Index Vakbarát Hírportál

Befellegzett a 200 milliós tao-programjával elszámolni képtelen futballcsapatnak

2019. június 20., csütörtök 18:11

Nem menekült meg a feloszlástól a felhasznált tao-támogatásokkal elszámolni képtelen nyírbátori futballcsapat. Az NB III. Keleti csoportjának nyolcadik helyén végző szabolcsi együttes lényegében megszűnt, utódegyesülete három osztállyal lejjebb indulhat el legfeljebb a következő bajnokságban.

A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének szerdai híre szerint az anyagi gondjaiba belerokkanó egyesület nem adta be nevezését a harmadosztály következő idényére, mára pedig az is kiderült, hogy a településen a nulláról indulva, azaz a megyei harmadosztályból kezdve vágnak neki a helyi futball újjáépítésének.

A jelenlegi felnőtt keret tagjainak jelentős része már távozott, a többiek pedig hamarosan követhetik őket, mivel nincs ok, amiért a maradás mellett dönthetnének. Az egész tavasszal súlyos anyagi gondokkal küzdő csapatot végleg csődbe vitte egy 2011-12-es támogatási szezonban megvalósított pályaépítés, pontosabban az, hogy azóta sem sikerült elszámolni az akkori, összesen 200 milliós tao-programjukból erre fordított tao-támogatással.

"Amit már biztosan elmondhatok, az egyesület adminisztratív és dokumentációs hiányosságok miatt nem tud elszámolni a tao-támogatással az Magyar Labdarúgó-szövetség felé" – tájékoztatott a helyzetről Máté Antal, nyírbátori polgármester, majd így folytatta:

Ebből következik, hogy bezárult a kapu, a csapat nem indul az NB III-ban, ami egyben az egyesület végét is jelenti. Ezzel egy időben elölről kell kezdeni mindent, ami számunkra a megyei harmadosztályú szereplést engedélyezi.

A polgármester a megyei lapnak adott májusi nyilatkozatában magyarázta el nagy vonalakban, hogy mi okozta a bajt. Máté elmondása szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség 2018 januárjában a már említett szabálytalanságok miatt kizárta a klubot tao-támogatásból, emellett az NB III-as csapatokat segítő működési támogatást is megvonta. Az MLSZ-től kapott mintegy 25 millió forint az ebben az osztályban szokásos 35-50 millió forintos működési költségeknek legalább felét hivatott fedezni.

A Nyírbátor azonban sem működési, sem tao-támogatást nem kaphatott, így a csapat lényegében bevétel nélkül maradt. Az önkormányzat erejéből csak a szezon úgy-ahogy normális befejezésére futotta, de még mindig vannak tartozásai a játékosok felé, illetve az is könnyen elképzelhető, hogy az MLSZ visszafizetési kötelezettséggel is büntetni fogja az egyesületet a feltárt szabálytalanságokért.

Érdekesség, hogy bár a Nyírbátort a 2011-12-es támogatási szezonban történtek miatt büntették, a csapat a G7 korábbi cikke szerint vígan taózhatott tovább, egészen a legutóbbi időszakig. A csapat összesen 360 millió forinthoz jutott ebből a forrásból.

Rovatok