Index Vakbarát Hírportál

Kártérítés miatt tisztázná Székesfehérvár, mi okozta a stadion baktériumfertőzését

2019. július 2., kedd 16:26

Székesfehérvár önkormányzata rendkívüli ülést hívott össze keddre, ahol a Mol Fehérvár FC (június 30-ig Vidi FC) stadionjának vízhálózatában megtelepedett Pseudomonas aeruginosa baktériumfertőzés okainak feltárása volt a cél. A város a kártérítési igény benyújtásához tisztázná, hogy a fertőzésnek tervezői, kivitelezői vagy egyéb okai vannak-e, írja az MTI. Az ülést a 2018 végén átadott stadionban tartották meg.

A vizsgálatot az ellenzék javasolta, ezt a képviselők egyhangúlag támogatták, a viszgálat lefolytatásával pedig a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft.-t bízták meg. A kft. ügyvezetője, Guti Péter elmondta, hogy amikor tavaly novemberben a létesítmény használatba vételi engedélyt kapott, még nem volt gond a vízminőséggel. A baktérium jelenlétét a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) december közepén jelezte, de akkor sikerült megszünteti a problémát, ami májusig nem is jelent meg újra.

A korábbi intézkedéseken túl folyamatos fertőtlenítésre képes berendezéseket telepítettek, ezen túlmenően csapra szerelt fertőtlenítő eszközök is működnek. Guti szerint a hálózati probléma megszüntetéséhez időre lesz még szükségük, mivel több ezer méter vezeték és több száz szerelvény, vízvételi pont van az épületben, de hamarosan az is megtörténik. A helyzetüket nehezíti, hogy a probléma csak a főépületet érinti, a lelátót és a kerengőt nem, így még nem tudják a fertőzés pontos okát.

Rácskai András, a Fejérvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese megjegyezte, hogy a baktérium jellemzően új építésű épületekben jelenik meg, de nem szuperbaktérium, és nehezen, de kiirtható. Kiemelte azt is, hogy a Mol Aréna Sóstóban

nincs fekália az ivóvízben.

A stadionban jelenleg nem ivóvizet használnak, de lehet rendezvényeket tartani benne, erről előzetesen mindenki tájékoztatást kap. A Fehérvár FC ugyanakkor előre jelezte, hogy a július 18-i, montenegrói FK Zeta Golubovci elleni Európa Liga-selejtezőjét a Felcsúton játssza majd le. Az önkormányzat akkor azt mondta, hogy a labdarúgó-mérkőzések rendezésére az öltözőblokk kivételével – ahol szintén folyamatban van a helyzet megoldása – alkalmas a stadion, és várhatóan az öltözők használhatósága is biztosított lehet az első tervezett hazai mérkőzés időpontjáig.

Jelen állás szerint továbbjutás esetén a második selejtezőkörben sem saját stadionjában játszana a fehérvári csapat.

Rovatok