Index Vakbarát Hírportál

Mondjuk ki: a partjelző már csak bajnak van a pályán

2019. október 1., kedd 08:26

1-1 lett hétfő este a Premier League 7. fordulójának - az elmúlt 5-6 évben erősen megkopott - rangadója, a Manchester United-Arsenal. A United az első félidő végén McTominay bombagóljával megszerezte a vezetést, Aubameyang a szünet után szűk negyedórával ügyes passz végén, lehelet finom emeléssel egyenlített.

A londoniak csatára viszont csak késleltetve örülhetett, ugyanis a partjelző lest jelzett, a bíró pedig emiatt érvénytelenítette volna a gólt, ha nem szól közbe a videóbíró. Nem volt nehéz dolga, még csak vonalat sem kellett húzogatni, ugyanis a gólpassz pillanatában az alábbi pozícióban helyezkedtek a játékosok:

Nem kell hozzá sasszem, hogy megállapítsuk, az 5-ös számú United-futballista, Harry Maguire játékban tartja a gólszerzőt, lesről szó sem lehet.

Hogy a partjelző ezt hogyan nem látta, meg sem próbáljuk megfejteni, nagyjából két méterre az orra előtt állt a beragadó védő.

A partjelző intésére a unitedes Ashley Young középen már le is lassított, aztán fájdalmasan vehette tudomásul, hogy Aubameyang szabályos gólt lőtt. Ahogy a MU-kapus, David De Gea a lefújás után elmondta: "Tudjuk már, hogy van videózás, nem szabad megállni".

Kérdés ezek után, hogy minek használják még a partjelzőt a lesek megítélésére, miközben ő tévedhet, a videó meg nem, és ha végigmegy az akció, megállapíthatják, les volt-e. A nagy leseket a videó is hipergyorsan kiszúrná, és a játékvezető fülére szólhatna, a centis dolgokat meg szépen kivonalaznák - mint ahogy meg is teszik.

A realitás az, hogy a partjelzőket maximum a bedobások megítélésére lehetne használni, az asszisztensek ideje a videóbíró érkezésével lejárt a futballban. 

a

Rovatok