Index Vakbarát Hírportál

A világranglista 202. futballnemzete először nyert vb-selejtezőn

2019. szeptember 6., péntek 12:47

Szomália történetének legnagyobb futballsikerét érte el szerdán, amikor a 2022-es világbajnokság első selejtezőkörében 1-0-ra legyőzte Zimbabwe válogatottját. Szomália soha korábban nem nyert még vb-selejtezőt.

Afrikában többkörös a vb-selejtező, az elsőben ag yengébb csapatok vesznek részt, a 28 ide sorolt országól Szomália pedig tényleg a leggyengébb volt, a FIFA világranglistáján utolsó afrikai csapatként a 202. helyen állt. Szomália korábban sorozatban 19 vb-selejtezőt elbukott, utoljára 2009-ben nyert barátságos meccset, azóta a legjobb eredménye egy Etiópia ellen elért döntetlen volt 2011-ből. Nagy torna selejtezőjben pedig utoljára 35 évvel ezelőtt, 1984-ben győzött, akkor az Afrika-kupa selejtezőjében Kenyát verte.

A csütörtöki meccs a 87. percben dőlt el Anvar Szid Ali Sakunda góljával. A meccs favoritja Zimbabwe volt, hiszen a legutóbbi Afrika-kupán a döntőbe is bejutott. A

Szomália viszont ügyes játékospolitikát folytat, több játékost honosított az Európába illetve Észak-Amerikába kivándorolt szomáliai közösségből. A válogatottban így hét újoncot is avattak.

A párharc még nincs lefutva, Zimbabwe is simán továbbjuthat még a következő körbe.

Rovatok