Index Vakbarát Hírportál

Jön az olasz „Beckham-törvény”

2019. július 4., csütörtök 16:03

Az olasz szenátus elfogadta azt az új adótörvény-tervezetet, ami 2020. január 1-jétől lesz hatályos, és jelentős adókedvezményt nyújtana azoknak a külföldi állampolgároknak, aki Olaszországban vállalnak munkát.

Ha kimondva nincs is, de elég egyértelmű, hogy az új adótörvényt az élsportolókra és klubjaikra szabták. Eddig egy Olaszországban játszó labdarúgónak a keresete 47 százalékáról kellett lemondania adó formájában, az új törvény értelmében viszont már csak a fizetése fele után kell adót fizetnie, a másik felét tisztán megtarthatja.

Vagyis 50 százalékkal csökkentik az olasz klubok adóterheit.

Ezentúl egy játékos, aki 6 millió eurót keres, csak 8 millió eurójába fog kerülni a klubjának Olaszországban.

A spanyolok is így csinálták

2003 decemberében Spanyolországban elfogadtak, és 2005-ben életbe is léptettek egy nagyon hasonló törvényt, ami a külföldi munkavállalók érdekeit védte. A külföldi munkavállalók egységesen 24 százalékos adókulcs alá estek, szemben a spanyol dolgozók 43 százalékos kulcsával, ha hatvanezer eurónál többet kerestek.

A törvény bevezetése éppen egy időbe esett David Beckham Real Madridhoz való igazolásával.

Beckham lett az első futballisták egyike, akik kiélvezhették az új változásokkal járó előnyöket. Az adókedvezmény csak hat évre volt igénybe vehető, így az sem volt meglepő, hogy Beckham pont 5+1 éves szerződést kötött a Real Madriddal. Az egybeesések miatt a köznyelvben egyszerűen csak Beckham-törvényként hivatkoztak az új szabályozásra.

A Beckham-törvénynek is nagy szerepe volt abban, hogy a spanyol bajnokság lett a világ legerősebbje. A spanyol klubok versenyelőnybe kerültek a a többi topbajnokság csapataival szemben, kedvezőbb anyagi feltételeket tudtak ígérni a legjobb, és egyben legdrágább játékosoknak.

2010-ben az adótörvényt felülvizsgálták, és módosították. A változtatások után a rendkívül magas fizetésű külföldiek kikerültek a törvén hatálya alól, így például a labdarúgók is.

Ki nyer a végén?

Az új törvénynek köszönhetően most a Serie A kerülhet versenyelőnybe a többi ligával szemben. A Serie A az elmúlt évtizedben jelentősen lemaradt az angol és spanyol bajnokságok mögött. Utoljára 2010-ben, az Inter nyert olasz csapatként Bajnokok Ligáját. Az UEFA-koefficiens listáján egy ideig a negyedik helyre szorultak vissza.

Az új olasz adótörvénytől és hatásaitól leginkább a Bundesliga-csapatok tarthatnak. Németországban politikai okok miatt elképzelhetetlen lenne, hogy ilyen adókedvezményben részesítsenek eurómilliókat kereső játékosokat, így a fizetések terén a német csapatok mindenképpen versenyhátrányban lesznek. Ettől fogva, ha a Juventus és a Bayern München ugyanannak a játékosnak 5 millió euró, adózás előtti fizetést ajánlana, akkor abból Torinóban 3,75 milliót, Münchenben viszont csak 2,5 milliót tehetne zsebre.

A törvény biztosan új lendületet fog adni az olasz átigazolási piacnak. Könnyen elképzelhető, hogy pont a kedvező adókörnyezet fogja eldönteni Matthijs De Ligt Juventusba, vagy éppen James Rodriguez Napoliba igazolását.

(AS)

Rovatok