Index Vakbarát Hírportál

BL: nagyon fontos döntetlennel zárt Zágrábban a Fradi

2019. augusztus 6., kedd 22:01 | aznap frissítve

Gyorsan vezetést szerzett a Dinamo Zagreb, ami után igazán csak a második félidőben ébredt fel a Fradi, akkor viszont ki tudta használni, hogy a horvátok elkényelmesedtek az előny miatt. Egy szerencsésen pattanó labda után Sigér fejesét már csak a gólvonalon túlról tudták kivágni a horvátok. A hajrában több ziccere is volt a Dinamónak, a Fradi viszont túlélte a rohamokat, így 1-1-es, remek eredményről várják a budapesti visszavágót a BL-selejtező harmadik körében.

Nagyjából 1500-2000 szurkoló utazott el Zágrábba, hogy a helyszínen biztassa a Ferencvárost a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében a Dinamo Zagreb ellen, ám szinte még rá sem kezdhettek a skandálásra, amikor a horvátok villámgyors tempóval jelezték a Fradinak, mire is számíthatnak a mérkőzésen.

A harmadik percben a Dinamo legértékesebb játékosa, a nyáron a spanyol U21-es csapattal Európa-bajnok Dani Olmo lövésénél kellett öklöznie Dibusz Dénesnek, négy perccel később viszont már nem volt menekvés, és gyorsan hátrányba került a Fradi. A középpályás harcos labdaszerzésből induló támadás végén Mislav Oršić remek sarkazással hozta játékba Dani Olmót, aki előbb kiosztott egy kötényt Sigér Dávidnak, majd Dibusz mellett a kapuba lőtt.

A gyors vezetéssel láthatóan elérte célját a Dinamo, kicsit visszavettek a tempóból, de a Fradi így is csak a félidő közepére tudott igazán felpörögni. Ekkor Sigér próbálkozott egy távoli, nem túl veszélyes lövéssel, és bár emellett több támadást is vezetett a Fradi, túl nagy veszélyt nem tudtak okozni, leginkább azért, mert a keresztlabdák elég sok hibát hoztak, hol a labdaátvétel nem sikerült, hol az indítás volt méterekkel pontatlan.

A tempó később sem lett túlzottan nagy, a zágrábi csapat az előre várható stratégiát követte, és több perc lazább játék után húzták meg jobban az iramot. Ezekből szinte kivétel nélkül helyzet is lett, ziccerig viszont a gólt leszámítva nem jutottak. Az FTC sem nagyon fáradt el a szünetig, de ezzel együtt sem tudtak említhető helyzetet alkotni.

Ami viszont bosszúságot okozhatott a magyar csapatnak, hogy a szünetre már három sárga lapjuk is volt (Sigér, Haratin és Škvarka), miközben a horvátok hasonlóan kemény belépők mellett egy sárga lapos figyelmeztetést sem kaptak, Szerhij Rebrov egyre hevesebb tiltakozásai ellenére sem. A három sárga egyébként nem volt komolyabb hatással a meccsre, a Fradi játékosai utána is ugyanolyan keményen próbálták megfogni a Zagreb legjobb játékosait, mint előtte.

A félidő végét aztán megnyomta a Dinamo egy váratlan helyzetnek köszönhetően. Az utolsó öt percben Lovrencsics Gergő lépett bele egy céltalannak tűnő beadásba, amiből Dibusznak lett munkája, hogy kiszedje a bal felsőbe hulló labdát. A horvátok a szögletből gyors egymásutánban még két másik szögletet hoztak ki, és a nem várt lehetőség után a szünetig végig beszorították a Fradit, ami a zavarodottsággal együtt is megúszta a rohamot újabb gól nélkül.

A szünet után a Fradi jól érzett rá, hogy a Dinamo feleslegesen fogja vissza a tempót, és fokozatosan kezdett egyre bátrabban játszani. Ennek a 60. perc előtt meg is lett az eredménye, Zubkoc elé pattant szerencsésen a labda a bal szélen, a védők mögé belépő ukrán pedig jól csavart középre. A Dinamo-kapus Livaković még bravúrral védte Tokmac Nguen próbálkozását, a kipattanóból viszont Sigér már ziccerben fejelhetett közelről. A horvátok kétségbeesetten próbálták kivágni a labdát, a partjelző intésére viszont a bíró megadta a gólt a gólvonal környékéről tisztázott helyzet végén.

A gól azonnal felpörgette a meccset, a következő negyedórában folyamatosan jöttek a helyzetek. Előbb Nguen kontráját állították meg a horvátok egy határozott belépővel, majd a túloldalon a Fradi német védője, Marcel Heister hozott szívbajt a csapat szurkolóira, amikor a kaputól pár méterre ziccerbe hozta Hajrovićot. A horvát a hirtelen jött lehetőségnek megörülve egyből lőtt, de csak kapufát talált, pedig igazításra is lett volna ideje.

A Fradinál Nguen mellett a gól előtti helyzetet összehozó Zubkov volt nagyon aktív, míg a Dinamo Zagrebnél a 70. perc környékén gyorsan lezavart három csere hozott friss lendületet, Lovro Majer például röviddel a becserélése után a bal kapufa mellett elzúgó lövéssel okozott izgalmakat.

A horvátoknak a legvégére is maradt még egy hatalmas helyzete, Majer szabadrúgása után Oršić fejelhetett a hosszú kapufa mellől szinte üres kapura, de éles szögből nem tudta jól helyezni a labdát. A hajrában végig nagy nyomást bírt ki a Fradi, ami az 1-1-es döntetlen után kedvező helyzetből várja az augusztus 13-i, budapesti visszavágót, amin a tét a garantált Európa Liga-csoportkörbe jutás lesz.

stat

(Borítókép: Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa (k, jobbra) a gólját ünnepli csapattársaival a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott FTC–GNK Dinamo Zagreb első mérkőzésen a zágrábi Maksimir Stadionban 2019. augusztus 6-án. Fotó: Antonio Bat / MTI / EPA)

Rovatok