Index Vakbarát Hírportál

Volt az úgy, hogy magyar ontotta a gólokat az Ajaxban

2019. április 30., kedd 15:33 | aznap frissítve

Eddig két magyar játékos húzhatta magára az Ajax mezét. Először Varga Zoltán, aki az 1970-es években játszott ott egy szezont, a következő, és máig utolsó magyar játékos Fischer Pál volt, akit 1989 nyarán igazoltak le a Ferencvárostól.

A holland foci erejéről elég csak annyi, hogy 1988-ban megnyerték az Európa-bajnokságot.

Leo Beenhakker, az Ajax akkori edzője személyesen érkezett Budapestre, hogy Fischer megvásárlásáról tárgyaljon. A svéd válogatott csatár, Stefan Pettersson megsérült, az ő pótlására kerestek embert.

Fischer bemutatkozása nagyszerűen sikerült, első meccse a Den Haag ellen volt, ahol azonnal gólt lőtt.

Ahogy a következőn, a Vitesse ellen is eredményes volt, figyelemre méltó a súlypontemelkedése és a csúsztatása. Élete legszebb góljának nevezte ezt.

A Haarlem elleni bajnokin pedig duplázott. Ahogy rávitte a kapusra a labdát, pontosan tudni lehetett, mi következik, és meg is oldotta. 

1989. október 22-én játszották a holland foci klasszikusát, az Ajax–Feyenoord rangadót, ahol három magyar játékos is egyszerre a pályán volt. Róth Antal és Kiprich József is kezdő volt a Feyenoordban, míg Fischer az Ajaxban. A találkozó 1-1-re végződött.

Fischer 15 holland bajnokin játszott, ezeken 7 gólt szerzett.

Úgy sokkal szebben néz ki, hogy az első 8 meccsen érte el 7 gólját.

Az Ajax a szezon végén megnyerte a bajnokságot, így Fischer is holland bajnok lett. Amszterdamban olyan csapattársai voltak, mint Danny Blind, a De Boer testvérek és Dennis Bergkamp. Ők később mind klubvezetői tisztségeket töltöttek be az Ajaxnál.

Pettersson felépülése után visszavette a helyét a csapatban, Leo Beenhakker neki, valamint Roynak adott bizalmat.

A Képes Sport így írt róla 1990-ben:

Lelkileg is feladta a harcot, egyre inkább elvesztette a kedvét, elkényelmesedett, s amikor a legnagyobb szükség lett volna arra, hogy bizonyítson, erre már nem volt képes. Mondhatni, a csak azért is megmutatom mentalitás hiányzott belőle.

Nem ment többet külföldre, 2008-ban azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, volt egy földmunkákkal foglalkozó cége, abból élt. A Ferencváros utánpótlásedzője ma.

Rovatok