 14 és 18 év kor között a legjobb képzést adjuk, amit tudunk. Három-négy éve viszont rájöttünk, hogy a világ azt mondja: a képzés nem 14, hanem 8  éves korban kezdődik. Ezért kezdtünk egyre jobban lefelé menni korban, és közben egyre jobb edzőket hoztunk a fiatalokhoz.

Valamikor még úgy volt, hogy aki nem elég jó edző az U16-hoz, az majd lemegy az U10-hez, oda még jó lesz. Ez ma már nem így van.

A legjobb edzőket foglalkoztatjuk a fiataloknál és a kicsiknél. A másik, hogy érdemes megnézni, nálunk mennyi időt töltenek az edzők. Meg fog döbbenni. Pedig biztos, hogy valamivel több pénzt is kaphatnának máshol. De én azt tanultam, amikor még vállalatokat építgettem, hogy a pénz fontos, de messze nem minden, különösen, ha nem csak fizikai munkáról beszélünk.

Amióta ön a Honvéd tulajdonosa, volt tudomása arról, hogy megpróbálták volna befolyásolni a csapat meccseit? Különösen az első pár évvel kapcsolatban érdekes ez, amikor „vadnyugati” állapotok uralkodtak a magyar futballban.

Nem tudtam olyanról, hogy bárki megpróbálta volna befolyásolni a meccseinket. De amikor a magyar labdarúgás az egyik legszörnyűbb időszakát élte, biztos voltak, akik tisztességtelenül viselkedtek. Nekem tudomásom nem volt a dologról, és azóta sincs.

A most tárgyalt bundaügyről van véleménye esetleg?

Megdöbbentett, hogy milyen enyhe ítéletek születtek. Vagy azt mondjuk, hogy a bundázás egy társadalomra veszélyes jelenség, olyan, mint a kemény drog, vagy azt, hogy nem, és akkor hadd bundázzanak. Ha viszont veszélyes, akkor be kell őket zárni egy sötét helyre hosszú ideig.

Az ön által említett párhuzamnál maradva, illetve Lanzafame esetére gondolva, azért olyan is van, hogy valakit belevisznek a bundázásba.

Igen, ehhez figyelembe kell venni, hogy a labdarúgásban a hierarchia rendkívül erős. A piramis tetején vannak a nagy öregek, az alján pedig a fiatalok, akik tisztelik az idősebbeket, és hallgatnak rájuk. Könnyű egy még majdnem gyerek futballistát befolyásolnia olyanoknak, akiket nagyon tisztel. És ha a végtelenül tisztelt ember tisztességtelen, annak megvan a hozománya.

Az embernek gyakran az a benyomása, hogy ön – elnézést a szóhasználatért – szereti magát hülyébbnek mutatni, mint amilyen. Hogy ön valójában egy intelligens üzletember, aki tökéletesen átlátja a dolgokat, de amikor lehetősége van rá, akkor szeret úgy fogalmazni, hogy ne tudják, hányadán álljanak önnel. Ez tudatos?

Őszintén szólva ez egy olyan kérdés, amire nem tudok igazán válaszolni. Egy humorista képes a saját anyját is feláldozni egy jó poénért. Tudja, kétféle ember van, a humorista és az énekes. Általában mindkettő a másik szeretne lenni.

Én énekesnek születtem, nagyon szép hangom volt már fiatal koromban is, de mindig humorista akartam lenni.

Amikor a Honvéd bajnok lett, akkor énekelt?

Nem, akkor nagyon csendben voltam, mert nagy örömmel töltött el, hogy nekünk ez sikerült. Nagyon örültem neki, hogy azok az emberek, akiknek oroszlánrészük volt a sikerben, mint Gács Pál, aki harminc éve az ügyvezetőm, vagy Nagy Laci vagy Marco Rossi, aki remek munkát végzett, mind hozzá tudtak tenni ehhez a sikerhez. A végén azt mondtam, hogy ez mind rendben van, de azért valami részem nekem is volt ebben az eredményben.

Szóval nem énekeltem, a barátnőmmel elmentem vacsorázni, és ha jól emlékszem, utána is történtek dolgok, de azokról nem fogok részletesebben beszámolni. A vacsora is jó volt, ha jól emlékszem, a Hemingway étterembe mentünk.

És a bajnoki cím után következő napok, hetek hogyan teltek?

Utána hetekig nem tudtam úgy kimenni az utcára vagy megállni mondjuk egy benzinkútnál, hogy valaki ne gratulált volna, ne mondta volna el, hogy nagyszerű dolog, amit tettünk, és mennyire örült, hogy mi nyertünk.

Sokáig komoly konfliktus volt ön és a Honvéd szurkolói között, aminek számos oka volt. Ez a helyzet mára rendeződött. Egy dologba viszont továbbra sem nyugodtak bele a szurkolók, akik szerint nincs rendben, hogy Puskás nevével Felcsúton működik egy intézmény, és nem a Honvéd akadémiája viseli a klub legendájának nevét.

Két dolgot szét kell választani. Amikor Orbán Viktor 2006 májusában megalapította a felcsúti akadémiát és megkapta az engedélyt, hogy Puskás Ferencről nevezze el, én még meg sem vettem a Honvédot. Miután megvettem, nem alapítottam meg az akadémiát egészen 2007 nyaráig. Semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy valaki alapít egy akadémiát, és a legnagyobb magyar labdarúgó tiszteletére nevezi el. Ráadásul nem Budapesten, hanem egy olyan helyen, amiről akkor még senki sem hallott.

Ha ez két-három évvel később lett volna, akkor minden bizonnyal mi neveztük volna el Puskásról az akadémiánkat.

Nekem semmi bajom nincs azzal, ahogy a felcsúti akadémiát elnevezték, vagy hogy Bozsikról neveztek el egy másikat Nyíregyházán, vagy Grosicsról Gyulán. Ezek mind a mi embereink, nem véletlen, hogy a legtöbb akadémia a mi játékosainkról van elnevezve. Ez mutatja, milyen hagyományokkal rendelkezünk, milyen csapat vagyunk. Engem ez nem bánt, ezt a kérdést itt zárjuk le, ezt egyébként elmondtam Orbán Viktornak is, amikor megkérdezte, és mindenki másnak. És nem most, hanem 2006-ban.

És ami a dolog másik felét illeti?

Más kérdés az, hogy van egy privát konzorcium, ami Puskás névhasználatát magához vette, levédette, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elidegenítse a Puskás nevet a Budapest Honvédtól. Ez nekem nem tetszik, és amikor ez előjön, mindig hangoztatom is. Na, ehhez Orbán Viktornak viszont semmi köze sincs, ahogy a Puskás Akadémiának sem.

Ha elfogadom ezt a magyarázatot, akkor is ott van az a probléma, hogy a felcsúti akadémiának időközben NB I.-es csapata lett, ami az akadémia nevét viseli. Puskás pedig nem ahhoz adta a nevét, hogy egy NB I.-es csapat működjön vele.

Maga nem tudhatja, hogy Puskás mihez adta a nevét. Én sem. Azt tudjuk, hogy ahhoz adta a nevét, hogy Felcsúton egy Puskás Akadémia nevű valamilyen csapat keletkezzen. Ezt tudjuk.

Ezt tudjuk?

Ott van a papíron, hogy Erzsike néni, a felesége engedélyezte.

Még egyszer mondom, rengetegen próbáltak meg konfliktust generálni köztem és a felcsútiak közt, de én mindig mondom, hogy ez felesleges igyekezet.

Én azok közé tartozom, aki hisz abban, hogy helyesen kell cselekedni. Szégyellem magam, ha nem helyesen cselekszem, és próbálom rendbe hozni a hibámat. Azt gondolom, hogy amikor ezt az intézményt Orbán Viktor felállította, akkor helyesen cselekedett. Akkor sem mentem neki, és most se. Nem azért, mert kapok valamit, vagy mert ne akarnám elmondani a véleményem. Nem titkolok semmit, tényleg azt gondolom, hogy úgy keletkezett az akadémia, ahogy keletkezett, de ez nem egy Honvéd vagy Puskás elleni cselekedet volt.  A legjobbat kívánom nekik, arról már nem is beszélve, hogy amióta Orbán Viktort megválasztották 2010-ben miniszterelnöknek, óriási fejlesztéseket hajtott végre a magyar labdarúgásért.

Ezt mindenkinek látnia kell, aki a magyar futballban van, függetlenül attól, hogy szereti Orbán Viktort, vagy sem. Mindenesetre azt, hogy milyen csodákat tett a magyar futballért, azt nem lehet letagadni.

A tettek következményeit még nem látjuk rendesen, ezeknek szerintem majd a következő években lesz igazán eredményük.

Mire gondolt, amikor azt mondta, hogy az ön által említett cég, a Puskás.com Kft. megpróbálta elidegeníteni Puskást a Honvédtól?

A Puskás nevével ellátott termékeket ők értékesítik, és ők szabják meg a jogdíjakat. Az elmúlt 12-13 évben nem keresték az együttműködés lehetőségét a Budapest Honvéddal. Én mindig távol tartottam tőlük magamat és a Honvédot is.

Nincs semmi közöm hozzájuk, nem folytatok semmilyen hadjáratot ellenük, ők csinálnak, amit csinálnak, legfeljebb a megvetés az, amit néha érzek.

Az MFA nemrég elkészült létesítményében vagyunk. Itt a fejlesztések már mind elkészültek?

Amire mi ígéretet kaptunk, az mind elkészült. Még három dolgot szeretnénk csinálni: egy fedett csarnokot, pályafűtést az egyik pályán és egy fedett lelátót, ami megfelel az NB III.-as mérkőzések rendezéséhez. Ezek nem szerepeltek az eredeti tervekben. Lehet, hogy tudunk tao-pénzt használni egy részére, vagy saját erőből, de ezeket szeretnénk még megcsinálni.

A sajtóban 4,1 milliárd forint jelent meg az eddig megvalósított beruházások áraként. Az említett dolgok nagyságrendileg mennyibe kerülnének?

Úgy pár százmillió forint.

A magyar labdarúgásban mit tart jelenleg a legnagyobb problémának?

Még mindig nem fordítunk elég figyelmet a 6 és 14 év közötti gyerekekre.

Mint mondta, erre ön is csak nagyjából három éve jött rá. Ennek volt köze ahhoz, hogy az MLSZ szabályozása miatt az utánpótláskorú amatőr játékosok átigazolásáért is fizetni kell? Ha jól tudom, akkor a Honvéd volt az egyik legtöbbet fizető csapat a szabály bevezetése után.

Nem, ennek semmi köze nincs ehhez. Ez az amatőr díjazási szisztéma a legnagyobb baromság, ami a magyar futballban van. Az egyik legnagyobb gátja, hogy a magyar futball tovább fejlődjön.

Ennél nagyobb baromságot az MLSZ sosem csinált. Ha valaminek semmi értelme nincs, akkor ennek nincs, leszámítva, hogy pénzt vesz ki a klubok zsebéből.

Önnek mekkora kiadást jelent ez a szabály éves szinten?

Több tízmillió forintot, az biztos.

Ez a pénz azokhoz az egyesületekhez kerül, akik a játékosokat kinevelték, ez miért akkora baj?

Van egy világmodell, ami arról szól, hogy az amatőr csapatok nevelnek játékosokat a profi csapatoknak, és ha valaki profivá válik és ezáltal gazdasági előnyt nyújt egy csapatnak, akkor fizetnie kell. Ez megvolt mindig, megvan most is. De ha jön egy amatőr játékos, aki át akar kerülni Békéscsabáról Budapestre, és én átveszem, hogy hadd játsszon itt a gyerek, miért kellene nekem fizetnem érte? Így viszont azt kell mondanom neki, hogy nem jöhet, mert a klubja kér érte 1-2 milliót. Így nem tudom átvenni, a gyerek meg nem tud focizni. Van ennél nagyobb butaság? Beszéltem emberekkel, kértem, hogy mondjanak egy érvet emellett. Hát mert az amatőrtől elviszed, ezért pénzt kap – mondták. Akkor mindjárt mondhatnák azt is, hogy fosszuk ki a Hemingwayt, mert neki van pénze. A rablók is ezt mondják, nem? Ez egy nevetséges dolog, aminek semmi értelme nincs. De majd idővel belátják, hogy így van.

Rovatok