Index Vakbarát Hírportál

Dárdai hat hétre tervez, annyi is van hátra a szezonból

2019. április 9., kedd 11:29

„Hagyjátok ezt abba” – ezzel az erőteljes felszólítással fordult két újságíróhoz a Hertha sportigazgatója, Michael Preetz. A berlini klubvezető megelégelte, hogy a kérdések java része az edzőről és annak jövőjéről szól, miközben még hat meccs hátravan a szezonból, egy jó hajrával kijöhetnek az átmeneti hullámvölgyből.

„Mindenkinek magába kell néznie, hogy megtett-e mindent azért, hogy a hullámvölgyet elkerüljük. Edzőnek, vezetőnek, játékosnak önvizsgálatot kell tartania”

– jelentette ki határozottan Preetz, akivel a hírek szerint nem a legjobb a viszonya a 43 éves magyar edzőnek. Valaha együtt futballoztak, még a Bajnokok Ligájában is együtt szerepeltek.

Preetz azt ugyanakkor nem titkolta, hogy ki kell deríteni, mi annak az oka, hogy tavaszra mindig visszaesik a csapat, valamilyen logikus magyarázatnak kell lennie.

A hátralévő hat meccs nem lesz könnyű, de három győzelemmel – ehhez még csak különösebb bravúr sem kell – 20 pontja lenne a berlini csapatnak a mostani idényben (ősszel 24-et szereztek). Ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy pályafutása legjobb tavaszát mutatja fel az edző. Eddig ugyanis 19 pont volt a legtöbb.

Íme a sorsolás:

Dárdai rendre azt szokta mondani, hogy egy edző csak hat hétre tervezhet.

„Egy edző felelősséggel addig láthat el, hathetes szerződése van.”

Most épp ennyi időre kell felhoznia a csapatát, noha a senki földjén vannak, amikor az előrelépésre csekély az esély, ahogy arra is, hogy visszacsússzanak. Dárdai megerősítette: nincs válság, mert a válság belülről szokott jönni.

Mit jelent Dárdai személye a Herthának?

A Morgenpost arra emlékeztet, hogy a magyar szakember egyértelműen a stabilitást képviseli.

Első két szezonja elején rendre őt tartották a fogadóirodák a legesélyesebbnek az edzők közül menesztésre.

Ehhez képest 155 meccset ült a kispadon zsinórban,

ami a második leghosszabb sorozat a jelenlegi 18 Bundesliga-edző közül. Egyedül Christian Streich előzi meg, aki viszont egy évet a másodosztályban töltött a Freiburggal.

A Herthánál volt olyan szezon, a 2011–12-es, amikor öten voltak a kispadon – igaz, ketten csak egy-egy meccset kaptak –, legvégül a görögökkel Eb-győztes Otto Rehhagel, de neki sem sikerült megakadályozni a kiesést.

Dárdai 155 bajnokival már a harmadik a klub örökrangsorában.

Csak Jürgen Röber (227 meccse van), valamint Helmut Kronsbein (223) előzi meg.

Az UEFA-kupa-győztes Falko Götz (134), a most a Dortmunddal második Lucien Favre (94) is mögötte áll. A Bayernnel bajnok és BEK-döntős Csernai Pálnak például mindössze hat meccset adatott meg Berlinben 1991-ben.

A legfontosabb kérdés, hogy az a korosztály, amelyik a 19 évesek közt bajnok lett, és az ifjúsági BL-ben csak a Barcelona tudta megállítani a nyolc között, mikorra érik be. Ezeket a játékosokat testközelből ismeri Dárdai, mert ő volt az első edzőjük.

Ha lesz türelme kivárni a vezetőségnek, amíg beérnek azok a játékosok, a klub sok pénzt kereshet rajtuk.

„Nincs örök életű edző. A berlini utánpótlásban csak lesz egy hely”

– ezt Dárdai még 2015 decemberében nyilatkozta. Legidősebb fia már profi szerződést kapott, a másik kettő még a Hertha utánpótlásában van. A 17 éves Márton a német korosztályos válogatott kapitánya.

(Borítókép: Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Bayern München - Hertha BSC mérkőzésen Münchenben 2019. február 23-án. Fotó: Daniel Kopatsch / MTI / EPA)

Rovatok