Index Vakbarát Hírportál

Kínos bukással indult az MLSZ kísérlete a fiatalok játszatására

2019. augusztus 6., kedd 18:50

Az első forduló statisztikái alapján a Magyar Labdarúgó Szövetség minden igyekezete ellenére sem kerítette hatalmába a vágyott fiatalítási láz az NB I. csapatait. Hiába vezette be a szövetség a fiatalok szerepeltetésére vonatkozó, roppant jóindulatúan megszabott feltételek teljesítésével elnyerhető 50 millió forintos támogatást, az akciót kínos érdektelenség fogadta.

Abból a szempontból persze nem volt meglepő a dolog, hogy egy magyar első osztályú futballcsapat költségvetéséhez képest a szövetség által felkínált éves jutalom összege majdhogynem a statisztikai hibahatáron belül mozog.

Nagyjából ennek megfelelő erővel bírta motiválni a csapatokat az 50 milliós jutalomfalat a fiatalok játszatására.

A nemzetközi szereplésre koncentráló Ferencváros Debrecen elleni bajnokijának elhalasztása miatt idén öt mérkőzéssel rajtolt az NB I. első fordulója.

A pályára lépő tíz csapatból mindössze háromban SZEREPELT olyan játékos, akI a módosításokkal feltámasztott fiatalszabálynak megfelelt.

A fiatalok összesen öten voltak és mintegy négy mérkőzésnyi időt, 354 percet töltöttek a pályán. 

Hát ez bizony nem sok.

Az egyaránt 20 éves Berla Attila és Banó-Szabó Bence (Honvéd) 90 percet, a 18 esztendős Kovácsréti Márk (Kisvárda) 80 percet, a 18 éves Kiss Tamás és a 17 esztendős Radics Márton (mindkettő Felcsút) 5, illetve 79 percet kapott. Utóbbi három labdarúgó játékpercei duplán számolhatók el, mert 2000 után születtek, ami persze nagyban segíti, hogy legalább néhány csapatnál össze tudjon gyűlni a jutalomhoz szükséges mennyiség az idény végére (90 perc/forduló).

Ugyanakkor a Diósgyőr, a Mezőkövesd, a Zalaegerszeg, a Kaposvár, a Fehérvár, a Paks és az Újpest már a rajtvonalon kiszállni látszik ebből a versenyből, ők sem szimplán, sem duplán nem könyvelhettek el semmit.

Azt se feledjük, hogy a hétvégi programból kicsúszó Ferencváros-DVSC még egy negyedik fiatalos csapatot adna a mezőnyhöz a Loki képében, amiben akár két játékos is gyűjthetné a játékperceket Kusnyír és Zsóri révén. De még velük együtt sem állíthatnánk, hogy javult volna a helyzet tavaly óta, sőt.

(via Utanpotlassport)  

Rovatok