Index Vakbarát Hírportál

Röhejes ügyetlenkedés után a világ legjobbja lett

2019. október 2., szerda 19:34

Kapusként általában nehezebb kitűnni a futballban, róla sokszor csak azt jegyzik meg, rajta ment el a meccs. A német Marc-André ter Stegennek volt is pár röhejes hibája, de onnan tudott a csúcsig kapaszkodni. A Barcelona futballistája nem mindennapi utat jár be, Spanyolországban sztár, hazájában az utóbbi hetekben a német válogatott közellensége lett.

Nem adott gólpasszt Barcelona-kapus ebben az évezredben egészen szombatig, amikor Marc-André ter Stegen a Getafe elleni spanyol bajnoki 41. percében egy 58 méteres átadással indította Luis Suarezt, aki pár pattanás után a kapuba emelt. Olyan tökéletes labda volt, hogy át sem kellett vennie a csatárnak, csak egyszer ért hozzá, amikor a kapuba rúgta. Az asszisztot ráadásul kevésbé ügyes, bal lábával hozta össze a német kapus.

Ter Stegen abszolút akcióból ugratta ki a társát, messzire kijött a 16-osáról, hogy lekapcsoljon egy passzt, mellel lekezelte a labdát, majd indított. "Megláttam elöl Luist, és előre rúgtam a labdát" - nyilatkozta később.

Nem is kell mondani, mennyire ritka, hogy a kapus adjon gólpasszt, nemcsak a Barcelonánál, hanem bármely más csapatban. A Barcánál ez a krónikák szerint az 1986-87-es szezon hazai Clasicóján történt meg legutóbb, amikor Andoni Zubizarreta kirúgását Gary Lineker lőtte be a mesterhármasához, 3-2-re verték a Real Madridot. Csakhogy ott a labdába út közben belefejelt egy Madrid-védő, nem volt teljesen tiszta gólpassz.

Ter Stegen most az assziszt miatt került címlapokra, de természetesen a védései miatt tartják a világ egyik legjobb kapusának, sőt, az utóbbi két-három szezont nézve talán a legjobbnak. Bravúrjai sajnos háttérbe szorulnak a Barca támadófutballja mögött, pedig

a 27 éves játékos az, aki nélkül a csapat sikerei minden bizonnyal meg sem történtek volna.

Se szeri, se száma, mennyiszer mentette már meg a csapatát kritikus időszakban, 0-0-nál, vagy egygólos vezetésnél, illetve olyan égéseknél, amikor egy bekapott gól majdnem biztosan vereséget jelentett volna, vagy megfosztja a Barcelonát a győzelem lehetőségétől.

Az ügyetlen kapus vicces öngóljai

A német futballista messziről indult, és nem azért, mert Mönchengladbach nincs közel Barcelonához, hanem mert tulajdonképpen ügyetlen potyakapusként kezdődött a karrierje. Nevelőklubjánál már tinédzserként bekerült a nagycsapatba, 19. születésnapja előtt pár héttel mutatkozott be a Bundesligában 2011 áprilisában, és nagy szerepe volt abban, hogy a Gladbach megúszta a kiesést. Az utolsó öt meccsből négyen nem kapott gólt.

A klub után gyorsan jött a válogatott is, a 2012-es Eb előtt, 20 évesen próbálta ki először Joachim Löw kapitány, de a tornára még nem vitte ki. Augusztusban aztán már Messi büntetőjét védte ki egy Argentína elleni edzőmeccsen. Az álombemutatkozás után viszont becsúszott pár döccenő. 2013 júniusában a németek amerikai túráján védett barátságos meccsen, amikor egy egyszerű hazaadásnál megszívatta magát, és vicces öngólt vétett.

10 hónappal később a Bundesligában játszotta el ugyanezt, Gladbach-mezben. Újra hazaadáshoz nyúlt hozzá pocsékul, a labda meg a kapuba gurult. Mintha ugyanazt a felvételt néznénk újra:

De ezek a hibák nem tántorították el Zubizarretát, aki ekkoriban már a Barcelona sportigazgatója volt, hogy megszerezze a kapust, akit ezek ellenére is tehetségesnek tartott. Pláne, hogy egészen akciós áron, öt év távlatából már

nevetségesnek tűnő 12 millió eurót fizettek érte. Összehasonlítva: tavaly a Liverpool 75, a Chelsea 80 millió euróért igazolt kapust.

2014 nyarán Ter Stegen tehát Barcelonába költözött, de a beépülése nem ment simán. Luis Enrique edző a bajnokságban másik új igazolásukat, Claudio Bravót preferálta, Ter Stegen csak a Bajnokok Ligájában és a Spanyol Kupában védhetett. Ott viszont kihasználta a lehetőséget, a ManCity elleni visszavágón tizenegyest fogott, a Bayern elleni, müncheni meccsen pedig szenzációs védéssel mentette meg a Barcát a góltól. Akkora mentés volt, hogy később az egész 2014-15-os szezon védésének is megválasztották. Nem mellékesen a Barca megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Spanyol Kupát és a bajnokságot is.

Ter Stegen best save of 2014-15 vs Bayern

Mindez viszont nem jelentette azt, hogy Ter Stegen kiszorította volna Bravót a bajnokik kapujából, továbbra is a chileit használta többet Luis Enrique. A konkurens sérülése kellett ahhoz, hogy hét bajnokin védhessen, és továbbra is övé volt a másik két sorozat. Végül a Barcelona duplázott, hiába védett tizenegyest Ter Stegen az Atletico elleni BL-visszavágón, az európai kupából kiestek, a bajnokság mellé csupán a kupa jött össze.

Mindig van egy kulcsvédése

2016 nyarán a ManCity bejelentkezett Bravóért, és a 33 évest engedték el, a 24 éves németet tartották meg. Ter Stegen előtt így megnyílt az út a spanyol ligában is. Azóta pedig kirobbanthatatlan a kapuból, és még azokon a meccseken is óriási a szerepe, amelyeket a Barcelona nem a védekezésével, hanem gólokkal nyer meg. Szinte mindig van egy kulcsvédése, és vannak olyan napjai, mint már ebben a szezonban Dortmundban, ahol ha nem ő áll a vonalon, a Barcelona többgólos zakóval megy haza.

Ziccereket fogott, a hab a tortán pedig Reus büntetője volt, amit szintén kivédett (még ha nem is teljesen szabályosan).

A BL-ben hatszor rúgtak neki tizenegyest, ebből négyet hárított. 

Még a getafei 0-2-es győzelemkor is volt egy óriási védése 0-0-nál, ha az bemegy, az erősen tartalékos Barcelona, amely előtte nyolc idegenbeli meccsen maradt nyeretlen zsinórban, nehezen fordított volna.

Ter Stegen a Zamora-díjat még sosem nyerte meg, könnyen lehet, hogy nem is fogja, az ugyanis annak jár, aki a legkevesebb gólt kapja a spanyol bajnoki szezonban. Jan Oblak, az Atletico Madrid kapusa vitte el az elmúlt négy évben, köszönhetően az Atleti defenzívebb futballjának. A Barcelona soha nem a védekezése miatt emelkedett ki, épphogy amiatt kell neki Ter Stegen, mert a védelemben mindig benne van egy-két kapott gól. Az utóbbi hét idényből hatszor Atletico-kapus lett a legjobb, Oblak előtt kétszer Thibault Courtois, Bravónak sikerült megszakítania a sorozatot a 2014-15-ös szuperszezonban. 

Barcelona megszerette Ter Stegent, Ter Stegen pedig Barcelonát. Katalóniában tartotta az esküvőjét is, pedig a felesége is német, a spanyolt olyan jól beszéli, hogy a getafei meccsértékelő interjúból nehezen tűnt volna fel, hogy nem helyi lakos. A várost imádja, és abszolút nem viselkedik sztárként: többször fotózták már a metróban, amint a tömegközlekedést használja. A lakása is a belvárosban van.

A hazájában kevéssé kedvelik 

Amennyire kedvelt Barcelonában, annyira kevéssé kedvelik hazájában. 27 évesen 22 válogatottságnál jár, védhet bárhogy, Manuel Neuer ellen nincs esélye a csapatba kerülni. Pláne, mióta pár hete megkérdezték, hogy viseli ezt a helyzetet, ő meg elmondta a véleményét arról, hogy még az után sem fér be a nemzeti csapatba, hogy Neuerrel a kapuban négyet kapott hazai pályán a hollandoktól

"mintha gyomorszájon vágtak volna"

- nyilatkozta a spanyol médiának.

Neuer erre visszaszólt, hogy ez aligha segíti a nem túl jó passzban lévő német válogatottat, mire a Barca-kapus úgy felelt, hogy az érzéseiről azért csak beszélhet.

Itt kapcsolódott be a beszélgetésbe Uli Hoeness, Neuer klubja, a Bayern elnöke, aki azzal az utópikus felvetéssel állt elő, hogy ha az ő emberük helyett Ter Stegen lesz a válogatott első számú kapusa, az egyesület nem ad játékost a német csapatba. Ez persze túlzásnak tűnik, de kérdés, hogy a német válogatott meddig engedheti meg magának a luxust, hogy nélkülözze a világ egyik legjobb kapusává váló játékosát. 

  Borítókép: TF-Images/Getty Images

Rovatok