Index Vakbarát Hírportál

A Vidi mellett még valakinek tovább kellene jutnia

2019. június 18., kedd 18:25

Az Európai Labdarúgó Szövetség elkészítette a Bajnokok Ligája és az Európa Liga sorsolását. Mivel a magyar kupacsapatok közül csak a Vidi volt kiemelt, ezért a fehérváriaknak kötelező a továbbjutás.

Nézzük végig az elmúlt öt év alapján kiharcolt együtthatókat:

A montenegrói Zeta kellemes ellenfélnek látszik, az előző szezonban harmadik lett a montenegrói bajnokságban. Amikor a klub legutóbb érdekelt volt a nemzetközi kupában, akkor 2017-ben az első körben a szarajevói Zseljeznicsarral szemben elvérzett. A 2012-13-as idényben ugyanakkor három párharcot is nyert, igaz a PSV-vel szemben 14-0-s összesítéssel esett ki, amikor már a főtáblára jutás volt a tét.

A Vidinek 2013-ban voltak rossz tapasztalatai az országban, amikor a Mladost Podgoricát kapta riválisnak. A Videoton 2012-ben még Paulo Sousa irányításával a csoportkörben játszottak és jól szerepeltek, hogy aztán dermesztő meglepetést okozva egy montenegrói csapattal szemben elvérezzen. Igaz akkor már nem a csapatot sikerre vezető Paulo Sousa volt az edző.

A szerb Marko Nikolic, aki a csoportkörig juttatta csapatét, ott maradt a kispadon, és vele a Vidi újabb bravúrokra készült. A Debrecennek sikerült két egymást követő évben valamelyik főtáblát elérni (2009 és 2010), a terv Fehérváron nyilván most ez.

A Zetában két légiós van, egy moldovai kapus és egy ghánai középpályás.

A Ferencvárosnak nehéz dolga lesz a bolgár Ludogoreccel szemben, amelyik tavaly is ott volt az Európa Liga főtábláján, igaz ott már győzelemre nem, négy döntetlenre viszont futotta az erejéből. A Leverkusen, a svájci Zürich és a ciprusi AEK Larnaca volt a riválisa a csoportban.

A Fradiból elment Petrjak és Gorriarán, remélhetőleg a pótlásuk megfelelően sikerül. A bolgárok az utolsó fordulóban nyerték meg saját bajnokságukat a CSZKA Szófia előtt, a Fradi jóval korábban, de mindez kevéssé fog számítani júliusban. A Vidinek tavaly a bolgárok gólt sem tudtak rúgni.

A Honvéd egy olyan litván csapatot kapott, a hazája bajnokságában ezüstérmes Zalgiris Vilniust, amelyik tavaly két párharcot is sikerrel vett. Az izlandi Klaksvik és a liechtensteini Vaduz lett menetelésük szenvedő alanya. Aztán jött a Sevilla, és 5-0-s különbséggel léptek át rajtuk. A Sevilla egy körrel korábban az Újpestet múlta felül.

A Honvéd edzőt váltott a nyáron, az olasz Sannino megítélésének fontos vizsgája lesz ez a két meccs, mert tavaly Supka Attilával a luxemburgi Niederkornt nem sikerült elbúcsúztatni.

A Debrecennek az albán bronzérmes Kukesi jutott, amelyik a BL-ben indult tavaly, és a máltai Vallettát idegenben lőtt góllal ejtette ki (0-0 és 1-1). A BL-ben több gólt nem is lőttek, mert az azeri Qarabaggal szemben 3-0-s összesítéssel zuhantak ki. Az EL-ben a grút Torpedo Kutaiszi állította meg őket. Az albánok hazai pályán 2-0-ra győztek, idegenben azonban 5-2-es vereséggel zárták az előző kiírást.

A Lokinál a saját nevelésű játékosokra támaszkodnak, ez egy jó próba lesz. Herczeg András 2009-ben és 2010-ben a főtáblán járt, ehhez most óriási bravúrok kellenének. Mindenesetre az albánok kiverése összejöhet.

Rovatok