Index Vakbarát Hírportál

Robben és Ribéry kupagyőzelemmel búcsúzott a Bayerntől

2019. május 25., szombat 22:06 | aznap frissítve

A Bayern München 3-0-ra legyőzte az RB Leipziget a Német Kupa döntőjében, ezzel 19. alkalommal nyerte meg a Német Kupát. A klub történetének ez volt a 12. duplázása, amikor egy szezonban a bajnoki cím mellett a kupát is megnyerte. A Bayern legendái, Arjen Robben és Franck Ribéry utoljára húzta magára a csapat mezét. A lipcseiek két magyar válogatott játékosa, Gulácsi Péter és Orban Willi is kezdőben kapott helyet.

A berlini Olimpiai Stadionban 75 ezer néző előtt rendezték a 76. Német Kupa-döntőt. A két résztvevő a Bayern München és a története során először döntős RB Leipzig volt. A Bayern kapujában egy hónap kihagyás után, újra Manuel Neuer állt, aki a szezon utolsó mérkőzésére épült fel izomsérüléséből.

A 11. percben Neuer mentette meg a góltól a Bayernt, a meccs első szöglete után a lendületből érkező Yussuf Poulsen fejelt volna közelről a kapuba, de a kapus reflexmozdulattal a felső lécre tolta a labdát.

A Bayern lengyel támadója, Robert Lewandowski alig ért labdába az első félidőben, de a 29. percben megvillantotta klasszisát. Coman és Alaba összjátéka után Alaba tekert a kapu elé, ahol Lewandowski szinte a semmiből teremtett magának gólhelyzetet egy váratlan mozdulattal, visszalépve, fejjel csúsztatott a kapuba, Gulácsinak esélye sem volt a hárításra. (1-0)

A kapott gól megfogta az addig jobban játszó lipcseieket, a félidő végéig a Bayern több helyzetet is kialakított. A legnagyobb lehetőség Coman előtt adódott, aki Hummels fantasztikus átadása után lépett ki a védők közül, már Gulácsi mellett is elhúzta a labdát, de lövését Konaté kifejelte a kapu torkából.

A második félidő is egy Neuer-bravúrral indult. Emil Forsberg egyedül vezethette a Bayern kapujára a labdát, de túl közel ért Neuerhez, aki így bele tudott érni a lövésbe. A 65. percben Javi Martínez helyett a francia világbajnok, Corentin Tolisso lépett pályára, aki még szeptember 15-én, a Bayer Leverkusen elleni bajnokin szenvedett keresztszalag-szakadást, azóta több mint nyolc hónapot hagyott ki.

A 70. percben Ralf Rangnick, az RB Leipzig edzője meglepőt változtatott a csapatán, a csapatkapitány Orban helyett egy másik védőt, Dayot Upamecanot küldte a pályára. Három perccel később jött el Arjen Robben ideje, az utolsó bayernes meccsén Serge Gnabryt váltotta.

A 78. percben dőlt el a döntő. Kingsley Coman kezelt le egy felpattanó labdát a tizenhatoson belül, amivel egyben a védőjét is elküldte, aztán kilőtte a felső sarkot. (2-0)

 A 85. percben Kimmich vágott előre egy labdát, ami pont Lewandowski elé került, a lengyelt Upamecano sem tudta feltartóztatni, a Bayern csatára Gulácsit átemelve szerzett újabb gólt. (3-0) Lewandowski a duplájával már a hetedik gólját szerte a sorozatban, a bajnokság után a kupában is gólkirály lett.

A 87. percben Franck Ribéry is lehetőséget kapott, hogy a pályán búcsúzhasson el a bajor szurkolóktól. A Bayern harmadik biztos távozója, Rafinha viszont csak a kispadról nézhette végig a döntőt.

A Bayern ezzel a sikerrel duplázással zárta a 2018/19-es szezont. A kupagyőzelem könnyen lehet, hogy megmenti Nico Kovac állását, aki sorozatban második Német Kupáját nyerte vezetőedzőként.

Rovatok