Index Vakbarát Hírportál

Légiharcrakétára bukkantak a Juve-ultrák neonáci zászlói miatt nyomozó rendőrök

2019. július 15., hétfő 14:00

Egy középhatótávolságú, MATRA típusú levegő-levegő légiharcrakéta is része volt annak a megdöbbentő méretű fegyverarzenálnak, amit a Juventus hírhedt ultracsoportja és egyes neonáci csoportok közti kapcsolatok feltárására indított akcióban talált az olasz rendőrség, számolt be hétfői hírében a Football-Italia, az ANSA hírügynökség sajtóközleménye alapján.

Az olasz rendőrség hétfő reggel jelentette be a nemzetbiztonsági és különleges ügyekkel foglalkozó nyomozóhatóság (Digos) torinói csoportja által az elmúlt napokban végrehajtott rajtaütések eredményét. Az akció keretében három személyt vettek őrizetbe, köztük az 50 éves Fabio Del Bergiolót, egykori határőrt, aki 2001-ben az olasz törvényhozás tagja volt.

A nyomozás azért indult, mert a Juventus hírhedt, Drughi nevű ultracsoportjának neonáci zászlóira bukkantak a Legio Subalpina név alatt futó skinhead-csoport torinói központjában. Az eredménye pedig egy minden képzeletet felülmúló fegyverarzenál leleplezése, benne többek közt a legmodernebb automata- és félautomata lőfegyverekkel, páncéltörő lövedékekkel, illetve egy olyan, francia gyártmányú levegő-levegő rakétával, amit többek közt a katari hadsereg is használ. A rakéta vélhetően értékesítési célból volt a gyanúsítottak birtokában.

A hétfő reggeli összehangolt akció keretében Észak-Olaszország számos pontján csapott le a rendőrség, a rajtaütésekben a milánói, varesei, paviai, novarai és forlì hatóságok is közreműködtek.

A Digost vezető Carlos Ambra elmondta, hogy a rendőrök kapcsolatokat találtak a neofasiszta és neonáci csoportok, illetve több szurkolói ultracsoport között. Az ügyben főként a juventusos Drughi-csoport, illetve annak Drughi Giovinezza szekciója érintett, de a neonácik és újfasiszták kapcsolatot tartottak a Juventus hagyományosabb szurkolói csoportjaival, illetve szélsőjobboldali csoportokkal is. 

Rovatok