Index Vakbarát Hírportál

Illés Béla minden szava tőrdöfés Orbánnak

2019. május 2., csütörtök 12:37 | aznap frissítve

A Haladás három fordulóval a vége előtt 28 pontjával utolsó helyen áll, de ha megnyerik a Paks elleni szombati meccsüket, még nyílttá tehetik a bentmaradásért zajló nagy csatát.

Egy izgalmasabb meccs folyik ennél az MLSZ-szel, amelyik nem adott licencet a klubnak sem az élvonalra, sem a másodosztályra, és még a héten kell pótolniuk a szükséges iratokat, különben mehetnek az NB III.-ba vagy a megyei első osztályba, ahogy ez megesett korábban már nagyobb fellegvárakkal: Győr, Pécs, Kecskemét, Kaposvár.

A szombathelyi városvezetés ezért segítette ki a napokban a klubot egy 150 milliós gyorssegéllyel, mert az alaptőkét ezzel is emelni tudják. Nem mellékesen a kormány is megszavazott a stadion üzemeltetésére majdnem 300 millió forintot. (Nem váratlan mindez, az első pillanattól figyelmeztettek a fenntartás nehézségeire, és még sok helyszín járhat így.)

Illés Béla tulajdonos a sportnapilapnak nyilatkozott, kifejtette, hogy hadjárat folyt ellene, és ebből okulva akár egy forintért is eladná a tulajdonrészét. A szurkolók azt követelték tőle, hogy tegye vissza a pénzt.

Fontos mondata volt még, hogy 400 millióról 1,2 milliárdra emelkedett a klub költségvetése 12 év alatt, vagyis 2007-től 2019-ig.

Másfélmilliárd forint sem jelent garanciát az NB I.-re jelenleg.

- mondta Illés.

A büdzsé folyamatos emelkedésével a teljesítmény- és színvonalnövekedés, az utánpótlásnevelés fejlesztése persze nem áll arányban, a mesterségesen megerősített klubok viszont felverik a játékosok árát. Az államilag dotált akadémiák nem ontják a megfelelő színvonalon képzett játékosokat.

Ezzel együtt a keresetek állandó növekedésben vannak, átlagban 8 ezer euró felett lehet keresni a hazai élvonalban havonta, vagyis kétmillió forint felett. Eközben a nézők nem jöttek, nem lett népszerűbb a hazai foci.

2009-ben a Haladás még az Európa Ligában indult, erre azóta esélye sem volt. Tavaly még kaptak nemzetközi licencet is, idén már az NB I. is bajosan, pótvizsgán jöhet csak össze.

Orbán Viktor még 2013-ban azt mondta, hogy a magyar profi futball teljesen életképes. Igaz, hol volt akkor még a Kisvárda és a Mezőkövesd nagy menetelése, miközben a Győr süllyedt, a Pécs és a Szeged lényegében eltűnt.

A DVTK és a Mezőkövesd is a licencért harcol.

Rovatok