Index Vakbarát Hírportál

Nagy lépés az Eb felé, 1-0 Wales ellen

2019. június 11., kedd 22:38

A második hazai meccsét is megnyerte Magyarország, a Vidi középpályása, Pátkai Máté a horvátok után Walesnek is győztes gólt lőtt. Ezzel a magyar válogatott selejtező csoportja élén áll, miután a két legnehezebb ellenfelét sikerült megvernie. Mindkettőt megérdemelten.

Marco Rossi ahogy ígérte, néhány helyen változtatott a kezdőn a szombati, Azerbajdzsán elleni 3-1-re megnyert meccshez képest. Berakta a horvátok ellen győztes gólt szerző Pátkai Mátét a középpályára, a bal szélre Filip Holender került. A meccset azonban már nem neki kellett levezényelnie, hanem Cosimo Ingusciónak, aki az észtek ellen egyszer már helyettesítette őt, akkor egyébként kapott gól néküli meccset hozott le a csapat.

A mostani ellenfél viszont eggyel magasabb divízióból érkezett, és van világklasszisa, Gareth Bale. Emellett persze ott van még Ben Davies a Tottenhamből, aki ugyan a BL-döntőben a kispadon volt, 27 meccset lenyomott.

A futballban már sokszor láthattuk, hogy a nagyobb nevekből, jobb képességű játékosokból álló csapat nem mindig a jobb csapat.

Ezt akarta bebizonyítani a magyar válogatott. És hatalmas küzdéssel, nagy lelkesedéssel ezúttal is sikerült.

Az első 10 percben nem történt semmi, mindkét válogatott óvatosan járatta a labdát, mert Wales kikapott Eszéken, nem szerették volna még egyszer kikapni, de nem tudták elkerülni.

10 perc után Lawrence sarkazását Gulácsi vetődve védte, és rögtön válaszoltunk rá, Dzsudzsák beívelése után Szoboszlai elé került a labda, aki 10 méterről fejelt, de egy méterrel mellé.

A 16. percben szinte lekopírozták a mieink azt a támadást, ami a horvátok ellen gólt hozott.

Dzsudzsák indította Szalait a tizenhatos jobb oldalánál. Most jobban kisodródott, mint márciusban, ezért középre lőtte erőből a labdát, de Holender lemaradt róla. Az NB I. gólkirálya még nem volt eredményes a válogatottban, igaz ez még csak a harmadik fellépése volt.

A 24. percben látszódott először, miért kell óvatosnak lenni. Egy pillanat alatt gyors kontrát vezettek ugyanis a walesiek egy magyar labdavesztés után, és James vagy ötven méteres szólója után pontosan passzolt Lawrence-hez, megint Gulácsinak kellett védenie, amikor a Derby játékosa lövéshez jutott.

A 36. percben Dzsudzsák szögletére Orbán érkezett a rövidre, de csúsztatása az oldalhálóban kötött ki. Ez az eset is azt támasztotta alá, a pontrúgásaink veszélyesek, de most a kapu előtt nem pattantak jól a labdák. Még az első félidőben Dzsudzsák megtalálta Szalait is, de messzire pattant tőle a labda, így nem lett nagyobb helyzet.

A walesiek nem voltak gyorsabbak a mieinknél, egy szabadrúgásnál pedig annyira nem értette meg egymást Brooks és James, hogy

a lelátón hangos röhögés támadt,

mert vagy nem ment egyikük sem elvégezni a szabadrúgásnál lerakott labdát, vagy mindent egyszerre csináltak, mintha utánoznák egymást.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Ennek a játékrésznek is unalmasra sikeredett az első tíz perce, aztán Lovrencsics beadása után a védők röviden szabadítottak fel, Szoboszlai mellel vette át a labdát, és 15 méterről lőtt, de fél méterrel a bal felső sarok mellé.

James a másik oldalon lefutotta Lovrencsicset, de a beadása nem volt pontos, Gulácsi kivetődött, és felszedte. Ez volt a vendégek válasza, és ez a két jelenet is azt mutatta, a magyarok a veszélyesebbek, csak jobban örültünk volna, ha ez egy gólban is megmutatkozik. De akkor még nem jött össze.

A 60. percben aztán egy villámgyors támadást vitt végig Wales, Brooks kapott kiváló indítást a leshatáron, de nem lesen. Ő is lőhetett volna, de a középen teljesen üresen érkező Bale-hez passzolt, aki jobbal eltörte a labdát, Gulácsinak erőlködnie sem kellett azért, hogy lehúzza. Egy perc telt el, amikor ismét a legnagyobb ász kapott kiugratást, de akkor lesen volt. Akkor alápörgetett ballal, de a felső kapufára.

Dzsudzsák 70 percet kapott, szombaton nem nézett jól ki a bokája, bicegve ment fel a csapatbuszra. 

A 75. percben megjött ismét a közönség hangja, amikor Kleinheisler szúrta rá 30 méterről, a kapus nem merte fogni a nagy erejű lövést, ezért szögletre ütötte. A szögletből hatalmas kavarodás támadt, Allen vágta ki a labdát a gólvonalról, nagyon közel voltunk a gólhoz.

Három perccel később Gulácsit megtámadta a csereként beálló Wilson, belelépett a kirúgásába, a labda felperdült, de szerencsére a kapu tetejére. Vérfagyasztó jelenet volt, és amikor szinte még ennek a hatása alatt voltunk, máris jött az eufória. 

A 80. percben aztán megszerezte a vezetést a magyar válogatott.

Szalai megküzdött a labdáért két emberrel a nyakán, amikor a kapura felé fordult volna, lebirkózták Lawrance-ék, a bíró nem ítélt semmit, kísérte viszont a támadást az ismét nyerőemberré előlépő Pátkai, aki 7 méterről a kapu bal oldalába lőtt, mielőtt a védők odaérhettek volna. Pontosabban az egyik védő fejét is érintette a labda.

Szoboszlai lement, Bese jött a helyére, a cél innentől kezdve egyértelmű volt, meg kell őrizni valahogy a vezetést, és a kincset érő három pontot.

A hajrában Lovrencsicsnek volt még egy távoli lövése, Szalainak egy fejese, Wales sokáig nem tudott támadni, már az utolsó utáni percben jártunk, amikor a hátrahúzódó Szalai húzta ki szögletre a labdát az ötösön üresen érkező Bale elől.

Félelmetesen nagy mentés volt.

Bale még egyszer fejelt, de az a labda Gulácsi ölében halt el, maradt az 1-0. Pár perc múlva az egész stadion felállva énekelte a Himnuszt a csapatnak. Nemsokára pedig az olasz kapitányt, Marco Rossit éltették.

a

Szeptemberben Szlovákia jön, újabb nagy meccs lesz. Ha az is megvan, lehet álmodozni. A csapat saját maga elé kitűzött 15 pontja viszont abszolút elérhető.

a

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok