Index Vakbarát Hírportál

Befutott a végső Barcelona-ajánlat Neymarért

2019. augusztus 28., szerda 11:55

Nagyon úgy tűnik, megtette legjobb ajánlatát a Barca a brazil világklasszisért, akit immár több mint kér hónapja próbál leigazolni. Az egyezkedés az utolsó fázisba kerülhetett a keddi mítingen, de végigvettük, milyen rögös úton jutottak el eddig a felek. Rakitic és Dembelé is csapatot válthat.

Minden idők egyik leghosszabb futball-szappanoperája húzódik immár több mint két hónapja a Paris Saint-Germain és a Barcelona, illetve a Real Madrid között: a Neymar-ügy.

A brazil szupersztár, miután tavasszal másodszor is súlyosan megsérült, így napokkal a kezdés előtt bukta a hazájában rendezett Copa Americát, azaz a dél-amerikai válogatottak kontinensbajnokságát, elhatározta, hogy vált, és elhagyja a PSG-t.

Neymar pocsék két szezonon van túl, mióta 2017 nyarán világrekordot jelentő 222 millió euróért cserébe elhagyta a Barcát, és Párizsba igazolt. A két őszi idénye remek volt, de mindkétszer sérülésekkel teli tavasz követte számára, miközben csapata nélküle mindkétszer csúnyán kibukott a Bajnokok Ligájából. Tetézte ezt Neymarnak a tavalyi világbajnokság kudarca, amikor már a nyolc között búcsúztak a válogatottal.

Vagyis nagyon kevés jött össze abból az álomból, amelyre Neymar Párizsban számított, a Copa előtti sérüléssel pedig végképp padlóra került. Úgy érezhette,

váltania kell, vissza a Barcába,

ahol 2017-ig, négy szezon alatt mindent megnyert, amit a futballban lehet, és közben, 2016-ban a brazilokkal még az olimpiát is, ráadásul Rióban.

Csakhogy a visszaváltás rettentően nehéznek ígérkezett, 222 millió eurót egyetlen futballistáért a PSG-n és a szintén arab biliárdosok vezette Manchester City-n kívül más klub nemigen engedhet meg magának. A futballklubot birtokló katariak pedig gyorsan kinyilvánították: hajlanak az üzletre, de kizárt, hogy áron alul elengedjék legjobb játékosukat.

A Barcának nem volt, és nem is akart 200 milliót költeni, így kezdődhetett az - ahogy a spanyoloknál mondják -, "trükközés", amikor játékoscserével pótolják a hiányzó milliókat.

Griezmann miatt is húzódik eddig

Az ügyletet bonyolította, hogy a Barcelonának Neymar előtt volt egy prioritása, Antoine Griezmann. A franciát ugyanúgy kivásárolta a Barca, mint ahogy a PSG kivásárolta tőle anno Neymart, és az Atletico sem viselte jól, hogy végig kellett néznie, ahogy elviszik legjobbját. Ráadásul áron alul, Griezmann kivásárlási záradéka július 1-ig 200 millió euró volt, aznap visszaesett 120 millióra, és a Barcelona akkor lépett. Majdnem július közepéig húzódott a jóval egyszerűbbnek tűnő Griezmann-ügy, az Atletico fel is jelentette a katalán klubot a spanyol futballszövetségnél, de végül átment a világbajnok átigazolása, és a madridiak is visszavonták követeléseiket, illetve a feljelentést is.

A Barca július közepén feküdhetett rá teljes erővel a Neymar-dealre. A brazil ekkorra már kereten kívülre szorult a PSG-nél, nem utazott el a csapattal annak külföldi turnéjára, nem játszott egyetlen felkészülési meccsen sem, sőt legtöbbször a többiektől külön edzett. Akkor is, amikor már felépült a sérüléséből.

A Real is képbe került

A megállapodást nehezítette, hogy Neymarért szintén bejelentkezett a Real Madrid, ráadásul meglehetősen bonyolultan: Madridban állítólag folyamatos a versengés az edző, Zidendine Zidane és az elnök, Florentino Perez között, jól megnyilvánult ez a Bale-esetnél. Itt az ellentétet az jelentette, illetve jelenti most is, hogy míg Pereznek minden vágya, hogy Neymart a madridi fehér mezben lássa, addig Zidane-nak ez nem létkérdés, sőt. Ő másik szupersztárt nézett ki magának, Paul Pogbát.

A sajtóban naponta jelentek meg az őrült összegek és a cserébe ajánlott barcás és realos futballisták nevei, de augusztus közepéig hivatalos ajánlatot nem tett Neymarért egyik klub sem.

Akkor lépett a Barcelona először, és dobta be, hogy: 80 millió eurót, Coutinhót és Rakiticot adná Neymarért.

A PSG azonnal visszautasította az ajánlatot, az kezdett kiszivárogni, hogy 100 millió készpénzt mindenképp akarnak, de inkább többet, amennyit csak ki tudnak sajtolni a Barcelonából.

Ez után módosított a Barca, hogy mire, arra két értesülés van: jöjjön Neymar kölcsönbe

Mivel a tárgyalások félbeszakadtak, és a források arról írtak, hogy a PSG megsértődött a legutóbbi Barca-ajánlat miatt, hajlunk rá, utóbbit dobta be a Barcelona, amely tényleg meglehetősen karcsú volt tőlük, és túlontúl gáláns lett volna a párizsiaktól.

Közben Florentino Perez sem tétlenkedett, és a Real is megjelent Párizsban, nem is akármilyen deallel:

A PSG azonnal visszadobta, igaz, a franciák azt sem ismerték el, hogy ez az ajánlat egyáltalán befutott hozzájuk. Pedig ez tisztes üzlet lett volna, Bale ér 50 milliót, James detto, Navas kapust pedig 20 millióért amúgy is árulja a Madrid, azaz kiszámolták ők azt a 220-at.

Mégsem mozdult semmi Neymar-ügyben, ekkor lehetett sejteni, hogy

Neymar a Barcelonát akarja, elmegy a végsőkig, hogy visszakerüljön. Másra csak akkor gondol, ha excsapata végleg kútba esik.

Barcelonában e hét elején újabb ajánlatról írtak, és kedden négyfős barcelonai küldöttség utazott Párizsba. Köztük Javier Bordas sportigazgató, aki aznap este nyilatkozott is:

Nem állapodtunk meg, de közelebb kerültünk, mint eddig bármikor.

Szerdán pedig kiszivárogtak az üzlet részletei:

Vagyis a PSG nagyjából megkapná, amit szeretne, Dembelét, illetve azt a Rakiticot, akiért egy éve ilyenkor 50 millió eurós ajánlatot tett a Barcának. A horvát akkor hetekig lógott a levegőben, de végül maradt, most véglegesen Párizsba költözhetne.

Minden bizonnyal belemegy az ügyletbe, mint ahogy Dembelének sem ördögtől való egy időre elhagyni a Barcát: Messi, Griezmann, Suarez, Neymar előtte lenne a támadók közötti rangsorban a csapatnál, ráadásul ebből az öt emberből valószínűleg maximum három férne egyszerre a kezdőbe.

Dembelé még mindig csak 22 éves, nagyon problémás karakter, de Párizsban folyamatosan játszhatna és fejlődhetne.

Az is biztos, hogy ez az az ajánlat, aminél jobbat nem tud adni a Barcelona, ha ezt sem fogadja el a PSG, nincs miről beszélnie a két klubnak.

Van, aki készül is erre az eshetőségre: a madridi Marca és AS szerint a Real Madrid egyik képviselője folyamatosan Párizsban tartózkodik, hogy ha úgy alakul, azonnal lecsapjon Neymarra.

A transzferablak hétfőn éjfélkor zár be Franciaországban és Spanyolországban is, így idő van még szinte bármire.

Rovatok