Index Vakbarát Hírportál

20,6 milliárdért hoznánk Budapestre a Fed-kupa még nem létező döntőjét

2019. június 4., kedd 10:25

A magyar kormány támogatja, hogy a Magyar Tenisz Szövetség megpályázza a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél a 2020. évi, a 2021. évi és a 2022. évi ITF Fed-kupa-döntő budapesti megrendezését, derült ki abból a kormányhatározatból, ami a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg. A határozatot a Portfolio szúrta ki.

A határozatban az is szerepel, hogy a kormány garanciát vállal az ITF Fed-kupa-döntő sikeres megrendezésére, és biztosítja az ehhez szükséges forrásokat is.

áldozna a kormány a költségvetésből a rendezési jog elnyerése esetén a női teniszválogatottak legrangosabb csapatversenyére, beleértve a jogdíj összegét is. A teljes költség négy év alatt 20,6 milliárd forint, legalábbis egyelőre ennyivel számolnak.

A torna megrendezését a hasonló feladatokra nem olyan rég létrehozott Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságra bízta a határozat, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai közreműködésével. Az esemény megrendezésére irányuló pályázattal kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolása pedig Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos feladata lesz.

Az 1963-ban induló Fed-kupa hasonló verseny, mint a férfiaknál a Davis-kupa. A magyar női teniszválogatott legutóbb 17 éve, 2002-ben jutott be a sorozat legmagasabb szintjét jelentő világcsoportba, ahol az első fordulóban kiesett.

Hogy a Fed-kupa döntője elnevezés egészen pontosan mit takar, az jelenleg még nem látszik tisztán.

A sorozat eddigi történetében a kupáért vívott rájátszásban mindig az egymás ellen játszó csapatok valamelyike volt a párharc házigazdája, ám 2020-tól kezdve változások várhatók ebben a tekintetben, ugyanis bevezetnek egy döntő tornát, ami egy hétig tartana, és az eddig világot látott információk alapján valószínűleg a legjobb 12 csapat venne részt rajta.

Ám ezekről a részletekről egyelőre csak mint tervekről, elképzelésekről jelent meg hír a világsajtóban, a BBC márciusi cikke is csak lehetséges változtatásokról írt 2020-szal kapcsolatban, többek közt egy olyan forgatókönyvet is megemlítve, hogy a Davis-kupával együtt rendeznék meg a Fed-kupa döntőjét is. A torna hivatalos honlapjának legutolsó híre a témában tényként említi a többcsapatos döntő torna bevezetését, de konkrétumokat nem említenek benne, ellenben javaslatokat kérnek a résztvevőktől a változtatásokra.

Arról, hogy a rendező ország alanyi jogon vehetne részt a tervezett tornán, ezekben a hírekben nem esett említés.

Rovatok