Index Vakbarát Hírportál

Az NB I.-ből gyakorlatilag eltűntek a 18-21 éves magyar játékosok

2019. július 30., kedd 17:55

Muszbek Mihály szerint az elmúlt szezonban sportszakmailag több ponton előrelépett a magyar labdarúgás. Ám néhány adat elég negatív jövőképet vetít elénk.

Muszbek Mihály sportközgazdász a hazai futball 2018/19-es évadjáról, valamint a tavalyi üzleti évéről elkészítette 10. Sportgazdasági Nagyító című elemzését. Az ezt ismertető keddi sajtóbeszélgetésen a pozitívumok között említette a Mol Vidi csoportkörbe jutását az Európa-ligában, a felnőtt válogatott Európa-bajnoki selejtezős szereplését és az U17-es együttes vb-döntőbe kerülését, foglalta össze az MTI.

Szerinte javult Magyarország helyezése a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján a tavaly májusi 51.-hez képest most 45., a kupacsapatok szereplése alapján pedig a kontinens 55 országa között a 33. helyen áll. Egy év alatt 35,65 millióról 71,45 millió euróra emelkedett, vagyis csaknem megduplázódott a válogatott keret piaci értéke.

"Ezek ugyan még nem nézőt vonzó extra teljesítmények, de olyan sportgazdasági és sporttudományos mérőszámok, amelyek alapján az Eb-selejtezőben kiemelnek egy válogatottat vagy a kalapokba sorolását meghatározzák, tehát komoly értékek" - mondta a sportközgazdász.

Az érdekesebb megállapítások:

A sportközgazdász szerint a magyar futball útkeresésben van, és el kellene dönteni, hogy melyik utat választja a kupacsapatok tartós Bajnokok Ligája- és Európa-liga-szereplése; a válogatott eredményessége a külföldön játszó labdarúgók hazahívásával; valamint az utánpótlásképzés és a piaci értékesítés közül.

Rovatok