Index Vakbarát Hírportál

Lanzafame segített a Fradin, a kapott gól sem lehet gond

2019. július 24., szerda 22:16

Ferencváros-Valletta 3-1 a Bajnokok Ligája-selejtező második körének első mérkőzésén. Az olasz csatár külön szám volt, ha nem cserélik le, még jobb eredményt érhetett volna el a magyar bajnok.

A Ferencváros szempontjából a legnagyobb változás az eddigi BL-selejtezőkhöz képest az volt, hogy Priskin helyett végre a gólkirály Lanzafame kezdhetett középcsatárként. Ez teljesen megváltoztatta a Fradi játékát, ami már az előző két meccsen sem volt rossz, sőt időnként nagyon jó volt, de az olasszal szintet léptek a máltai bajnok Valletta ellen.

Az első öt perc volt a vendégeké, helyzet nélkül, a 7.-ben már Tokmac lőhetett volna gólt, ha egy kicsit gyorsabban kapcsol Zubkov remek visszagurítására. Az ukrán szélsőt leigazolni telitalálat volt, Lanzafame mellett - azok után, hogy mindkét Ludogorec elleni meccs legjobbja volt -, még jobb lett.

Jó helyzetbe került a Fradi, mert a második akciójuk bement, sőt, igazából a máltaiak hozták össze és értékesítették: a hazai szöglet minden fej fölött átrepült, kivétel egy vendégvédőt, akin csak annyira változtatott irányt a labda, hogy megtévessze a kimozduló kapust, aki így nem a kezei közé, hanem a fejére kapta azt - onnan meg az üresen hagyott kapuba pattant a labda. Kissé vicces öngól volt Bonello kapustól, vezetett az FTC, 1-0.

Lanzafame percei jöttek:

Lehet, hogy esni is akart a csatár, de a bíró azonnal befújta a büntetőt, a védő meg nem is reklamálta. A tizenegyest maga Lanzafame gurította a bal alsóba, 2-0.

 A szünet előtt Tokmac ugorhatott ki egy nagy labdával, de miután belebotlott, nem elég erős és nem elég helyezett lövését Bonello vetődve védte.

Félidőig minden a Fradi elképzelései szerint alakult, 2-0 után végképp visszaállhatott kontrázni a 30-szoros bajnok, a biztos védekezésből ezt ügyesen is tette. A Valletta semmiféle gólveszélyt nem mutatott.

A szünet után Skvarkáé lehetett volna az első helyzet, de Zubkov okos passzához rosszul ért hozzá, majd Tokmac nem volt okos, visszagurítás helyett inkább maga lőtt 14 méterről, a védőkbe.

Lanzafaménak újra kellett pár perc, hogy belelendüljön, az 55.-ben már megjátszott egy olyan passzt, amit nagyon kevesen vettek volna észre, de az ötös sarkáról középre pöckölt labdájába beleért a védő, így az nem juthatott el a jól érkező Skvarkához.

Zubkov villant nehéz szögből az 57. percben, Bonello védett, két perccel később már nem tudott.

Lovrencsics játszott egyből az ukránhoz, aki ütemben ugratta Lanzafamét, enyhén hosszan, de pont úgy, ha alányes az ember, az gól - az olasz épp ezt tette, a jobb alsó hosszúba, 3-0.

Nagy kár, hogy a 65. percben le is cserélte őt Rebrov, ha marad, nem kérdés a negyedik gól.

A Fradi nélküle is jó támadásokat vezetett, a 72.-ben Zubkov gurított vissza kihagyhatatlan helyzetben Skvarkának, de támadótársa gyatrán találta el a labdát, és mellérúgta.

Nyomott a Fradi, Bonello védett még egy helyzetet, talán túlzottan is kitámadtak a ferencvárosiak. A 84. percben a semmiből,

első helyzetéből szépített a Valletta.

Dvali elcsúszott, Fontanello jobbra így elfuthatott üresen, szépen középre rúgta a labdát, Yuri pedig nem tudott hibázni 9-10 méterről, 3-1. Ügyes gól volt, nem látszott a vendégcsapaton, hogy ilyet is tudnak.

A hajrában a Fradi még birtokolta a labdát, de a Valletta is bátrabb lett, előrébb jött, még úgy is, hogy elégedett volt az idegenben lőtt egy góllal. Sőt, a 93. percben még Dibusz védett óriásit lábbal nagy máltai helyzetnél.

Az ellentámadásból Bőlét Steve Borg lekönyökölte, a bíró azonnali pirossal kiállította.

A Ferencváros 3-1-re verte a Vallettát, és nem kell félnie a jövő keddi visszavágótól.

Kár, hogy Rebrov a 65. percben levitte Lanzafamét, ha csak egy negyedórát marad még, ez a meccs 4-0, és nem 3-1. Az olasz kiváló futballista ezen a szinten, ha pályán van, Máltán sem lehet gond a Pesten bekapott gól ellenére. A Fradi remek helyzetben van, figyelnie kell, de aggódnia nem az idegenbeli meccs előtt, ami jövő kedden lesz.

Rebrov a végén azt nyilatkozta az M4-nek, hogy a végére egyszerűen elfáradtak, remek támadófutballt játszottak, de ez sokat kivett az embereiből. És ugye, "ha nem lövik be a helyzeteiket, amelyekből 5-6 gólra elegendő is volt ma, törvényszerű, hogy gólt kaphatnak". A kapott gól "idegesíti, de hát ez a BL, itt benne van, hogy gólt kap a csapat".

Lanzafame szerint nem top, de jó eredményt értek el, és egyetlen céljukban, a továbbjutásban ez sem gátolhatja meg őket. Sőt, már a következő körről, a Dinamo Zagrebről is beszélt, ami a Fradi ellenfele lehet, mivel első meccsén 2-0-ra győzött idegenben is a mostani körben.

Még egy gondolat a közönségről: 18 ezren voltak kint a vakációszezon kellős közepén, és nem is maradtak csendben.

a

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, első mérkőzések:

Rovatok