Index Vakbarát Hírportál

Akut leukémiája van Sinisa Mihajlovicnak, de ő marad a Bologna edzője

2019. július 13., szombat 17:24

Szombaton értesült a futballvilág a hírről, hogy súlyos betegséget diagnosztizáltakSinisaMihajlovicnál , az egykori világklasszis védőnél, aki Nagy Ádám olasz klubjának edzője. A Corriere delloSportban megjelent hír szerint Mihajlovic állapota azonnali agresszív gyógykezelést tesz szükségessé.

A Bologna szerb edzője a hír nyilvánosságra kerülésekor bejelentette, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót tart szombat délután, mert szeretné, hogy a nyilvánosság tőle, illetve a Bologna orvosától tudja meg betegsége és a rá váró kezelés részleteit.

A sajtótéjékoztatón a Bologna orvosa bejelentette, hogy alig egy nappal a csütörtökön kezdődő edzőtábor előtt akut leukémiát diagnosztizáltak az edzőnél.

Az orvos szerint, ha ez húsz évvel ezelőtt történik, akkor nem lenne miről beszélni, ma már viszont rendelkezésre állnak azok a gyógyszerek és kezelések, amik segítségével Mihajlovic nemcsak, hogy legyőzheti a vérképző szerveket, leginkább a csontvelőt támadó rendkívül agresszív rákos betegséget, de a kezelések idején is maradhat a csapat edzője.

Mint az orvos elmondta, nem lesz könnyű helyzet, és lesznek időszakok, amikor az edző a kezelések miatt nem lehet a csapattal, de a dolog szerinte igenis megoldható.

A szerb labdarúgás legendája a szombat délután fél ötkor kezdődő esemény elején viccelődve azzal oldotta a hangulatot, hogy az egész dolgot csak azért találta ki, hogy ő is olyan okos emberekkel – értsd: orvosokkal – vetesse körül magát, mint a klubot igazgató Walter Sabatini.

Majd komolyra fordítva a szót elmondta, hogy végtelenül csalódott, amiért barátja, a Corriere Dello Sport újságírója nyilvánosságra hozta, hogy súlyos beteg, noha kifejezetten kérte, hogy ez ne történjen meg. Nem elsősorban maga miatt, hanem azért, mert szerette volna ő elmondani a dolgot a klub alkalmazottainak és a Bologna játékosainak.

Walter Sabatini, a Bologna klubigazgatója elmondta, hogy az eseményre Montreálból Bolognába utazott a csapat tulajdonosa, a Saputo-család is. Sabatini szerint a vezetőség döntése teljesen egyértelmű volt, amikor értesültek a hírről:

Egy dolgot tisztázzunk, bármi történjék is Mihajlovic marad a Bologna edzője. Nincs és nem is lesz semmi változás.

"Ő marad velünk, mi pedig maradunk az ő oldalán, bármi történjék is. De elárulhatom, hogy semmi nem fog történni, mert ez az ember elképesztően erős."

Sabatini után Mihajlovic vette át a szót, és röviden, de teljes nyíltsággal elmondta, hogy min ment keresztül az elmúlt napokban.

"Amikor megtudtam a hírt az orvosoktól, az hatalmas csapás volt. Napokon át ültem és sírtam. Láttam a szemeim előtt elmúlni az egész addigi életemet."

"De ezek nem a félelem könnyei voltak. Tisztelem a betegséget, de meg fogok küzdeni vele. Felmelt fejjel, egyenesen a szemébe nézve, ahogy életemben mindig is tettem."

Alig tudom kivárni, hogy bevonuljak a kórházba és megkezdhessem a harcot. Agresszív betegség áll velem szemben, de legyőzhető.

Az edző elmondta, hogy a játékosait egy közös konferenciahíváson keresztül értesítette a helyzetről "Elmagyaráztam nekik, hogy támadni kell ahhoz, hogy nyerhessünk. Ha csak védekezünk és várunk az ellenfélre, akkor elsöpörnek minket" – fejtette ki edzői filozófiájának segítségével Mihajlovic, hogy lélekben miként készül megvívni élete legnehezebb háborúját, és miért nem hajlandó feladni munkáját.

"Ha követem a filozófiámat, akkor nem kérdés, hogy meg fogom nyerni ezt a harcot."

Meg fogom nyerni. A családomért, a gyerekeimért és mindenkiért, aki szeret.

A játékosként 63-szoros szerb válogatott edző arról is beszámolt, hogy a hír kiszivárgása óta eltelt időszakban nagyjából 600-700 üzenet kapott, ami nagyon sokat jelent neki, mert  – ahogy azt a játékosainak is elmondta –, ha nem érezné a körötte lévők szeretetét, akkor biztosan nem lenne esélye legyőzni a betegséget. 

"Az elmúlt napokban sokat sírtam, amikor valami olyat láttam, ami megérintett. Azt viszont nagyon nem szeretem, ha valaki sírva jön oda hozzám, mintha sajnálna. Erre nincs semmi szükség, jól vagyok."

"Én attól könnyezek, hogy érzem mások szeretetét, és ettől elérzékenyülök" – mondta Mihajlovic, megköszönve a Bologna minden egyes tagjának, kezdve az elnöktől, a szertárosokon át egészen a játékosokig, hogy valódi családként számíthat mindenkire ebben a helyzetben.

A sajtótájékoztató utolsó részében a Bologna edzője további részleteket árult el a betegségéről, és arról, miként derült, hogy baj van. 

"Fogadjunk, hogy mindenki azt gondolta, hogy én vagyok az utolsó, akivel ez megtörténhet" – folytatta a szerb futballegenda – "Hiszen erős vagyok, és egészen májusig rendszeresen edzettem. Sokat sportoltam és rendszeresen fociztam" – magyarázta, amit a Bologna orvosa azzal egészített ki, hogy épp attól fogtak gyanút, hogy az utóbbi időszakban említett enyhébb panaszok mintha túlságosan komoly hatással lettek volna az egyébként strapabíróságáról híres edzőre.

Amikor pedig azt hallotta tőle, hogy a láza miatt nem tart a csapattal az edzőtáborba, már érezte hogy baj van. Ekkor végeztették el rajta azokat a vizsgálatokat, amiket egyébként alig pár hónapja végeztek el rajta legutóbb, tökéletesen negatív eredménnyel. A mostani és az alig párhónapos eredményeket összehasonlítva viszont azonnal kiderült, hogy valami nincs rendben a csontvelője körül.

"Az apám rákban halt meg, ezért rendszeresen jártam szűrővizsgálatokra. Ha nem így tettem volna, akkor még egy évig nem derült volna ki a dolog" – vette át ismét a szót Mihajlovic, majd így folytatta – "Senki sem hiheti azt, hogy elpusztíthatatlan, hogy ez vele nem történhet meg. Mert ha mégis, akkor az egyetlen esélyed, hogy nem két hónap múlva, vagy egy év múlva derül ki a dolog, ami egy ilyen helyzetben ég és föld.

Remélem a példám arra ösztönzi majd az embereket, hogy sűrűbben járjanak el a szűrővizsgálatkora, hogy felfogják, ez bárkivel megeshet. Én minden értelemben teljesen egészséges voltam, és látjátok, mégis hogy jártam.

 A sajtótájékoztató legvégén ismét a Bologna orvosa vette át a szót, azzal kezdve mondandóját, hogy Mihajlovic  jól van és jelenleg teljesen tünetmentes. Amire az edző közbeszólt:

Leszámítva, hogy rohadt dühös vagyok.

Amire az orvos azzal kontrázott, hogy az nem is baj, mert segíteni fogja az előtte álló harcban. A tünetmentesség pedig azt jelenti, hogy előnyből indulnak a betegséggel szemben. 

"Kedden be fogjuk vinni a kórházba, hogy megkezdjék a kezeléseket. A munkáját pedig tovább folytathatja, sőt ez számára kötelező is, mert nem tud anélkül élni, hogy ne mondja meg a játékosoknak, mit szúrtak el vagy miért álltak rossz helyen" – mondta csak félig tréfásan az orvos, aki szerint azt még nem lehet megmondani, hogy a kezelés meddig fog tartani. Mert bár a diagnózis már ismert, az még nem derült ki, hogy a leukémiának pontosan melyik fajtával állnak szemben, anélkül pedig nem lehet erre a kérdésre válaszolni.

Ismerem őt tíz éve. Túl lesz rajta, és utána testben és lélekben is erősebb lesz mint valaha. Olyan ő, mint egy tank.

– mondta zárszóként az orvos. Mihajlovic egy mosollyal köszönt el az újságíróktól, akik felállva tapsolták meg az edzőt.

(Nyitókép: Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images)

Rovatok