Index Vakbarát Hírportál

Madagaszkár tovább írta csodás futballsztoriját

2019. július 7., vasárnap 22:21

Madagaszkár folytatta álomszerű szereplését története első Afrika-kupáján. A debütáns 2-2-es döntetlen után 11-esekkel ejtette ki a Kongói Demokratikus Köztársaságot, és jutott a legjobb nyolc közé. 

Madagaszkár a létszámbővítésnek is köszönheti első Afrika-kupa-részvételét (bővebben itt olvashat erről), de az Egyiptomban rendezett tornán váratlanul jól szerepel. A csoportkört két győzelemmel és egy döntetlennel hozta le úgy, hogy Nigériát is megverte 2-0-ra.

Az egyenes kieséses szakaszban is elkerülte a vereséget. Kongó ellen jól indult Madagaszkár meccse, Amada kapufás góljával már a kilencedik percben vezetett. Kongó viszont 13 perccel később egyenlített. A 77. percben újra Madagaszkár vezetett, és már továbbjutónak érezhette magát, amikor 90. percben egy szöglet után Mbemba egyenlített fejesgóllal. 

A hosszabbításban nem esett gól, így jöttek a büntetőrúgások. Madagaszkár első négy lövője nem hibázott, a kongóiak közül viszont ketten is a kapu fölé bombáztak. 

Madagaszkár csapata több évtized nem látott teljesítménnyel jutott be a nyolc közé, az Afrika-kupák történetében utoljára 1974-ben fordult elő, hogy egy csapat mind az első négy meccsén gólt szerez, az pedig 1982-ben volt legutóbb, hogy veretlen is maradt egy válogatott az első négy meccsén.

Eredmény, nyolcaddöntők:
Madagaszkár-Kongói DK 2-2 (1-1, 2-2, 2-2) - tizenegyesekkel: 4-2
gól: Amada (9.), Andriatsima (77.), illetve Bakambu (21.), Mbemba (90.)

Algéria-Guinea 3-0 (1-0)
gól: Belajli (24.), Marez (57.), Unasz (82.)

Rovatok