Index Vakbarát Hírportál

A Honvéd tulajdonosa megdöbbent az UEFA döntésétől, tovább fellebbeznek

2019. augusztus 5., hétfő 20:23

Hétfőn kora este kapta kézhez az UEFA fegyelmi és etikai bizottságának döntését a Budapest Honvéd, amiben az európai szövetség elutasította a csapat múlt csütörtöki, botrányba fulladt Európa Liga-selejtezője után benyújtott óvását. Az ítélet döbbentette a Honvéd tulajdonosát, Mendelényi Dánielt, akivel röviddel az UEFA döntésének kihirdetése után beszéltünk telefonon.

Mendelényi elmondta, hogy egyelőre csak átfutni tudta a nyolcoldalas dokumentumot, amit a csapat jogászai vizsgálnak tovább, ám abban több érthetetlen dolgot, illetve ellentmondást is felfedezett.

Mint elmondta, az óvásukban arra is hivatkoztak, hogy a csapatot, illetve a játékosokat mind a szállodában, mind a stadionban folyamatosan – bekiabálásokkal, provokációval és dobálással megfélemlítették a román szurkolók, ám az UEFA szerint a játékosoknak meg kell szokniuk, hogy nyomás alatt játszanak, így ezt nem vették figyelembe. Pár oldallal korábban viszont az áll az indoklásban, hogy a rendőrség tájékoztatása után az UEFA ellenőrei azért döntöttek a mérkőzés folytatása mellett, mert a rendőrség nem tudta volna garantálni a résztvevők biztonságát sem a stadionban, sem azon kívül.

Ugyancsak nem vették figyelembe a játéktérre dobott veszélyes tárgyak jelentett kockázatot – az UEFA ellenőrei többek között anyacsavarokat is gyűjtöttek a fűről. Hozzátette, ez az üzenet nagyon rossz, mert ez innentől kezdve bármi megtörténhet. „Korábban azt mondtam, hogy a 12. játékos a szurkoló, Romániában a csendőrség lett a 13.”

Mendelényi arra is kitért, hogy az ítélet és az indoklás gyors átolvasása alapján az volt az érzése, hogy az UEFA a lehető leggyorsabban túl akart lépni az ügyön. „Első olvasás alapján úgy érzem, hogy az óvás elutasítása arról szól, hogy nincs itt semmi látnivaló, felejtsük el ezt az egészet” – mondta. Ők viszont nem hagyják ennyiben, és megfellebbezik az a döntést. A következő lépés a személyes meghallgatás lesz az UEFA-nál.

A Budapest Honvéd az UEFA döntése kapcsán kedden 11.30-kor sajtótájékoztatót tart majd, ahol az indoklás alapos átolvasása után újabb részletekkel jelentkeznek, tudtuk meg a csapattól.

A Budapest Honvéd és a Craiova múlt csütörtöki, romániai Európa Liga-selejtezőjén a 119. percben a szurkolók hanggránátot dobtak a pályára, ami a játékvezető mellett robbant fel, majd egy öngyújtóval is eltalálták a bírót. A mérkőzést több mint félórás szünet után végül nem szakították meg, a román csapat pedig büntetőkkel jutott tovább, már a negyedik játékvezető felügyelete mellett. A hivatalos indoklás szerint mivel mindez a hosszabbítás legvégén történt, az események nem voltak érdemi befolyással a végeredményre.

Rovatok