Index Vakbarát Hírportál

Zsóri Dániel ollózása nyerte a Puskás-díjat

2019. szeptember 23., hétfő 20:50 | aznap frissítve

Hétfőn a milánói Scalában rendezték a FIFA éves díjátadó gáláját, amin elsőként az elmúlt év legszebb góljának járó Puskás-díjat adták át: a díj történetében először magyar játékos kapta az elismerést, a 18 éves Zsóri Dániel – a Ferencváros ellen szerzett – ollózását találták a legszebbnek. Zsóri Lionel Messit is előzte a díjért zajló versenyben. Messi végül az év játékosának járó címmel vigasztalódhatott.

Tíz gólt jelölt a FIFA augusztus közepén az idei Puskás-díjra, azaz az év góljának, a találatokra bárki voksolhatott a nemzetközi futballszövetség weboldalán. A közönségszavazás lezárása után három gól maradt versenyben:

A trófea történetében először jelöltek magyar gólt, és a szűkítés után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a nyertes Messi vagy Zsóri lesz.

A szupersztár visszajáró vendége a Puskás-díjnak, 11 év alatt hétszer jelölték, ami rekord, de egyszer sem ítélték neki a díjat. Most élete egyik, talán legszebb góljával került be, amelyet március közepén szerzett a sevillai meccsen, amikor a Barcelona 4-1-re verte a hazaiakat. Ez volt Messi harmadik gólja a mérkőzésen.

Annyira szép gól, hogy még a hazai, Betis-drukker közönség is felállva tapsolta, és kántálta Messi nevét, ami idegenbeli stadionban még a legnagyobbakkal is elvétve történik meg. Legtöbbjükkel soha, ennél nagyobb elismerés nincs.

A gól egyszerűnek tűnik, Ivan Rakitic tette vissza tökéletesen a tizenhatos bal szélére érkező Messinek a labdát, aki állítgatás nélkül alányesett ballal. A labda átívelt Pau Lopez kapus fölött, és a lécről a gólvonal mögé pattant. Briliánsan könnyed megoldás volt, egészen pengés mozdulat.

Méltó kihívót kapott Zsóri Dániel találatában. A Debreceni VSC futballistája az FTC elleni, februári bajnoki 93. percében, 1-1-es állásnál ment fel ollózni egy hosszú ívelésre, és tökéletesen találta el a labdát. A 18 éves játékos élete első, azóta is egyetlen gólját szerezte, ráadásul karrierje első NB I.-es meccsén. A DVSC 2-1-re győzött.

Az ollózás különösen nehéz, Zsóri kivitelezése abszolút 10 pontos kategória. Szebb gólt valószínűleg nem lehet ollózni.

Zsóri a következő 16 NB I.-es meccsén nem tudott a kapuba találni, ám új csapatot talált, nyáron a tavalyi bajnok Fehérvár FC (volt Videoton) szerződtette le. Itt abszolút csere, ebben a szezonban kétszer állították be.

A három megmaradt Puskás-jelölt közül a győztest a FIFA szakértői stábja választotta ki, bár Messi és Zsóri gólja egyformán megérdemelte volna, dönteniük kellett:

Zsóri győzött.

Zsóri fel sem fogta, hogy nyert

Ilyen magas presztízsű nemzetközi futballdíjat Albert Flórián 1967-es Aranylabdája óta nem kapott magyar játékos. Zsóri olyan nevekhez csatlakozik, mint Cristiano Ronaldo, Neymar és Zlatan Ibrahimovic, ők a legnagyobb sztárok, akik korábban már részesültek az elismerésben.

A díjat átvéve Zsóri azt emelte ki, hogy micsoda megtiszteltetés a legjobb magyar játékosról elnevezett címet megkapni. Később úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy még szinte fel sem fogta, hogy ő nyerte el az év legszebb góljáért járó elismerést a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfő esti gáláján, ugyanakkor keddtől már csak a munkára kíván koncentrálni. A díjnyertes nyilatkozta itt olvasható, azt is elárulta, hova kerül a trófea.

A díjátadó után Orbán Viktor Facebook-bejegyzésben gratulált a történelmet író játékosnak.

A teljes szakmát díjazták

A legszebb gólnak járó találat után kihirdették az elmúlt év edzőjét is, a győztes a Bajnokok Ligája-címig jutó Liverpool vezetőedzője, a német Jürgen Klopp lett. A fair play díjat Marcelo Bielsa és csapata, a Leeds United kapta, amiért szándékosan engedtek be egy gólt, miután vitatott körülménye között szereztek vezetést. Az elmúlt év legjobb kapusa a Liverpoollal BL-győztes brazil játékos, Allison Backer lett, az év játékosának pedig Lionel Messit választották, hatodszor érdemelte ki ezt a díjat.

A legjobb női kapusnak Sari van Veenendaalt választották, a legjobb női edző az amerikai válogatottal világbajnoki címig jutó Jill Ellis lett. A legjobb játékosnak nem meglepő módon az amerikaiak világbajnok csapatkapitányát, Megan Rapinoe-t választották.

A férfiaknál Alisson, Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Marcelo, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Luka Modric, Eden Hazard, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Kylian Mbappé alkotják az év csapatát, a legjobb 11 a nőknél Sari van Veenendaal, Lucy Bronze, Wendie Renard, Nilla Fischer, Kelly O'Hara, Amandine Henry, Julie Ertz, Marta, Rose Lavelle, Megan Rapinoe és Alex Morgan lettek.

(Borítókép: Zsóri Dániel 2019. szeptember 23-án. Fotó: Flavio Lo Scalzo / Reuters)

Rovatok