Index Vakbarát Hírportál

Miért sikerült most, és miért nem jött össze korábban?

2019. augusztus 30., péntek 09:53

Bejutott a Ferencváros az Európa Liga főtáblájára, mostantól más típusú meccsek jönnek, jó lenne, ha játékban sokat fejlődne a Fradi ezen az őszön.

Tavaly július végén így olvasott be egy transzparensen a játékosoknak, az edzőnek, nem utolsósorban a klubvezetőknek a Ferencváros szurkolótábora:

Nektek a milliók, nekünk a fos Nb1 maradt

Az akkori edző, Thomas Doll munkáját hamarosan megköszönték, és jöhetett az ukrán Szerhij Rebrov, akit prémiumorientáltan szerződtettek, míg a német fizetéséről volt olyan pletyka is, hogy Bundesliga-szintű, vagyis 50 ezer eurós. A prémium a csoportkörért jár, amit a Fradi most elért.

A magyar futball 2009 és 2010 után jutott el oda ismét, hogy újra van kiért izgulni két egymást követő évben. Akkor a Debrecen tudott duplázni. Önmagában akár biztató is lehet, hogy a hazai klubok eljutottak arra a szintre, amin tíz évvel ezelőtt voltak. Akkor ugyanis a mostanihoz képest minimális állami (önkormányzati) szerepvállalás mellett, szerény büdzsével vitézkedett a Loki, most a Vidi és a Fradi állami milliárdokkal kitömve ugrotta meg ezt a szintet.

1995-ben, a Bajnokok Ligája-résztvevő Ferencvárosban három légiós volt, Szűcs Mihályt pedig sikerült úgy visszahozni a III. kerületi kölcsönadásból, hogy azonnal értékes teljesítményt nyújtott topszinten. 2004-ben a Fradiban négy-öt légiós (Botiș, Kapič, Vagner, Bajevszki, Vukmir) volt. A jelenlegi Ferencváros úgy fejezte be a csütörtök esti meccset, hogy Dibusz Dénes és Lovrencsics Gergő mellett nem volt más magyar a pályán. Varga Rolandot és a sárga lapos Sigér Dávidot ugyanis le kellett cserélni.

Jól látható a trend, a pénzt légiósokra költötték.

a saját nevelések közül utoljára Gyepes Gábor került be úgy a Fradiba, hogy válogatott nívón is értékelhető, hosszú távon is meghatározó teljesítményre volt képes.

Az M4 közvetítésében többször elhangzott a kérdés: miért sikerült most, és miért nem sikerült korábban? Egységesebb a csapat, jól sikerültek az átigazolások, a szokásos lózungokat hallhattuk. Holott a legfontosabb válaszhoz vissza kell ugrani az első párharchoz, július közepéhez.

Rebrov ugyanis rájött arra, hogy már akkorra élessé kell varázsolnia a csapatát, különben ő sem jut messzebb Dollnál. A bolgár Ludogorec ellen mutatta a legjobb arcát a Fradi. Játékban, sebességben, küzdésben, improvizációban akkor voltak a legjobbak.

A kettős győzelem nem volt véletlen, és az olyan szerény együtthatóval rendelkező csapatnál, mint a magyar bajnok, minden esetben kulcsfontosságú, hogy dupla sikerekkel meneteljen, mert az növeli érdemben és jól észrevehetően a koefficienst, amit az UEFA a következő éveknél folyamatosan figyelembe vesz.

Amikor Orosz Pál évekkel ezelőtt is a csoportkörről beszélt, azért volt irritáló, mert még egy kettős győzelemre sem volt képes európai porondon a klub, de ő már egy egészen más dimenzióban látta a csapatát. Az nem véletlen, hogy a Fradit hátrasorolva, a negyedik kalap utolsó helyére írja az UEFA, ugyanis a 3,5-ös együttható a leggyengébb ebben a mezőnyben. (Csak érzékeltetésül: a Slovan 6-os értékkel, a luxemburgi Dudelange 6,25-tel kezdte a szezont.)

A nagyzolás egyébként sem áll távol a magyar futballtól. Példa erre Hernádi Zsolt, a főszponzor Mol vezére, aki szerint a Vidi már tavaly kinőtte a hazai élvonalat, erre idén egy svájci második ligás középcsapat, a liechtensteini Vaduz lerendezte a fehérváriak álmodozását.   

A Debrecen két főtáblás időszakában és a mostani két évben fontos párhuzam, hogy a bolgár bajnokot mindkétszer sikerült felülmúlni.

Fekszik nekünk a stílusuk, a bolgárok hajlamosak nagyképűségre, elég csak az elhibázott panenkás tizenegyesre gondolni.

Az persze elgondolkodtató, hogy a Fradi az első párharcban volt a legjobb – a Ludogorec is ott van a csoportkörben, akár össze is futhatnak újra –, vagyis Rebrovra még sok feladat vár. A csütörtök este fél óra után megszólaló „kurva gyenge”-kórust most gyorsan elnyomta egy semmiből jött gól, ami fel is szabadította valamelyest a játékosokat lelkileg.

A csoportkörben más meccsek jönnek, az esélytelenek nyugalmával, önbizalommal telve állhatnak ki a játékosok, Rebrovnak pedig be kell építenie a csapatba az elefántcsontparti Bolit, meg kell találnia a helyét a brazil Isaelnek, újra fel kell pörgetnie az elszürkülő ukrán Zubkovot. Szembetűnő, hogy a norvég Tokmac a mostani keret legjobb játékosa, és sokat jelentett, hogy ő már a télen csatlakozott a klubhoz, mert az értékeire még jobban lehet építeni. Tokmac a szélen sem volt rossz, középen is megoldást jelent.

Az igazolások mellett ki kell emelni, ilyen szerencsés sorsolást rég kapott magyar csapat.

A playoffban ilyen gyenge képességű csapat még nem jött szembe.

A Sūduva egy hazai középcsapat lenne, ezt Bozsik Péter mondta a sportcsatorna közvetítésben. Éljünk az analógiával: egy Paksot kiverni mégiscsak könnyebb ebben a szakaszban, mint az AEK Athént vagy a Partizán Belgrádot.

A Sūduva az eddigi sorozatokban egy bravúrra volt hitelesítve. Meglepték az Apoelt például, de utána a csoportkört már nem tudták megoldani. Miután most a Maccabit kiejtették a litvánok, még egy bravúr már nem volt benne a játékukban. De még ez a Sūduva is okozott kényelmetlen és kellemetlen perceket a zöld-fehéreknek, a letámadásuk sokszor nem ízlett, a második félidő elején pedig uralták a játékot, a második góljuk az után érkezett.

Ez a siker azért is volt különleges, mert a Fradi elnöke, Kubatov Gábor is minden erejével igyekszik meglovagolni. A kinti meccs után közzétettek egy olyan fotót, amin Rebrov és ő látható, ahogy ülnek a repülőn az első sorban. Most pedig Kubatov már az edzői értékelés előtt nyilatkozott az M4-en.

A politika önigazolást akar, a sikertelen évek után most rájött, hogy kell a futballt jól csinálni, jó helyen vannak az adóforintok.

Az más kérdés, hogy a kilenc légióssal felálló Ferencváros értékesebb-e, mint a moldáv Sheriff Tiraspol teljesítménye évekkel ezelőtt, akik ugyancsak összevásárolt csapattal voltak átmenetileg az európai középmezőnyben.

Változtatni ezen már nem lehet, a csoportkörbe jutással egymilliárd forintot kasszírozó Fradi ezzel a kerettel vág neki Európának. A magyar futballnak biztosan nem árt, ha van képviselője az Európa Liga legjobb csapatai között. Hogy használ-e az utánpótlásnak, az majd évekkel később derül csak ki.

Ha szerencséje van a klubnak, ide tud hozni egy nagy csapatot az ősszel, és nem kell csak keletre utaznia. Nem vitás, egészen más az érzet, ha az Arsenal vagy a Manchester United jön, mintha a Wolfsburg vagy a CSZKA Moszkva.

A sorsolást egy órától tartják, és a Sport1 közvetíti, akárcsak az EL-meccseket.

(Borítókép: Szirtesi László / Getty Images Hungary)

Rovatok