Index Vakbarát Hírportál

Miriuta lett a nagyratörő terveket szövő Kisvárda új edzője

2019. június 13., csütörtök 17:40

A klub honlapjának csütörtöki közleménye szerint Vasile Miriuta aláírta szerződését a Kisvárda labdarúgó-csapatával, így hivatalossá vált, hogy a nagybányai születésű szakember lesz a csapat új vezetőedzője. Miriuta nemrég azzal került a címlapokra, hogy egy mérkőzésen kirobbant balhéban ököllel megütötte az ellenfél egyik játékosát.

Az 50 éves, játékosként kilencszeres magyar válogatott edző egy nappal azt követően írt alá az NB I. legutóbbi szezonjában 9. helyen végző klubhoz, hogy szerdán még a román FC Hermannstadtot irányította az Universitatea Cluj elleni osztályozó visszavágóján. Bár ezen a meccsen Miriuta csapata 1-0-ra kikapott, a Hermanstadt 2-1-es összesítéssel megnyerte a párharcot, és bent maradt a román élvonalban.

A Digisport.ro újságírójának nyilatkozó Miriuta részben azzal indokolta döntését, hogy a magyar bajnokságban sokkal jobb anyagi feltételeket kínáltak neki, mint Romániában.

A korábban az NB I.-ben már egy szezon erejéig megforduló edző azt is elmondta, hogy öt játékos leigazolását tervezi, ugyanakkor a kiszemeltjei közt nincs román futballista. 

Az igazi meglepetést azonban valószínűleg azzal a kijelentésével okozta a várdaiak új edzője, amiben az előttünk álló szezon célkitűzéseiről beszélt.

Eszerint Kisvárdán az NB I. első öt helyét célozták meg a bajnokság következő kiírásában. 

Ami egyrészt azért meglepő, mert a várdai szurkolók valószínűleg már ma is aláírnának bármilyen helyezést, ami bennmaradást ér. Másrészt, mert ahhoz, hogy az első ötben végezzenek, jó eséllyel legalább egy csapatot meg kellene előzniük a Vidi, Fradi, Debrecen, Honvéd, Újpest ötösből.

Miriuta legutóbbi magyarországi kalandja egyébként emlékezetesen szomorú véget ért. Az általa a 2014-15-ös szezonban irányított Győrt a bajnokság végén kizárták, miután az akkori tulajdonos, Tarsoly Csaba cége a Questor botrányos körülmények közt csődbe ment, magával rántva többek közt a labdarúgó-csapatot is.

A román-magyar kettős állampolgár Miriuta Romániában a Ceahlaul Piatra Neamt (2013), a CFR Cluj (2014, 2016-2017), az ASA Tirgu Mures (2015), a Concordia Chiajna (2017), a Dinamo Bucuresti (2017-2018) és az FC Hermannstadt (2018-2019) csapatát irányította, míg Németországban az Energie Cottbust (2015-2016), amelynek játékosa is volt 1998 és 2002 között.

Vasile Miriuta – majd honosítás utáni nevén Miriuta László – Magyarországon a Győr, a Videoton, a Ferencváros és az Újpest futballistája is volt.

A kisvárdai közlemény szerint az edzői stáb tagjai nem változnak.

Rovatok