Index Vakbarát Hírportál

Kőkemény EL-csoportba került a Ferencváros

2019. augusztus 30., péntek 13:44

Elkészítette az UEFA az Európa Liga csoportbeosztását. Egy állandó BL-szereplőt, a CSZKA Moszkvát kapta a Fradi a legjobb kalapból. A Ludogorec visszavághat, az Espanyol pedig sokkal gyorsabb és technikásabb a mi szintünknél.

2004 után ismét készülhet a kupaőszre a Ferencváros, miután a litván Suduva ellen az idegenbeli 0-0 után hazai pályán 4-2-re győzött. A Fradi az UEFA együtthatója (3,5) alapján az Európa Liga legkevésbé veretes csapata, ezért nyilván mindenki a zöld-fehéreket szeretné a negyedik kalapból. A kolozsváriak is 3,5-es koefficienssel vágtak neki a sorozatnak. 

Innen indultunk

Alapszabály: azonos nemzetbeliek nem jöhetnek össze, az orosz-ukrán konfliktus miatt a két nemzet csapatai is elkerülik egymást. Északi csapatok az utolsó fordulóban már nem játszhatnak hazai pályán.

A döntőt a lengyelországi Gdanskban rendezik, május 27-én. A 41 ezres stadiont a 2012-es Európa-bajnokságra építették. Ott rendezték az olasz-spanyol csoportmeccset rögtön az első fordulóban.

A Chelsea-vel BL-győztes angol Ashley Cole segített a sorsolásban, a portugál Paulo Ferreira mellett. Utóbbi segített a Fradit elhelyezni.

Ide jutottunk:

A csapat kapusa, Dibusz Dénes sajnálja, hogy egy igazi nagy sztárcsapatot nem kaptak, de így is mindhárom ellenfél nagyon erős.

"Nincs egy kiemelkedő csapat ebben a csoportban. Az biztos, hogy a bolgárokat fűti a visszavágás vágya, nekünk viszont van két jó emlékünk róluk, ami jelenthet pluszt. Az Espanyol meccseit pedig hétről hétre követhetjük a spanyol bajnokságban. Jobban szem előtt vannak.

A CSZKA az elmúlt években többször megmutatta, hogy a topcsapatoknak is komoly ellenfele tud lenni. Nem véletlen, hogy őket sorsolták az első kalapból.

Ebben a csoportban reális cél, hogy pontokat szerezzünk az ellenfeleinkkel szemben" - mondta a klub hivatalos honlapján.

A bolgár Ludogorecről egészen friss az élmény, mert a BL első körében a bolgárokon kettős győzelemmel lépett át Rebrov csapata. Bravúr lenne most hat pontot szerezni az egyre jobban játékba lendülő bolgárokkal szemben. A bolgár bajnokságban hét forduló után még veretlen a Ludogorec, de csak a második.

A Ludogorec eredményei a szezonban

A Fradinak van múltja a CSZKA-val szemben, ráadásul kellemes emlék, mert a legutóbbi párharcukat 1994-ben a KEK-ben (Kupagyőztesek Európa Kupája) a mieink nyerték tizenegyesekkel. A kinti 2-1-es vereség után hazai pályán a Fradi nyert 2-1-re. Egy öngól mellett Neagoe volt a gólszerző.

Az oroszok 2005-ben ezt a sorozatot megnyerték, a Sportingot verték meg hazai pályán. 2010-ben a BL-ben a nyolc közé kerültek. Az utóbbi években így szerepeltek.

A CSZKA 57 meccséből az EL-ben valamint elődjében 30-at megnyert, 13-szor játszott döntetlent. Az orosz bajnokságban most a hatodik a CSZKA, de az első valamint a hetedik között mindössze egy pont a különbség.

Az Espanyol kezdésnek az izlandi Stjarnanon lépett át 7-1-gyel, majd összesítésben 6-0-val búcsúztatta el a svájci Luzernt, Az ukrán Luhanszk ellen pontot veszített, de 3-1 és 2-2 volt a két meccs.

2007-ben az Espanyol döntőt játszott ebben a sorozatban, igaz kikapott a Sevillától.

Magyar csapattal az Espanyol még nem játszott, Molnár Balázs viszont a 1999-2000-es szezonban a klub játékosa volt, négy meccsen pályára is lépett. Kubala László is megfordult a csapatnál, pontosan abban az időszakban volt a klub játékosa, amikor az ifjúsági válogatottból disszidáló Kaszás László is, vagyis 1963 és 65 között. 

Az Espanyol két forduló alatt még nem lőtt gólt a spanyol bajnokságban. Az Alavessel szemben 0-0-t ért el idegenben, míg hazai pályán elbukott 2-0-ra a Sevilla ellen.

A meccsek sorrendjét később hozzák nyilvánosságra.

Rovatok