Index Vakbarát Hírportál

A Puskás-ügyi nagykövetnek 3 év alatt majdnem 10 milliót hozott a Puskás-hagyaték

2019. június 12., szerda 17:45

Kiugróan eredményes évet zárt üzleti szempontból a Puskás márkanév tulajdonosa, a puskas.com kft. A cég társalapítója és egyben legnagyobb, 47%-os tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa Szöllősi György, a felcsúti akadémia egykori kommunikációs igazgatója, a FourFourTwo nevű nemzetközi futballmagazin Felcsúton szerkesztett magyar kiadásának főszerkesztője, a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Médiaworks portfóliójába tartozó Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke és a magyar kormány hivatalosan kinevezett Puskás-ügyi nagykövete.

A puskas.com 2018-ban közel megduplázta egy évvel korábbi árbevételét, az akkori 24 millió forint helyett 2018-ban 44 millió forintot könyvelhetett el ezen a soron. Hogy ez minek köszönhető, az nem derül ki a meglehetősen szűkszavú beszámolóból.

Még ahhoz hasonló hírek sem jelentek meg a céggel kapcsolatban 2018-ban, mint egy évvel korábban, amikor kiderült, hogy a külügyminisztérium jelentős tételben vásárolt a puskas.com által forgalmazott ajándéktárgyakból.

A cég látványos eredményét kiszúró Mfor.hu cikke szerint Szöllősi felvilágosítást ígért a beszámolóval kapcsolatos kérdéseikre, ám az egy hete elküldött levélre azóta sem érkezett válasz.

Pedig volna mit tisztázni, hiszen a cég kiadásait még a bevételeinél is kevésbé részletezi az éves beszámoló, amiből csak az derül ki, hogy az árbevétel megnövekedésével párhuzamosan az anyagköltségek is növekedtek, de ahhoz képest lényegesen kisebb mértékben. A 2017-ben ezen a címen elkönyvelt 20 milliós kiadáshoz képest tavaly 29 millió forintot költöttek erre a célra.

A puskas.com 5 dolgozójának bérezése pedig 3,1 millió forintot vitt el a 2017-es 2,4 millióhoz képest.

Abból fakadóan, hogy bevételek lényegesen nagyobb arányban növekedtek, mint a ráfordítások, a cég üzemi szinten 10-szer nagyobb nyereséget könyvelhetett el, mint egy évvel korábban. Mindez a 936 ezer forintos adófizetési kötelezettséggel csökkentve végeredményben 9,4 millió forint tiszta nyereséget jelentett.

A tulajdonosok döntése értelmében a nyereség teljes összegét kifizették osztalékként, sőt még 600 ezer forintot hozzá is csaptak az összeghez, így a tulajdonosok közt kereken 10 millió forintot osztottak szét tulajdoni hányaduk arányában.

Ez Szöllősi György esetében a 47 százalékos tulajdoni hányadnak megfelelően 4,7 millió forint osztalékot jelentett, ami jelentősen meghaladja a 2017-es év után ezen a címen felvett 2,8 millió forintot. Szöllősinek még egy évvel korábban 2,35 millió forint jutott a cégből osztalékként, azaz három év alatt megközelítőleg 10 millió forinthoz jutott a bevételeit "emléktárgyak, könyvek és vagyoni értékű jogok értékesítéséből" szerző vállalkozásban meglévő tulajdoni hányada révén.

A cégben tulajdonos Puskás Ferenc unokája, Maria Reka Puskas Damborena is, ám neki mindössze 10 százalékos részesedés jutott, így tavaly 1 millió forintos osztalékkal kellett beérnie.

Rovatok