Index Vakbarát Hírportál

Dárdai súlyos vereséggel búcsúzott a Herthától

2019. május 18., szombat 17:41

Dárdai Pál csapatával 5-1-es vereséget szenvedett a Bayer Leverkusen elleni meccsen, a Bundesliga zárófordulójában. A magyar edzőnek ez volt az utolsó mérkőzése a Herthával, a 11. helyen zárt a berlini csapattal. 

A Bundesliga 2018/19-es szezonjának zárófordulójában a Hertha Berlin a Bayer Leverkusent fogadta, ami egyben Dárdai Pál búcsúmeccse is volt. A berlini Olimpiai Stadionban közel telt ház, több mint 60 ezer néző fogadta a csapatokat. A meccs különösen fontos volt az ötödik Leverkusennek, neki a BL-csoportkörbe jutás, míg a Herthának a tizedik hely biztosítása volt a tét.

Dárdai mellett most búcsúzott Fabian Lustenberger is, a 31 éves svájci tizenkét szezont húzott le Berlinben. A szerződése júniusban jár le, ami után hazatér, és a berni Young Boysban folytatja karrierjét. Az már korábban eldőlt, hogy a másodedző, Rainer Widmayer a szezon végén a VfB Stuttgarthoz távozik.

A Herthát az utolsó meccsen is több sérülés sújtotta, ami az egész szezonjukra is jellemző volt. Dárdai nem számíthatott Rune Jarsteinre, helyette Thomas Kraft védte a kaput. Rajta kívül még az alapembernek számító Niklas Starkra és Arne Maierre sem számíthatott Dárdai, ahogy a fiára, Dárdai Palkóra sem.

A Leverkusen, Peter Bozs vezetőedző alatt megszokott módon, támadó szellemben kezdte a meccset, de a védelmüket a Hertha kontrái időnként zavarba tudták hozni. A 28. percben aztán a Bayer középső védője, Jonathan Tah egy tökéletes, harminc méteres labdát ívelt Kai Havertz elé, aki egy érintésből, ballal védhetetlen gólt lőtt.

A Herthát nem törte össze a hátrány, hat perccel később Ibisevic került a Leverkusen védelme mögé, a labdát átívelte Ondrej Dudához, aki két védő között adott gólpasszt az üresen álló Valentin Lazarónak. Hradecky kapuson kívül négy védő nézte végig a gólt az öt és felesen belül.

A berliniek nem sokáig örülhettek az egyenlítésnek, a 38. percben Karim Rekik aludt el, így Lucas Alario nem volt lesen Wendell kiugratásánál. Rekik hiába próbálta meg javítani hibáját, és eltolni Alariot, a labda a kapuba pattant az argentin csatárról.

A találkozó a második félidő 9. percében dőlt el. A Hertha saját térfelén vesztett labdát, a lehetőséget a Leverkusen kíméletlenül kihasználta, a gyors kontra végén Julian Brandt lőtte ki a felső sarkot.

A meccs végén már a szerencse sem állt a hazaiak oldalára, Lustenberger rossz helyre fejelt egy beadást, Kevin Volland passza után Alario először rosszul ért a labdába, de a labda pont úgy pattant fel, hogy már közelről könnyen a kapuba tudott fejelni.

 Lucas Alario-nak a mesterhármas is összejött, a 89. percben a Leverkusen szinte lemásolta a harmadik gólt, Lars Bender passza után megint az argentin támadó fejezte be a támadást.

t

Dárdai 1996-ban igazolt az akkor másodosztályú Herthához, ahol tizenöt szezont húzott le. 286 első-, és 11 másodosztályú mérkőzése klubrekord. Edzőként 172 mérkőzésen irányította a Herthát, ezeken 65 győzelem és 65 vereség mellett 42 döntetlent ért el. Évtizedek óta az első magyar volt, aki a négy legnagyobb bajnokság valamelyikében edzőként lehetőséget kapott.

Dárdai négy és fél évvel ezelőtt vette át a Hertha kispadját, akkor a kieséstől mentette meg a csapatot. Az irányítása alatt jelentős javuláson ment keresztül a Hertha, a bennmaradásért küzdő csapatból a bajnokság egyik legstabilabb alakulata lettek. Az első teljes szezonja végén a hetedik helyen zárták a bajnokságot, a rá következőben pedig a hatodikon és bejutottak az Európa Liga csoportkörébe is. 2016-ban a Német Kupa-elődöntőjéig vezette a Herthát. A berlini klubnál eltöltött vezetőedzői időszakáról a héten adott interjúban olvashat az Indexen.

Tabella:

Rovatok