Index Vakbarát Hírportál

4-2-re nyert, EL-főtáblás a Fradi

2019. augusztus 29., csütörtök 22:03

Éles, izgalmas, fordulatos meccsen 0-1-ről állt fel a Ferencváros a litván Suduva elleni Európa Liga-playoffvisszavágón, és került az európai kupasorozat főtáblájára.

Az Európa Liga volt a tét a Ferencváros-Suduva EL-selejtezőn, a rájátszás visszavágóján csütörtök este a Groupama-arénában. Az első meccs 0-0 lett, így a győztes főtáblásnak mondhatta magát, sőt, a litvánoknak gólos döntetlen is elég lett volna a sikerhez.

Szerhij Rebrov, a magyar csapat ukrán edzője nagy változtatásra szánta el magát, végre kihagyta a kezdőből a meccsek óta nagyon gyengén futballozó Skvarkát, és Varga Rolandot nevezte a kezdőtizenegybe.

Az első 10 percben nem látszott, hogy az FTC azért játszik, hogy 2004 után újra egy európai kupa főtáblájára kerüljön, akkor szerepeltek legutóbb, ugyanebben a sorozatban Európában.

A Suduva már a 4. percben helyzetbe került volna, ha Heiszter nem szabálytalankodik egy sárgalapért, a 11. percben viszont már gólt szerzett a vendégcsapat. Haratyin próbált maga elé engedni egy felpasszolt labdát a kaputól 25 méterre, de nagyon elnézte a dolgot, Verbickas megelőzte, betört a 16-osra, lőtt, a labdát fogta volna Dibusz, de Dvali lábán az megpattant, így védhetetlenül került a kapuba, 0-1.

A Ferencváros elég zavarodottan játszott, nem találták a ritmust, helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, de a 35. percben a Suduva visszaadta, amit kapott: Bolit ugratták ki a védők egy pocsék hazaadással, a labda hosszú volt a csatárnak, de pont annyira érte el, hogy a kapus előtt el tudja tolni, az pedig elkaszálja őt. A visszafutó védő saját kapujába rúgta a labdát, de Guida bíró nem az öngólt, hanem a büntetőt adta meg a Fradi javára. Kicsit emiatt reklamáltak Lovrencsicsék, de aztán Varga Roland odaállt a labda mögé, és berúgta a tizenegyest, 1-1.

A Fradinak, és főleg Bolinak megjött az önbizalma, Vargának perceken belül volt egy használható lövése, majd közvetlenül a szünet előtt összejött a fordítás. Zubkov kapott jó labdát a jobb oldalon, tökéletesen, laposan gurított középre, Boli ügyesen beletette a jobb lábát a labdába, és kapufás gólt lőtt a hosszú sarokba, 2-1. Technikás mozdulat volt a belőtt labda és a befejezés is, EL-részvételre állt a magyar bajnok a szünetben.

De nem volt meg a meccs, jelezte ezt két litván helyzet a második félidő elején, az egyiknél Dibusz védte az éles szögből jövő közeli lövést, a másik, egy fejes szöglet után, mellé ment. A Suduvának már nem volt vesztenivalója, újra elkezdett letámadni, mint az első 10 percben.

A Fradinak így kontrákra nyílt lehetősége, de 8 percbe telt, amíg egyet elkezdett felépíteni, csakhogy a középpályások nagy nehezen megakasztották az akciót.

Egy óra után őrült percek jöttek:

A ferencvárosiak lendületben maradtak, a 73.-ban Tokmac ugrott ki nagy passzal, Kardum kapus jól jött, kipattant róla a labda, amit Zubkov 12 méterről, ívelten melléfejelt. Meccslabda volt. 60 másodperc se telt el, az időközben Varga helyére beállt Ismael elé csorgott le egy labda az alapvonalra, visszahúzott középre, és elönzőzte, gyér lövés lett a vége.

76 perc: Boli ugrott ki ziccerben, egy az egyben a kapussal, laposan vette célba a jobb alsót, Kardum lábbal védett - ez volt a második meccslabda, kimaradt.

10 kevésbé eseménydús perc következett, amely végén Tokmac nagykereszttel találta teljesen szabadon Zubkovot a bal oldalon, az ukrán szélső levette, de ballal a rövidre rúgta a labdát, pont a kapushoz.

Az olasz bíró 4 percet hosszabbított, a Suduva igyekezett, az egyenlítéssel továbbjutott volna az Európa Ligába. A fradisok leginkább arra törekedtek, hogy elrúgják a labdát. Tokmac viszont kifejezetten ügyesen igyekezett is megtartani, Zubkovval játszott össze a 92.-ben, a társa gólpassz szintű átadással találta meg a csereként beállt Szihnyevics, aki megtolta, majd 15 méterről fölérúgta. A harmadik meccslabda is elment, de már csak két és fél perc maradt.

Egy litván fejsérülése miatt még ráhúzott a bíró: már a 95. percben indult meg Zubkov a bal oldalon, felrúgták, de még a 16-oson kívül, ám a játékvezető befújta. Szihnyevics berúgta, 4-2, a negyedik meccslabda bement, EL-be jutott a Ferencváros.

Az Európa-liga 2019/20-as idényének 48 csapatos mezőnye

    1. kalap:
Sevilla (spanyol), Arsenal (angol), FC Porto (portugál), AS Roma (olasz), Manchester United (angol), Dinamo Kijev (ukrán), Besiktas (török), Basel (svájci), Sporting Lisboa (portugál), CSZKA Moszkva (orosz), VfL Wolfsburg (német), SS Lazio (olasz)
    2. kalap:
PSV Eindhoven (holland), Krasznodar (orosz), Celtic Glasgow (skót), FC Köbenhavn (dán), Braga (portugál), Gent (belga), Borussia Mönchengladbach (német), Young Boys (svájci), Asztana (kazah), Ludogorec (bolgár), APOEL (ciprusi), Eintracht Frankfurt (német)
    3. kalap:
Saint-Etienne (francia), Qarabag (azeri), Feyenoord (holland), Getafe (spanyol), Espanyol (spanyol), Malmö FF (svéd), Partizan Beograd (szerb), Standard Liege (belga), Wolverhampton Wanderers (angol), Rennes (francia), Rosenborg (norvég), Istanbul Basaksehir (török)
    4. kalap:

AZ Alkmaar (holland), Guimaraes (portugál), Trabzonspor (török), Olekszandrija (ukrán), Dudelange (luxemburgi), LASK Linz (osztrák), Wolfsberger AC (osztrák), Slovan Bratislava (szlovák), Lugano (svájci), Glasgow Rangers (skót), CFR Cluj (román), FERENCVÁROS

Sorsolás péntek kora délután, egykor, ellenfél lehet az Arsenal, a Porto, a Lazio, és más hasonló kaliberű európai élcsapatok.

a

(Borítókép: A ferencvárosi játékosok örülnek a harmadik gólnak. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok