Index Vakbarát Hírportál

Messi megint megpróbálja, talán utoljára

2019. június 14., péntek 23:08

2015 és 2016 után idén is lesz Copa America, a dél-amerikai (és néhány ázsiai) válogatottak focibajnoksága magyar idő szerint szombat hajnalban kezdődik. Brazília toronymagas favorit Neymar nélkül is, de egy három hetes, július hetedikén végződő tornán annyi minden történhet.

Néhány fontosabb adat:

Egy évvel a világbajnokság után rendezik a 45. Copa Americát, a tavalyi vb-n a dél-amerikai csapatok nem jutottak el az elődöntőig, 2006-ban fordult elő utoljára hasonlóan gyenge szereplés. Most a saját földrészükön igyekeznek megmutatni, rendben van a futballjuk.

Sokáig úgy tűnt, hogy Lionel Messi nem lesz ott a Copán, de végül a vb-kudarc után visszatért a válogatottba márciusban, igaz nem sok sikerélménnyel, mert Venezuela 3-1-re megverte őket.

Akkoriban beszélt arról, nagyon sok hazugság bosszantotta, különösen az, amikor azt híresztelték, hogy az édesapja állítja össze a válogatottat. Vagyis, hogy azok kerülnek be, akikkel ő játszani szeretne, nem pedig azok a legjobb csapatot alkotják.

A hamarosan 32 éves Messi döntésében vélhetően közrejátszott, hogy korábbi játékostársai (Scaloni, Ayala, Samuel) vezetik most a csapatot. Messi nagyon szenvedett az előző vb-n, nem feltétlen kedvetlenségről árulkodott a testbeszéde, inkább görcsös akaratról, mert pontosan érezte, hogy nem fognak beindulni, akármit is tesznek.

Az argentinok az egyetlen felkészülési meccsre Nicaraguát kötötték le, az 5-1-es győzelem szép, de sokat nem árul el a formájukról. Az országban egy lendületes, helyenként virtuóz megoldásokra képes válogatottat szeretnének látni, mert nem kápráztatták el a szurkolókat mostanában, noha egyetlen más ország sem adott annyi játékost az európai neves BL-csapatokba, mint Argentína.

Ez a Copa most jó lehet arra, hogy a szurkolóikat maguk mellé állítsák, és hogy megmutassák: tudnak egymásért valamint a nemzetükért küzdeni. Akármerről közelítünk: Messinek ez az egyik utolsó esélye, hogy válogatott szinten is maradandót alkosson.

Ha most sem sikerülne, könnyen lehet, örökre elbúcsúzik a válogatottól.

A brazilok eközben Neymarról beszélnek, és könnyen lehet, hogy a PSG utolsó meccsen megsérülő sztárja nem fog hiányozni a csapatból. Az Ajaxszal kimagasló szezont futó David Neres ugyanis képes lehet a pótlására, és az evertonos Richarlisont is be lehet vetni.

Centerben Gabriel Jesus vagy a sokkal univerzálisabb Firmino fog játszani, mögötte pedig Coutinho, aki kimaradt a BL-győztes Liverpoolból, így az ő lelkének nyilván jót tenne, ha a szezont egy aranyéremmel tudná befejezni.

Neymar Katar ellen sérült meg, ami nem könnyebbség Tite kapitánynak, de kétségtelenül van jó oldala: nem kell a nemi erőszak vádja miatt kihallgatott sztárról beszélnie minden egyes sajtótájékoztatón. Így is igen nagy nyomás lesz rajtuk, mert a 2014-es vb-n fejre álltak, a németek elleni 7-1-es, megalázó vereség nagyon mély nyomokat hagyott az egész országban.

Tite nem volt részese annak a súlyos vereségnek, 2016 óta vele 36 meccsből mindössze kétszer kaptak ki a brazilok, egyszer Belgiumtól a vb-n.

Chile hiába nyerte meg az előző két kiírást, most nem sorolják a favoritok közé, mert már Sanchez, Vidal is túl vannak a harmincon. Az előző döntőről fennmaradt egy örökre emlékezetes kép. Chile fokozottan igyekezett kikapcsolni Messit. Így:

#BAUZA: "If you leave Messi alone like vs Chile (as Tata did), he will have 4/5 defenders on him & suffer a lot." pic.twitter.com/nNqXmSUp9x

— Argentina Football (@ARG_soccernews) 2016. augusztus 4.

Uruguay mindig veszélyes, még ha az ő sztárjaik is öregszenek, Cavani és Suarez 32 évesek. Bentancur (Juventus), Vecino (Inter) és Valverde (Real Madrid) képviseli az új hullámot, utóbbi még nincs 21 éves. Ez a 3,5 milliós ország mindig képes világnagyságokat nevelni, az egész világ irigyli őket.  

Kolumbia legnagyobb ásza, a még mindig csak 27 éves James Rodriguez sem élete szezonján van túl, el is jön a Bayern Münchenből. Hogy keveset játszott, ilyenkor, a szezon végén még jól is elsülhet, hiszen nincs olyan sok játékperc a lábában, pihentebb lesz. 2014-ben ő lőtte a vb legszebb gólját. 

Venezuelának volt egy nagyon jó U20-as korosztálya – vb-döntőt játszottak két éve, igaz veszített az angolokkal szemben 1-0-ra -, ezért nem kizárt, hogy ez már most érezteti a hatását. Nincs még másik csapat, amelyiknek olyan jó beceneve lenne, mint nekik: Vino tinto. Vörösbor.

A csoportbeosztás:

A meccseket öt brazil városban - Salvadorban, Rio de Janeiróban, Sao Paulóban, Belo Horizonte-ban és Porto Alegrében - rendezik.

Kezdésnek nézhetjük szombaton a Brazília-Bolívia meccset magyar idő szerint hajnali 2.30-kor (az egész tornát a Sport TV közvetíti).

Rovatok