Index Vakbarát Hírportál

Elkészítette a belga átvilágító cég a futballakadémiai sorrendet

2019. szeptember 3., kedd 09:59

A német futballt gatyába rázó Double Pass 2013-ban érkezett Magyarországra, az akkor még a berlini utánpótlásban dolgozó Dárdai Pál javaslatára. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor azzal indokolta a belga cég szerepvállalását, hogy sejtése szerint az akadémiák önképe és a valóság között jelentős a különbség.

Az első akadémiai sorrendben, 2013-ban például Felcsút a kilencedik helyen állt, 50 százalékos teljesítménnyel. Az akkori listát a frissen alakuló Debrecen vezette.

A felcsúti eredményeket elsősorban az infrastruktúra húzta feljebb, de a legrégebbi hazai intézmény, a Liverpoollal is szoros kapcsolatban álló MTK pozíciója sem volt a legbiztatóbb.

A 2016-os állapot a következőképpen alakult:

A Debrecen megőrizte első helyét, az MTK és a Felcsút kicsit előrébb lépett, a Vasas visszaesett. Bár a Puskás Ferencről elnevezett akadémia alapítója, Orbán Viktor miniszterelnök ekkortájt arról beszélt, hogy Európa tíz legjobbjának egyike a felcsúti intézmény, még három éve is öten megelőzték a hazai felhozatalból. A hazai akadémiák pedig nagyjából láthatatlanok a nemzetközi összesítésben, elég csak a horvát Dinamo Zagreb, az osztrák Salzburg vagy a szerb Partizan műhelyére és az onnan kijövő játékosokra gondolni.

És akkor a várva várt jelenlegi sorrend – igaz, ez most csak három kasztot határoz meg. Azt nem tudni, miért változtatott a belga cég a helyezések szerinti sorrenden.

A legjobbak közül kiszorult az Illés Béla által fémjelzett szombathelyi intézmény. A Vasas sem tudta megőrizni helyét az elitben. A Diósgyőr viszont nagyot ugrott – ők a hírt ki is tették a honlapjukra –, és egyenesen a legjobbak közé került.

A hátsó négyestől elvehetik az akadémia megnevezést, legalábbis a DVTK vezetője így tudja. Szegeden Grosics Gyuláról nevezték el az intézményt, Kaposváron Bene Ferencről.

A Debrecen munkáját a hazai élvonalban is láthatjuk. Sok saját nevelésű fiatallal állnak fel, és velük jutottak el a nemzetközi kupáig. A képet árnyalja, hogy a Loki simán pottyant ki a Torinóval szemben, és az olaszok sem érték el az Európa Liga csoportkörét. 

A Double Pass fontos tényezőket állapított meg a kiemelt fejlesztési területekről, nyilván a rossz tapasztalatai alapján.

Rovatok