Index Vakbarát Hírportál

Mennyire megnyugtató a válogatott vezető helye?

2019. június 13., csütörtök 09:36

Magyarország az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában 4 meccsen szerzett 9 pontjával az élre került kedd este Wales legyőzése után. Négy meccs van még hátra, a válogatott játékosok igen mértéktartóan értékeltek.

Marco Rossi az MLSZ honlapján egyenesen azt mondta, hogy egyelőre semmit nem jelent a csoportelsőség. Nincs másik olyan csoport egyébként, amelyikben a negyedik kalapból érkező nemzet vezető helyen állna.

A riválisok egyaránt háromszor léptek pályára. Vagyis ha a vesztett pontokat vizsgáljuk, akkor

Horvátország és Szlovákia is ugyanott tart, ahol mi, Wales viszont átmeneti lépéshátrányban van.

Őket sem lehet azonban kiszedni a versenyből, bár Ryan Giggs magabiztossága, hogy a horvátok mögötti második helyért ők és a szlovákok lesznek nagy csatában, mintha - egyelőre - nem jött volna be.

Mint Dzsudzsák Balázs Bakuban kifejtette, valamennyi hazai meccsüket meg akarják nyerni, idegenben pedig Azerbajdzsánt kötelező verni. Ők tehát 15 ponttal kalkulálnak, nem nehéz kikövetkeztetni. Ennyi össze is jöhet a szlovákok és az azeriek hazai legyőzésével.

De mire elég történelmi távlatban ez a produkció?

Visszanéztük - az egyszerűség kedvéért – az öt fős csoportokat, mennyi kellett a második helyhez. 

Ezt láttuk 2000-ben

2004

Csak mint érdekesség, ebben a szériában Belgium 16 pontja csak a harmadik helyhez volt elég, mert a horvátokat nem tudták megelőzni.

2012

Három ötös csoport volt: Montenegró 12, Portugália 16, Csehország 13 pontot szerzett. (Ebben az etapban az utolsó helyezettnek minimum 2 pontja volt, ami most Azerbajdzsán állapotát látva nem túl valószínű.)

2016

egy ötös csoport, Albánia 14 ponttal vitte el a második helyet.

A világbajnokságok előtt is selejtezett Európa olyan szisztémában, amikor egy csoportba csak öt résztvevőt húztak.

2014-ben a franciák 17 ponttal futottak be a második helyre. 2010-ben Norvégiának 10 pont is elég volt. 2002-ben Belgium 17, Ausztria 15, Románia 16 (nekünk akkor 8 pont jutott), Németország 17.

Ha nagyon lesarkítjuk, mit kellene tennünk a 15 pontért, a szlovákokat meg kellene verni szeptemberben - Azerbajdzsán itthon is kötelező -, és mindenhol máshol szorítani a döntetlenért. A szlovákok mielőtt Budapestre jönnek, négy nappal korábban a horvátokat fogadják, nem lehet olyan eredmény azon a meccsen, hogy ne a legélesebb szlovák csapattal kerüljünk szembe.

Szóval, a 15 pont mellé kellene még egy idegenbeli bravúr is a teljes nyugalomhoz.

Nem olyan rég, 2013-ban Egervári Sándor irányítása alatt volt már olyan rajtunk, amikor 4 meccs után 9 pontunk lett, igaz akkor a hollandoktól kaptunk ki hazai pályán, és Andorrát vertük itthon.

És még mindig ott van mentőövnek a Nemzetek Ligája. Nincs olyan nemzet, amelyik mögöttünk végzett és jobban állna. Bár az könnyen elképzelhető, hogy Koszovó az egész sorozat legnagyobb meglepetését produkálja, ha bejön Anglia mögé másodiknak, és egyenes ágon kijut. Ez azonban már a csehek baja.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok