Index Vakbarát Hírportál

Trükkös kirúgással használta ki a szabályváltozást a Benfica

2019. július 28., vasárnap 23:53

A Benfica 1-0–ra verte vasárnap az AC Milant a Nemzetközi Bajnokok Kupájának keresztelt amerikai felkészülési tornán, ezzel veretlenül áll a torna első helyén. A meccs egyetlen gólját Adel Taarabt szerezte, de ennél jóval érdekesebb volt az a trükkös kirúgás, amivel a Benfica próbálkozott az első félidőben.

A portugálok görög kapusa, Odisszeasz Vlahodimosz a 31. percben húzta meg a váratlant: kirúgás helyett az előtte álló védőjéhez emelte a labdát, aki rögtön visszafejelte azt a kezébe, a kapus pedig kidobásból indította a szélen töküresen meginduló Grimaldót.

Az akció elsőre szabálytalannak tűnik, hiszen a labda nem hagyta el a büntetőterületet, a június 1-jétől érvényes futballszabályzatot átböngészve viszont kiderül, hogy ilyet most már lehet csinálni. Az idei szabályzat egyik változtatása, hogy a kirúgásoknál a labda már akkor játékba kerül, mikor elrúgják, vagyis a kapus már nyugodtan passzolhat a területen belül álló csapattársához.

Ezen a ponton persze felmerül a 12-es szabály egyik pontja, ami kimondja, hogy amennyiben a játékos csak azért teszi hátra szabályosan (tehát térddel, vagy afölötti testrésszel) a labdát, hogy kijátssza a hazaadásra vonatkozó szabályokat, akkor sportszerűtlenség miatt sárga lappal, és a csapata elleni szabadrúgással kell büntetnie őt a játékvezetőnek. A vonatkozó pont egészen pontosan így szól:

[a játékos] szándékos trükkel passzolja hátra a labdát (akár szabadrúgásból is) a kapusnak fejjel, mellel, térddel, stb. hogy kijátssza a szabályt, függetlenül attól, hogy a kapus megfogja-e azt, vagy sem

A szöveg alapján elsőre úgy tűnik, hogy a trükköt a mezőnyjátékosnak kell végrehajtania (tehát például magának kell felpörgetni a labdát fejre), így pedig nem szabálytalan ez a kirúgás. Az ugyanakkor egyértelmű, hogy itt az ellenfél megtévesztése volt a cél, ha pedig a teljes akciót nézzük, akkor mégiscsak egy trükkről volt szó, ezen az elven pedig jogos lenne a szankció. Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy a trükk ebben az esetben nem jött be, a Benfica a kidobás után rögtön el is vesztette a labdát.

Ön szerint szabálytalan volt a kirúgás?

  • 1016
    Nem, hiszen a szabály alapján a mezőnyjátékosnak kell végrehajtania a trükköt.
  • 719
    Igen, hiszen az egész akció az ellenfél megtévesztésére ment ki.

Rovatok