Index Vakbarát Hírportál

10-17 éves focista fiúkat zaklatott, Rémálom Eddie-nek hívták

2019. augusztus 7., szerda 08:06

Gyerekek tucatjait zaklathatta szexuálisan a hetvenes években a Chelsea volt játékosmegfigyelője egy frissen megjelent jelentés alapján, amelyből az is kiderült, hogy lehettek olyanok akkoriban a klubnál, akik tudtak erről, de nem tettek semmit ellene – írja a BBC.

Az üggyel kapcsolatban két és fél éve indult vizsgálat, miután a zaklatás ténye több forrásból is eljutott a klubvezetéshez. A vizsgálat során huszonhárom szemtanú beszélt arról, hogy Eddie Heath, a csapat 1983-ban elhunyt játékosmegfigyelője éveken át zaklatta szexuálisan a 10 és 17 év közti fiúkat, ez pedig sok áldozat számára az egész életét meghatározó trauma volt.

A jelentésből kiderült, hogy Heath 1968 és 1979 között dolgozott a klubnál, ez idő alatt pedig rendszeresen tett félreérthető, szexuális töltetű megjegyzéseket az öltözőben, és viselkedett nem megfelelően. Privátban ugyanakkor ennél sokkal durvább dolgokat is csinált a beszámolók alapján:

a 23 érintett közül 15-en számoltak be komoly, egyértelműen szexuális cselekményekről, köztük nemi erőszakról is.

Egyikük arról beszélt, hogy a férfit csak Rémálom Eddie-nek hívták, és rettenetesen féltek tőle, mert óriási ráhatása volt a karrierjükre. A jelentésből kiderült, hogy Heath elsősorban a kiszolgáltatott fiúkra utazott, akiknek a családját is behálózta, és a pozícióját kihasználva elérte, hogy senki ne beszéljen a történtekről.

A vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy az akkori vezetés vagy az ott dolgozó felnőttek tudtak a legdurvább dolgokról, de a jelentésből az kiderült, hogy biztos voltak olyanok, akik láttak valamit, de úgy döntöttek, hogy nem foglalkoznak a dologgal.

A klub múltjában egyébként rasszizmus miatt is vizsgálódtak, és kiderült, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években a fekete játékosokat folyamatosan zaklatták a bőrszínük miatt. A Chelsea mindkét ügyben bocsánatot kért, és kiemelték, hogy remélik, a jövőben soha többet nem fordul majd elő ilyesmi. A jelenlegi helyzet egyébként a vizsgálatok alapján sokkal jobb, mert a fiatal játékosok véleményét meghallgatják, és odafigyelnek rájuk.

Tavaly egyébként volt már egy ehhez kísértetiesen hasonló eset az angol futballban: akkor a Newcastle United ificsapatának korábbi edzőjét ítélték húsz év börtönre, miután bebizonyosodott, hogy a hatalmát kihasználva összesen tizennyolc fiút zaklatott a klubnál.

Rovatok