Index Vakbarát Hírportál

A rémálom forgatókönyve: hogyan veszhet el az Eb-részvétel

2019. szeptember 11., szerda 12:59

A szlovákok elleni vereség után már pedzegettük, hogy mennyivel nagyobb bravúr kell mostantól a magyar labdarúgó-válogatott Eb-részvételéhez. Most következzen egy részletesebb matekóra. Vagy megtáltosodunk és tarolunk a hátralévő csoportmeccseken, vagy bízunk egy jó adag szerencsében.

A magyar labdarúgó-válogatott hétfői veresége után ismét kezdődhet a lázas számolgatás. Így állunk most: 

hhh

A következő forgatókönyvek következhetnek:

Október 10-én, csütörtökön rögtön az első játéknapon tisztábban látunk, hosszabban ne is matekozzunk, nézzük meg, hogyan áll a vigaszág.

Pótselejtező nincs – legutóbb arról jutottunk ki –, pontosabban a pótselejtező helyét most az úgynevezett Nemzetek Ligája tölti be. Ennek az a lényege, hogy azok a csapatok mérkőznek meg egy sajátos lebonyolítási rendben, amelyeknek nem sikerült kijutniuk egyenes ágról az Eb-re (vagyis nem csoportelsők vagy csoportmásodikok). 

A tavaly novemberben így alakult a Nemzetek Ligája végső sorrendje, itt tulajdonképpen egymás után rangsorolták a csapatokat, és négy csoportba, úgynevezett divízióba tették őket:

Az a főszabály, hogy a D-ből egy csapatnak ki kell jutnia. Magyarország hatalmas szerencsével jött be a 31. helyre, az észtek egy emlékezetes öngóllal megverték a görögöket Athénban. A görögök süllyedése nyilvánvaló, már Liechtensteint sem tudták verni Athénban. Koszovó három gólt lőtt a Wembley-ben, de ötöt kapott, így a csehek visszaelőzték őket a csoportban, de rájuk sem árt majd figyelni. Pontosabban az összes csoportra, ami jelentősen bonyolítja a helyzetet. 

De vissza a mieinkre.

Képzeljük magunk elé a fenti 32-es rangsort, onnan a 20 Eb-résztvevőt automatikusan kihúzzák a sorozat végén, vagyis november 19-én kedden. Ha szerencsénk van, 19 csapat jut ki előlünk. Ha nincs mázlink, 18 csapat, és akkor semmit sem ér a jelenlegi 31. pozíció, hiszen nem jutunk be az NL 12 csapatos rájátszásába.

További rizikó, hogy ha a mögöttünk lévő nemzetek közül kettő egyenes ágon kijut, akkor nem kapunk újabb esélyt az Eb-re. Most Szlovénia kijutó helyen van, de más nem. Ha viszont a románok kijutnak a csoportjukból, megint csak bajban vagyunk. Ez a két csoport így áll most:

A románok fogadják a két északi csapatot, a szlovénok is fogadják az osztrákokat. Ha mindkettő kijut, ahogy említettük, nekünk az NL véget ért.

Maradjunk azonban annál a számunkra ideális helyzetnél, hogy a románok bennragadnak, nem lépnek előre. Akkor a 32-es tábláról 19 csapat tűnik el, és mi éppen elérjük a még playoffra jogosító utolsó helyet.

A jelenlegi csoportállások szerint most ez a helyzet, ez a 12 csapat mehet az NL márciusi rájátszásába:

Mivel a C-ben hat csapat van, a másik kettőben pedig három-három, onnan töltik fel a másik két divíziót. Minket az elitbe tesznek, Izraelt pedig a B divízióba, és meg is van a playoff. Nekünk a mostani állás szerint Svájccal kellene játszani idegenben. Ha azt nyerjük, jöhet a másik pár (Hollandia–Izland) győztese. Van egy olyan verzió is, hogy sorsolnak majd, nem automatikusan kerülnek a divíziókba a csapatok. Még az is lehet, hogy maradhatunk a C-sekkel, és a skótokkal játszunk.

Mivel még minden mozgásban van, és ha Svájc például megelőzi Eb-csoportjában a dánokat vagy íreket, azonnal változik az egész. Ha az újra atomfutballt bemutatót hollandok a csoportjukban kétszer lenyomják az északíreket, megint csak változik az egész sorrend.

Az UEFA roppant bonyolulttá tette ezt a dolgot, de számunkra pillanatnyilag az a legfontosabb, ne jusson ki közvetlenül az Eb-re az abszolút sorrendben mögöttünk álló nemzetek közül kettő. Mert akkor nekünk kizárólag a jelenlegi csoportunkból van esély, és nem mehetünk pótvizsgára.

Vagy nyerjük meg az összes meccsünket, de a hétfő este azt mutatta, nem vagyunk olyan erősek, hogy ne kényszerüljünk ismét számolgatásokra.

Rovatok