Index Vakbarát Hírportál

Azonnal kirúgták a neonácikkal szimpatizáló chemnitzi csapatkapitányt

2019. augusztus 6., kedd 08:44

Neonácikkal való nyílt szimpatizálása miatt a Chemnitzer FC vezetősége azonnal hatállyal kirúgta Daniel Frahnt, a német bajnokság harmadosztályában szereplő klub futballcsapatának 32 éves kapitányát. Az esetről beszámoló Politico cikke szerint a chemnitzi vezetők a döntés indoklásában kiemelték, hogy a város életét felkavaró 2018-as szélsőjobboldali megmozdulások után kötelességüknek tartják kivenni a részüket a jobboldali radikalizmus megfékezéséből.

Daniel Frahntól hétfőn váltak meg egyoldalú döntéssel, miután az egykori német korosztályos válogatott csatár a legutóbbi bajnoki mérkőzés alatt a klub szerint egyértelműen kimutatta szimpátiáját egy szélsőségesen jobboldali csoportosulás iránt. Az izomsérülése miatt a Hallescher FC elleni vasárnapi meccset kihagyó futballista úgy döntött, hogy nem a kispad környékéről nézi meg a találkozót, hanem az egyik ismert neonáci huligáncsoport vezetőinek társaságában a lelátóról.

Frahn helyzetét súlyosbítja, hogy márciusban már bajba került amiatt, hogy egy pólót feltartva tiszteletét és támogatását fejezte ki egy elhunyt szélsőjobbos aktivista, egyben ismert huligán felé.

Később elnézést kért, ám a mostani tettének fényében ebben túl sok őszinteség nem volt. "A bűnbánat, amit akkor mutatott, csalás volt" – nyilatkozta Romy Polster,  a Chemnitzer FC alelnöke, aki szerint Frahn "Nem tudott és nem is akart megfelelni a felelősségnek, ami egy futballklub játékosaként és csapatkapitányaként hárult rá. Ehhez más képességekre is szüksége lett volna, mint a gólszerzéshez".

Szászországban, ahol Chemnitz található, kevesebb mint egy hónap múlva tartanak választást, amelynek jelenleg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért a toronymagas esélyese.

Rovatok