Index Vakbarát Hírportál

Verhető csapat, de nem pofozózsák jön a Fradinak az EL-csoportkörért

2019. augusztus 16., péntek 09:34

Csütörtök este 2-1-re nyert a Maccabi Tel-Aviv ellen, ezzel 4-2-es összesítéssel jutott a labdarúgó Európa Liga playoffkörébe a litván bajnok Sūduva – a Ferencváros ellenük játszik majd az EL főtáblájáért. Milyen ellenfelet kapott a magyar bajnok a sorsdöntő párharcra?

Egy éve a Maccabi Tel-Aviv ejtette ki az EL-selejtezőből a Fradit, idén viszont nem találkozik újra a két csapat, miután a litván Sūduva ellen elbukott az izraeli csapat. Amíg a Sūduva történelmet írna azzal, hogy első litván csapatként bejut egy európai kupasorozat csoportkörébe, addig a Ferencváros Thomas Doll menesztését és az elköltött százmilliókat, ha nem milliárdokat igazolná a főtáblára jutással.

A 36 ezres Marijampolė Litvánia hetedik legnagyobb városa, itt játszik az 1968-ban alapított, azóta kétszer átnevezett, Sūduva Marijampolė néven 1994 óta játszó csapat, ami kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes hazájában. Jelenleg egy pont hátránnyal a második helyen állnak a nagyjából kétharmadánál járó bajnoki kiírásban, igaz, egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a jelenlegi első, a Budapest Honvéd által az Európa Liga-selejtező első körében kiejtett Žalgiris.

A Sūduva meglehetősen masszív csapatnak számít, 2018-ban a skót Celtic, idén a szerb Crvena zvezda is csak döntetlenre volt képes náluk (igaz, végül mindkettő ellen kiesés lett a vége a, tavaly az EL-ből, az idén a BL-ből), ami jól mutatja, hogy nagyon kemény lesz majd a litvániai összecsapás. A Maccabi ellen idegenben és otthon is nagyon meggyőzőek voltak, főleg úgy, hogy az izraeli csapat sokat erősödött tavaly óta.

Az jó hír a Fradinak, hogy a 20 meccsen 10 gólig jutó kanadai Tosaint Ricketts egy hete hazaigazolt a Sūduvából, így vele nem kell számolni. Az viszont nem, hogy több más, még a keretben játszó játékos remek formában van.

Közülük kiemelhető a világjáró 31 éves horvát csatár, Josip Tadić, aki jelenleg a 18. csapatánál (!) játszik, és a 193 centis Mihret Topčagić, aki nem csak a kapu előtt veszélyes a magassága miatt, de tesi erejét kihasználva a labdát is remekül tartja, amíg felérnek a többiek a támadáshoz. Topčagić egyébként már nyolc gólnál jár a bajnokságban, nemzetközi szinten viszont még termékenyebb, a hat nyári selejtezőn öt gólja van már. És nem mellesleg védői segédlettel ilyen gólt szerzett csütörtökön a Maccabi ellen:

Sötét ló lehet a júliusban igazolt, a Sūduvában összesen 11 perc játéklehetőséget kapó brazil Renan Oliveira, aki a csapat legértékesebb játékosa a maga 1,25 millió eurós becsült értékével. Az ingyen megszerzett brazil jó eséllyel már azért érkezett, hogy a sorban harmadszor az EL-rájátszásig jutó litvánokat átlökje ezen a lélektani határon.

A Fradi kerete nagyjából 4-szer annyit ér, mint a Sūduváé, így arányaiban majdnem akkora a különbség a javukra, mint az előző körben a Dinamo Zagreb javára volt a Fradival szemben. A litván csapat viszont egy nagyjából Fradi-szintű csapatot ejtett ki a Maccabiban, egyszer tehát már sikerült a bravúr nekik.

A párharcot idegenben kezdi a Ferencváros, az első mérkőzés augusztus 22-én, magyar idő szerint 19.00-tól kezdődik, a budapesti visszavágó augusztus 29-én, 20.00-kor indul.

Rovatok