Index Vakbarát Hírportál

A Fradi nem esett össze, egyenlített, továbbjutott a BL-ben

2019. július 30., kedd 22:07

Ritkán kényszerül műfüvön játszani magyar csapat, a Ferencvárosra ez a feladat várt a máltai Valletta elleni BL-selejtező-visszavágón, kedden.

A magyar bajnok 3-1-es előnyről indult az első meccs után, de úgy kezdett, mintha hátrányban lenne.

Az első 20 percben egy Dibusz-védés akadt, egy középre tartó távoli lövést ütött ki még a 3. percben. Húsz perc után viszont csökkent a magyar csapat nyomása, a Valletta túlélte a félidő első felét, és egyre inkább feljött. A 26.-ban meg is lett az eredménye, a semmiből összejött nekik egy büntető.

Tulmieri előzte meg Lovrencsicset egy bedobás után, elrúgta a labdát, a magyar hátvéd meg a lábát, tizenegyes. Fontanella a jobb alsóba rúgta,

1-0-ra vezetett a Valletta, ezzel egyetlen gólra került a továbbjutástól.

Rebrov a 33. percben változtatott is, a már sárgalapos Ignatyenkót Sigér Dávid váltotta. Valószínűleg semmit nem akart kockáztatni az edző, nehogy egy második sárgán dőljön el a párharc a Valletta javára.

Sigér szűk két percen belül lövőhelyzetbe is került, ez volt a Fradi első próbálkozása bő negyedóra alatt és a gól óta, de a labda kipattant a védőkről.

Egy elhalt szabadrúgás és egy elszalasztott fejes jelezte a Fradi fölényét az első félidő végéig, de kaput nem találtak továbbra sem. A Valletta láthatóan elégedett volt, hogy a félidőig ledolgozott egy gólt a hátrányából.

A lefújás előtt Lanzafame kapott sárgát, mert lesen közel ment a kapushoz, vagy odaszólhatott valamit a bírónak, nem tudni.

Szünetben 1-0-ra vezetett a Valletta.

A 2. félidőben 10 percen át semmi nem történt, majd Zubkov játszotta tisztára magát a saját térfelén, két védőt vert át, és zseniálisan indította Lanzafamét 40 méteres passzal, ám a partjelző les miatt megállította az olaszt. Lanzafame dühöngött egy sort, valószínűleg nem volt les.

Egy perc múlva bal oldali beadást már a kapuba belsőzött Lanzafame, de a partjelző újra lest intett - kizárt, hogy ez les lett volna - csakhogy gyorsan mindegy lett: 60 másodperc sem ment el, Tokmac egyenlített.

A szélső balról húzott befelé, védője mellett eltolta a labdát, és szépen a kapu bal oldalába csavart.

A 60. percben 1-1-re állt a meccs, 4-2-re ment a Fradi összesítve, csak a hosszabbításhoz két máltai gól kellett.

Zubkov fejese mindent eldönthetett volna a 67.-ben, de Bonello nagyot védett az ukrán stukkolásánál, majd másodperceken belül Lanzafame fejesét "fogta": a szögletből két méterről találta telibe az olasz a kapust, akinek a testéről pattant le a labda.

A Fradi uralta a meccset, még annál is jobban, mint az első 20 percben.

Úgy tűnt, nem Lanzafame napja lesz, 70 perc után egy az egyben ment az utolsó védőre, be is fűzte, de rövid sarkos lövését Bonello vetődve kiütötte, a labda a kapufáról ment szögletre.

Szihnyevics éles szögből lőtt, Bonello újra védett, a kipattanót Zubkov tette kapura, a labda megpattant, de Bonello ezt ülve, visszanyúlva tolta mellé. Magasan a máltai kapus volt csapata legjobb játékosa, sőt, a fradisokat számítva is övé volt a meccs teljesítménye.

Másfél perc maradt a 90-ből, amikor az első meccs máltai gólját szerző Yuri csavart kapura egy szabadot, Dibusz a lécre tolta, a szögletből nem lett semmi. Ahogy a 3 perces hosszabbítás is eseménytelenül telt.

A meccs 1-1 lett, a Ferencváros 4-2-es összesítéssel jutott a BL-selejtezők harmadik körébe.

Kedden - este 8-kor - idegenben kezd a Dinamo Zagreb ellen, amely a visszavágón 3-0-ra verte a Saburtalót, és ment tovább 5-0-val. A következő párharc második meccsét augusztus 13-án - szintén kedden, szintén 8-kor - rendezik majd, Budapesten.

a

(Borítókép: Tokmac Nguen, a Ferencváros (b) és Enmy Pena Beltre, a Valletta FC játékosa. Fotó: Domenic Aquilina / MTI / EPA)

Rovatok