Index Vakbarát Hírportál

A Felcsútról kirúgott edző elmondta a futballvalóságot

2019. április 12., péntek 15:50

Radoki János rendesen kiosztotta a magyar bajnokságot, illetve a magyar utánpótlásnevelést abban az interjúban, ami a Csakfocin jelent meg pénteken a Felcsúton alig 13 meccset töltő edzővel.

A korábban a német futballban tevékenykedő edző menesztése az eredmények ismeretében indokolható volt. Csapata alsóbb osztályú ellenféllel szemben esett ki a Magyar Kupából, a bajnokságban pedig veszített pontelőnyéből a kiesőhelyen állókhoz képest. Ráadásul utolsó két bajnokiján a tabella utolsó két helyén álló Haladás és Kisvárda ellen is kikaptak, utóbbi Felcsúton gurított  a Puskásnak egy négyest.

Ugyanakkor az is igaz, hogy Radoki már korábban is kiakadt a magyar utánpótlásképzés Felcsúton tapasztalt hiányosságaitól, amikor még fel sem merült, hogy ilyen gyorsan kirúghatják. Nem lehet tehát kizárólag csak az esetleges sértettségre fogni az edző helyenként meglepően éles, vagy éppen lesajnáló megállapításait, persze ettől még ez is szerepet játszhatott a dologban.

Az interjú alapján Radoki arra jutott a Felcsúton töltött rövidke időben, hogy a magyar futball az infrastrukturális és az anyagi lehetőségek terén rendben van, minden másban viszont nagyon nincs. (Róla pedig az derült ki, hogy ő is képes merész párhuzamokat vonni, ha magyarázni kell az eredményeket.) 

Radoki emlékezetesebb megállapításai a magyar bajnokságról és Felcsútról:

"Tetszett az infrastruktúra, az edzőpályák minősége, a konditermek. Úgy gondoltam, hogy ha minden rendelkezésre áll, akkor tudok miből építkezni."

"Példaként mondhatom, Pep Guardiolát, aki szintén nem tudta három hónap alatt megvalósítani, amit elképzelt. Hiába rendelkezett a Barcelona nagy költségvetéssel, eleinte neki sem jöttek az eredmények. Türelemre és időre volt szüksége, ami sajnos Felcsúton hiányzott."

Kérésemnek megfelelően kaptam egy belső védőt Kamen Hadzsiev személyében. Egy csatár is meg volt ígérve, de őt azóta sem láttam. 

"A bajnokság színvonala nem olyan magas. Ha a Ferencvárosra és a Vidire ránézünk, messze kiemelkednek a bajnokságból, azonban kérdem én: magyar vagy külföldi csapatról beszélünk?"

Az edző néhány fontosabb meglátása utánpótlásnevelésről és fiatalokról:

"Sajnos a sok légiós miatt a fiatal, feltörekvő magyar játékosok nem kapnak lehetőséget, ezáltal nem tudnak tovább fejlődni. Valóban sok pénz van a magyar fociban, de az csak egy dolog."

Ha elmondtam nekik, hogy egy adott játékrendszerben hogyan kell helyezkedni, azt nem értették.

Sajnos megint ott vagyunk, hogy az utánpótlásedzők nem mondták meg annak idején, mit és hogyan kell csinálni."  

Radoki azt a történetet is elmesélte, hogy egyszer az egyik rutinos játékosa odament hozzá és azt mondta neki, hogy csodálkozik a kemény és hajtós edzései miatt, mert ilyet még Magyarországon nem tapasztalt. A játékos arról tájékoztatta, hogy Magyarországon általában a hétfő az szabadnap, kedden kezdik el a felkészülést a hétvégére, szerdán egy kicsit keményebbek az edzések, a csütörtök a regenerációé – egyfajta „wellness-nap”, pénteken a kapura lövéseket és a pontrúgásokat gyakrolják, szombaton pedig jön a mérkőzés. Radoki ekkor megkérdezte játékosát, mégis hogyan akartak így jobbak lenni, edzettség nélkül.

"A fiatal játékosok így nőttek fel, ezt kapták az utánpótlásban. Olyan nagy a lemaradásunk más ország futballkultúrájával szemben, hogy ezt nem lehet behozni.

A magyar játékosok 22-23 évesen nincsenek rákényszerítve a kőkemény munkára. Megkapják a nagy pénzt a kevesebb munkáért és úgy vannak vele, miért mennének ki külföldre, ha kevesebb munkáért megkapják a nagyobb fizetést?

A német másodosztályban nem keresnek annyit, mint itt Magyarországon, azonban azt ne feledjük, ott a játék sokkal nehezebb!"

A válogatott ki akar jutni a 2020-as Európa-bajnokságra, ami szerinte összejöhet. Meggyőződése, hogy a Fradi vagy a Vidi a német másodosztályban is helytállna, szerinte a többiek a harmadik vonalban az első tízben benne lennének.

Radoki mindentől függetlenül kijelentette, hogy "Nagyon szerettem a magyar focit, és a Puskás Akadémiáról is csak jót tudok mondani."

A teljes interjú a Csakfocin.

Rovatok