Index Vakbarát Hírportál

A FIFA-nak is beszólt a női futball lázadója

2019. július 6., szombat 20:02

Az amerikai női futball-válogatott csatára, Megan Rapinoe a női világbajnoki döntő előtt nekitámadt a FIFA-nak. Rapinoe szerint igazságtalan a férfi és női vb díjazása közti különbség, és elég nagy hibának tartja, hogy három torna döntője van ugyanazon a napon. 

Gianni Infantino pénteken jelentette be, hogy a női vb összdíjazását 30 millió dollárról 60-ra emelik, míg a férfiaknál a korábbi 400 millió helyett 440 lesz a pénzdíj. Mindez azt jelenti, hogy két vb között 10 millióval növekedett a különbség. 

 „Ez így biztosan nem fair. Nekünk meg kéne duplázni a nők pénzdíját, és aztán azt a számot kéne duplázni vagy négyszerezni. Ekkor beszélhetnénk arról, hogy elismernek minket" – mondta Rapinoe. Szerinte a FIFA nem törődik a női futballal, hiszen ha törődne, nem nőnének a különbségek. 

Rapinoe szerint az is jelzi a FIFA hanyagságát, hogy vasárnap nemcsak a vb-döntőt rendezik, hanem az Arany-kupa és a Copa América döntőjét. Szerinte ez mindenkinek csak árt. A FIFA azzal védekezett, hogy már évekkel korábban egyeztetett mindegyik féllel, és nem éltek kifogással. 

Az amerikai csatár a vb alatt már többször feltűnt nyilatkozataival. Azt mondta, ha az USA lenne a bajnok, ő nem fog elmenni a Fehér Házba Donald Trump meghívására, majd az egyik meccse után a melegekért is kiállt

Rovatok